TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Ny software kan forudse kriminalitet

Det hævder i hvert fald firmaet bag spionprogram udviklet for den amerikanske regering.

forfatter
Publiceret 11/02/2013 - 14:23

Kriminelle og terrorister kan i fremtiden blive anholdt længe før, de overhovedet har overtrådt loven. Det bliver muligt ved hjælp af software, som kan spore og analysere individers adfærd på sociale netværk og dermed forudse personens bevægelser og handlinger i fremtiden.

Bag programmet, som hedder Riot (kort for Rapid Information Overlay Technology), står virksomheden Raytheon. Dem har du næppe hørt om før, men der er tale om den femte største leverandør af våbenteknologi til amerikanske militær.

Riot skulle efter sigende endnu ikke være blevet solgt til hverken virksomheder eller regeringer, men den amerikanske regering har adgang til softwaren, der er blevet udviklet som en del af et forskningsprojekt tilbage i 2010. Formålet var at bygge et system til at varetage den nationale sikkerhed ved at analysere milliarder af oplysninger fra internettet.

Riot virker i udgangspunktet som en almindelig søgemaskine – meget lig Google – og kan trække oplysninger fra sociale netværk som Twitter, Facebook og Foursquare.

Som man kan se i videodemonstrationen herunder (tilvejebragt af den britiske avis The Guardian) kan man med ganske få klik i Riot skabe sig et skræmmende nøjagtigt billede af individers gøren og laden og dermed skabe en så præcis profil af den pågældende person, at det bliver en realistisk mulighed med stor sandsynlighed at kunne forudse vedkommendes handlinger i fremtiden.

I Danmark er det lovligt for politiet at tilgå oplysninger, som en person offentliggør på sociale netværk.

Kilde: Metro


forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategidirektør for Publish AS og journalist. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend