Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Pono tager kampen op mod iPod

Tidens digitale musikformater er elendige, mener rockstjernen Neil Young, og derfor lancerer han nu musikafspilleren Pono, som kan afspille højopløste lydformater, herunder 24 bit 196 kHz HD-lyd.

Skrevet af / 28/09/2012 - 13:12
Pono tager kampen op mod iPod

Den gamle rockstjerne Neil Young var nær ven af Steve Jobs, og inden sidstnævntes død arbejdede de sammen om at forbedre den lydkvalitet, som er tilgængelig via vore dages digitale musiktjenester som for eksempel Apples egen iTunes.

Nu er Young så tæt på at være klar med en ny musikafspiller, som får navnet Pono, hvilket er hawaiiansk for ”retfærdig”. Der er ikke blot tale om et enkelt produkt, men om et helt økosystem inklusive en online-forretning og en ny teknologi, som konverterer digital lyd til analog lydkvalitet.

Det er endnu uklart, præcis hvilke tekniske specifikationer og teknologier herunder konkrete lydformater (FLAC? Apple Lossless?), der er motoren i Pono-afspilleren, men produktets lydkvalitet har åbenbart allerede overbevist store pladeselskaber som Warner Music, Universal Music og Sony Music, der alle har udtrykt interesse for den nye platform. WMG skulle allerede have et lager af 8.000 192 kHz/24-bit master-lydfiler, som vil blive stillet til rådighed for Pono.

Pono-afspilleren kan afspille alle slags formater, sagde Neil Young forleden i et interview med David Letterman, men Pono er designet til at spille lyd, som kunstneren og produceren har lavet den og ikke de komprimerede, digitale formater som mp3 eller cd-kvalitet. Derfor kommer selve platformen også til at hedde Studio Quality Sound (SQS), hvilket er et varemærke, som Neil Young registrerede tidligere i år.Den gamle rocker får opbakning til sit nye format af en lidt yngre rocker, nemlig bassisten Flea fra bandet Red Hot Chili Peppers. Han har lyttet til musik med Pono-afspilleren og siger, at ”Pono-kvaliteten ikke er sådan en vag ting, som man skal have hundeører for at kunne høre. Det er en drastisk forskel,” forsikrer han over for magasinet Rolling Stone.

Her kan du se Neil Young præsentere Pono i David Lettermans talkshow.

Kilde: The Verge, Rolling Stone, techradar

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktør for L&B Home. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

0
Lyd & Billede
Scroll to Top