Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

Nye EU-regler for droner

Man skal fremover registrere sig som dronefører og tage en prøve for at få et “dronekørekort”.

Skrevet af / 07/01/2021 - 10:29
Nye EU-regler for droner

Fordi der kommer stadig flere droner i luftrummet, har EU vedtaget fælles regler, som trådte i kraft ved årsskiftet. Dermed er det slut med anonym flyvning for sjov; nu skal man registrere sig og gennemgå et kursus.

De ny regler gælder, såfremt:

  • Dronen vejer over 250 gram.
  • Dronen er udstyret med en eller flere sensorer (f.eks. et kamera), uanset vægt.
  • Dronens anvendelse er omfattet af den specifikke kategori.

De ny regler adskiller sig ikke så meget fra Danmarks tidligere lovgivning. Men droner er nu opdelt i kategorierne åben, specifik og certificeret. Den åbne kategori omfatter almindelig hobbyflyvning, mens den specifikke bl.a. omfatter transport af gods, og den certificerede gælder persontransport.

Ligesom før gælder disse hovedregler:

  • Man må ikke flyve uden for synsvidde.
  • Man må ikke flyve højere end 120 meter.
  • Man må ikke flyve, så det er til fare for andre.
Droner med kamera er omfattet af de nye regler. Her DJI Mavic Mini. (Foto: DJI)

Her er hovedtrækkene i de nye regler:

  • Droneførere i den åbne kategori skal gennemgå en online-teoriprøve. Prøven tager ca. 40 minutter at gennemføre, og hvis man består, modtager man straks et dronebevis, der er gyldigt i fem år.
  • Dronen skal være udstyret med et såkaldt identifikationsklassemærke (C-mærke) og dermed kunne identificeres på afstand.
  • For droner op til 25 kg kræves der ingen særlig tilladelse ud over dronebevis og registrering, så længe man følger de tre hovedregler ovenfor.
  • Hvis man vil afvige fra nogen af reglerne, kræves der ligesom tidligere tilladelse fra Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen.
  • Flyvninger med højere risiko og tungere droner er omfattet af yderligere krav og opdelt i den specifikke eller den certificerede kategori.

Reglerne er mere detaljeret forklaret på Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens hjemmeside, hvor du også kan registrere dig og tage dronekørekortet.

Du må selvfølgelig stadig ikke flyve i restriktionsområder såsom tæt på lufthavne.

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhedsredaktør. Jonas har arbejdet for Lyd & Billede siden 2007 og skriver om det meste, der kan kaldes bærbart, dvs. smartphones, trådløse højttalere og hovedtelefoner. Indimellem trænger hans tests sig ind på kollegernes områder – multirumslyd, hjemmebiograf og foto. Jonas startede sin karriere som tech-journalist på IDG og har skrevet for PC för Alla, Internetworld og det, der senere blev til M3.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

0
Lyd & Billede
Scroll to Top