Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

PlayStation 5 kommer i tide til jul 2020

Vi spår, at PlayStation 5 vil havne under mange juletræer næste år.

Skrevet af / 10/10/2019 - 16:43
PlayStation 5 kommer i tide til jul 2020

Sony Interactive Entertainment skriver i et blogindlæg, at PlayStation 5 får en helt ny controller med haptisk feedback. Det betyder, at controlleren ved at vibrere med forskellige frekvenser og styrkegrader kan simulere forskellige strukturer mod fingrene. I teorien kan man have en helt knapfri kontrolenhed, men pga. vibrationer vil det altså føles som forhøjede knapper.

Øget realisme med ny controller

I PS5’s tilfælde handler det om en mere realistisk spiloplevelse, idet følelsen af at smadre sin racer ind i en mur er meget forskellig fra en tackling på en fodboldbane. Men også om at man kan mærke forskellige strukturer, når man løber gennem græs eller kravler gennem mudder.

En anden nyhed er de såkaldte adaptive triggere, som er tilføjet til trigger-knapperne L2 og R2. Det betyder, at spiludviklere kan programmere modstanden i knapperne, så det at spænde en bue eller at træde gaspedalen ned på en rallybil i stenet terræn føles langt mere realistisk.

I kombination med haptikken skulle vi så få en endnu mere realistisk spiloplevelse. Spiludviklere har allerede fået en tidlig version af controlleren, så de kan planlægge dette, når de programmerer deres spil.

SSD

Takket være et interview, som Wired har lavet med Mark Cerny, chefkonstruktøren på PlayStation 4 og på den kommende PS5, ved vi lidt mere om den kommende konsol.

For det første får den en lynhurtig SSD (Solid State Drive) i stedet for de gamle, langsomme optiske drev i tidligere konsoller. Det er ikke nogen overraskelse, da ingen med respekt for sig selv bruger roterende diske længere.

I PS5’s tilfælde kan vi glæde os til, at et spil, der tidligere tog 15 sekunder at indlæse, nu tager under et sekund! En SSD vil også gøre spiloplevelsen jævnere og mere sømløs, da miljøerne tegnes meget hurtigere op, hvilket gør, at spilpersonerne kan bevæge sig lynhurtigt. Ventebilleder og andet unødvendigt i spillene kan også skæres væk.

Ray tracing

Den nye konsol vil også understøtte ray tracing (strålesporing), en teknik, der tegner et billede op med større realisme. Teknikken er blevet brugt til at lave digitale effekter i film, men i computerspil er den endnu ikke taget i brug.

PS5 understøtter desuden 3D-lyd, såsom Dolby Atmos, der giver et mere realistisk lydbillede, når man spiller.

8K-grafik?

Når det gælder videospil, er vi generelt stadig i 1080p HD-verdenen. For mens video-streaming er gået videre til 4K, kræver denne opløsning så meget af grafikkortet, at mange gaming-skærme til PC fortsat er i 1080p-opløsning. Det er for at kunne realisere en opdateringsfrekvens på 144 Hz, altså 144 billeder i sekundet!

Men da PlayStation primært er en TV-spilkonsol, er det 50 billeder i sekundet (EU) eller 60 billeder i sekundet (USA og Japan), man har at forholde dig til, og det gør højere opløsning relevant.

PlayStation 5 vil dog ikke nøjes med 4K-opløsning, for hvis vi skal tro Wired-interviewet med Mark Cerny, vil PS5 understøtte 8K-grafik! Det er fire gange så mange pixels som 4K. Og 16 gange så mange som 1080p HD. Her taler vi heftige grafikkort!

Det vil vi dog tillade os at sætte spørgsmålstegn ved. Af moderne grafikkort, der understøtter 8K, er der Nvidias Quatro-serie, som koster næsten 20.000 kroner for Quadro RTX 5000, mens man må op i svimlende 60.000 kroner for et RTX 8000-grafikkort! Meget kan ske på et år, men et grafikkort, der kan håndtere 8K-gaming, bliver i hvert fald ikke billigt.

Hvis det med 8K-opløsning stemmer, har vi en mistanke om, at det bliver lidt ligesom med PS4 og 4K: At den kan afspille video med denne opløsning, men spil må man vente på Pro-modellen for.

Ikke et ord om prisen

Prisen på den kommende PlayStation er ikke afsløret, heller ikke et ord om, hvad vi kan forvente af brugerflade til streaming-tjenester og anden multimedia.

Med hensyn til prisen, så kostede PS3 ca. 4.000 kroner, da den blev lanceret, mens PS4 blev introduceret til 3.000 kroner. Med den aktuelle kronekurs antager vi, at 4.000-5.000 kroner er en realistisk startpris for PS5.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

2 kommentarer til “PlayStation 5 kommer i tide til jul 2020”

 1. Måske har i allerede set det eller måske er linket fjernet igen når i læser dette, men dustin home i danmark har netop slået dette op hvor prisen på en playstation 5 står til 6.990 kr, samt teksten “lagerstatus: afsendes tidligst 31-12-2020”.
  https://www.dustinhome.dk/product/5011155750/playstation-5?ssel=false&utm_campaign=pricerunner&utm_source=pricerunner.dk&utm_medium=pricecompare&utm_content=5637146781

  Hvor meget man skal lægge i det aner jeg ikke, men det er hvad der står lige pt.

 2. Jeg må hellere tage beskrivelsen med hvis de fjerner linket. På pricerunner hvor jeg fandt linket til dustin home står der “Sony PlayStation 5 Stationær, 8-core AMD Ryzen-processor Processor“ og produktbeskrivelsen på dustin siger “Produktinformation
  Bemærk! Pris- og produktinformation er foreløbige og kan ændres op til eller ved release.

  PlayStation 5 er den nye generations spillekonsol fra Sony og forventes udkomme i slutningen af 2020. Med kraftfulde, nye komponenter fra AMD vil denne konsol overtræffe tidligere generationer og tilbyde spillere en mere levende oplevelse.

  Processoren baseres på Zen 2 og fremstilles på 7 nanometer

  Grafikdelen består af en specialdesignet Navi-kreds

  Grafikdelen understøtter Ray Tracing

  Systemet udstyret med SSD-lagring, som er hurtigere end dem, der bruges i dagens pc’er

  Lydkredsen understøtter 3D-lyd uanset tilsluttede højtalere/høretelefoner

  PlayStation 5 vil være bagudkompatibel med PlayStation 4-spil”

  Det meste har man jo hørt rygter om før, men vist ikke processoren? Anyway, det er det første jeg har set om ps5 i dk så måske er det værd at grave lidt videre i.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

0
Lyd & Billede
Scroll to Top