Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

PlayStation 4 og Xbox 720 i 2013?

Det forventes, at både Sony PlayStation 4 og Microsoft Xbox 720 skal lanceres i år.

Skrevet af / 05/02/2013 - 11:27
PlayStation 4 og Xbox 720 i 2013?

Det var Wall Street Journal, som først var ude med nyheden om, at Sony forventes at afsløre arvtageren til PlayStation 3 på et eget arrangement den 20. februar. De fleste tror, at den nye konsol kort og godt vil hedde PlayStation 4. Andre tror, navnet kan blive PlayStation 4K. Dette fordi tv-skærme med Ultra HD-opløsning er på vej – og denne opløsning markedsfører Sony stadig som 4K. Vi taler 4 gange HD-opløsning, og det er virkelig fantastisk, hvor skarpe billederne er på disse skærme.

Det vil være meget mærkeligt, hvis den nye PlayStation-konsol ikke får Ultra HD-opløsning, specielt efter Polyphony Digital allerede sidste år fremviste en specialversion af Gran Turismo med denne opløsning på Sonys ”Dramatic 4K Experience” i Japan. Dengang foregik det ved at sammenkoble fire Playstation 3-konsoller. Det er derfor nærliggende at tro, at Gran Turismo 6 vil få Ultra HD-opløsning.

Polyphony Digital fremviste sidste år en specialversion af Gran Turismo 5, med Ultra HD-opløsning. Fire PS3-konsoller blev sammenkoblet til anledningen.
Polyphony Digital fremviste sidste år en specialversion af Gran Turismo 5, med Ultra HD-opløsning. Fire PS3-konsoller blev sammenkoblet til anledningen.

Ultra HD kan blive fremtiden
Kildematerialet med UHD-opløsning står det derimod skidt til med, men det kan ændres. Sony selv bundler en stationær afspiller med sin 4K-skærm, hvor der på forhånd er lagret 10 film i den nye superopløsning. Men for at 4K – eller UHD – skal blive nogen succes, er markedet afhængig af stor udbredelse. HD-formatet fik sit gennembrud med Blu-ray, som blev en succes netop på grund af PlayStation 3. Konsollen blev en så stor succes, at ”alle” pludselig havde en Blu-ray afspiller, og dermed var det bare at starte med at købe Blu-ray film, efterhånden som de blev tilgængelige. Hvis den nye PlayStation-konsol får Ultra HD-opløsning, kan det være det, der skal til, for at de fleste vil adoptere teknologien, efterhånden som den bliver billigere. Og tænk bare på, hvor fedt det bliver med spil i Ultra HD-opløsning! Så spørgsmålet er, hvornår det bliver hverdagskost, da vi ved, at rigtig mange konsolspil stadig ikke udnytter potentialet i 1080p HD, men i stedet er 720p. Dette skyldes, at 1080p kræver meget processorkraft. Men den teknologiske udvikling går som bekendt kun én vej, så det burde efterhånden være muligt med konsolspil i opløsningen 3840 x 2160 pixels.

Sony vil også fokusere på sociale spil med den nye konsol og vil implementere forskellige tjenester som for eksempel Facebook. Der er også tale om, at styrehåndtagene til konsollen skal have en indbygget skærm, således at man kan tage den med på rejse og spille forskellige spil, på samme måde som med PlayStation Vita og tidligere PSP.

Ny Xbox
Der findes omtrent nøjagtig lige så mange Xbox 360-konsoller som PlayStation 3 på verdensmarkedet, hver med over 70 millioner solgte enheder. Derfor er det lige så spændende, hvad Microsoft planlægger i nærmeste fremtid. Der er ingen officiel info fra Microsoft endnu, men der begynder efterhånden at komme ganske mange rygter om en ny konsol. Xbox 720 er blevet foreslået som et navn, men det kan lige så godt blive noget andet. At Microsoft har taget domænenavnet xbox8.com kan indikere noget helt andet. At konsollen vil hedde Xbox 8 er ulogisk, eftersom der kun har været to Xbox-modeller tidligere, Xbox og Xbox 360. Lægger du derimod 8-tallet på siden, får vi symbolet ∞ for uendeligt. At konsollen dermed kan komme til at hedde Xbox Infinity, skal vi ikke se bort fra. Eller, som Microsoft-blogger MS Nerd har vært ude med, Xbox Loop.

MS Nerd hævder, at konsollen vil blive langt mindre, billigere og med stort fokus på bevægelsessensoren Kinect.

Der er ingen rygter omkring den nye Xbox, der nævner Ultra HD-opløsning.

Udstyr
Antaget, at både PlayStation 4 og Xbox 720, eller hvad de skal hedde, begge får standard 1080p-opløsning, så siger rygterne, at de begge vil være meget ens på udstyrssiden. Begge med grafikprocessor fra AMD (7000-serien) og med dataprocessor også fra AMD.

Ifølge Xbox World vil Xbox 720 få 16-kerners processor. Andre rygter hævder, at 720 kommer noget efter PS4 i processorkraft, men derimod vil have dobbelt så meget hukommelse (RAM).

Lancering
Sony PlayStation 4 vil, som nævnt, efter al sandsynlighed blive lanceret den 20. februar. Da vil det forhåbentlig også komme info om, hvornår produktet kan forventes i butikkerne.

Xbox 720 har ikke fået nogen lanceringsdato, men ifølge en rapport fra Bloomberg.com har kilder hos Microsoft indikeret, at Xbox 720 kommer i butikkerne omkring Thanksgiving, som er i slutningen af november. Vi må dog indtil videre tage det med et gran salt.

Det, vi imidlertid kan regne med, er, at begge konsoller udkommer i USA, og Japan får konsollerne først, før Europa får deres version. Forskellige rygter indikerer, at begge konsoller kan komme til USA og Japan før jul, mens Europa kan blive nød til at vente til første kvartal 2014.

Vil konsollerne igen erobre stuerne?
Spørgsmålet er så, om markedet er åbent for de kommende konsoller. Konsol-spil virker i dag lidt gammeldags, hvor man må afsætte tid og beslaglægge tv´et for at spille. Nu er det mobile spil, det gælder for de fleste, og man kan nu bare fiske en smartphone frem for at få sin spildosis. Kvaliteten er blevet rigtig god på smartphone og tablets. Noget som afspejles i det triste salg af Nintendos nyeste spilkonsol Wii U. Konsollen, som de forventede ville sælge 5,5 millioner enheder mellem november sidste år og til marts i år, har nu fået salgsmålene nedjusteret til 4 millioner enheder. Firmaet får samtidig et netto underskud på over én milliard danske kroner. Til sammenligning er der blevet solgt over 100 millioner enheder af den originale Nintendo Wii i løbet af sin levetid.

Hvis PlayStation 4 og Xbox 720 skal blive succeser for Sony og Microsoft, må de tilbyde noget mere end højere regnekraft. Derfor forventer vi, at de vil blive lanceret som et knudepunkt, der binder hele underholdningsnetværket sammen. De bør have en smartere Smart TV-portal end nogen tilbyder i dag, så man faktisk får brugt dem til noget fornuftigt. Og Ultra HD-opløsning bør være en selvfølge.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

0
Lyd & Billede
Scroll to Top