Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Her er Nokias tablet!

Læs om vores første indtryk af Nokias nye smartphones og den længe ventede tablet.

Skrevet af / 22/10/2013 - 12:59
Her er Nokias tablet!

Ganske som ventet lancerede Nokia en stribe nye smartphones ved dagens præsentation på Nokia World i Abu Dhabi. En ganske stor del af præsentationen gjaldt de nye Asha-modeller til udviklingslandende, som efterhånden har specifikationer, der ligner sidste års bedre modeller til det vestlige marked.

SAMSUNG CSC

Mere interessant for det Skandinaviske marked er dog de nye Lumia-modeller. Man går nu op til phablet-formatet med skærme på hele seks tommer. Det giver mulighed for at klemme mere information ind på startskærmen.

SAMSUNG CSC

Den model, som kommer først, er Lumia 1520, som har fuld 1080p HD-opløsning og med en skærm, der skal kunne læses selv i direkte sollys. Kameraet er på hele 20 megapixel og klarer 2x zoom uden tab af detaljer. Processoren er hurtig quad-core Snapdragon 800 på 2,2 GHz.

Den ligger godt i hånden – hvis man har tilstrækkeligt store hænder. De afrundede kanter og den solide kvalitet giver et godt indtryk. Skærmen er rigtig god, og hovedtelefonen virker ok til dagligdags brug. Kameraet ser ud til at tage rigtig gode billeder.

nokia_world_dk-foto1

Den billigere model Lumia 1320 har en lige så stor skærm, men nøjes med en skærm-opløsning på 1280 x 720, et mindre kamera på 5 megapixel, samt en langsommere CPU (Snapdragon 400 på 1,7 GHz). Hvornår vi ser den i Skandinavien er usikkert, og indtil videre kender vi kun prisen i USA, som er $339.

SAMSUNG CSC

Begge mobiler får i begyndelsen af 2014 en softwareopdatering, kaldet Lumia Black, som kombinerer den seneste Windows Phonesoftware med de nyeste Nokia-apps.

Læs flere tekniske detaljer om modellerne her.

SAMSUNG CSC

Den største nyhed var dog den rygtede tablet, som har fået navnet Lumia 2520. Den er skabt til at blive brugt udenfor hjemmet takket være 4G-opkobling og en skærm, som skal være brugbar i sollys takket være høj lysstyrke og minimal spejleffekt. Den kører Windows RT 8.1 og har en 10,1″ skærm med fuld 1080p-opløsning. Kameraet er på 6,7 megapixel, og den har samme hurtige processor som Lumia 1520. Batteriet er på 8000 mAh, og den kan fås i rød, hvid, cyan og sort.

SAMSUNG CSC

Den bliver endnu mere brugbar samme med det smarte tastatur, som tjener som beskyttende etui. Ud over at gøre det lettere at skrive, har tastaturet også en touchpad og et ekstra batteri, som forlænger brugstiden. Desuden får man to rigtige USB-porte i stedet for de små mikro-USB porte, som sidder på andre tablets. Prisen på tastaturet bliver ca $149.

SAMSUNG CSC

Tabletten har samme udmærkede byggekvalitet som Lumia-mobilerne, og den føles virkelig stabil og luksuriøs i hånden. Skærmen er lysstærk og let at læse, selv i stærkt lys, og opløsningen er tilstrækkelig til at virke skarp og kunne gengive fine detaljer.

Der er hestekræfter nok under motorhjelmen til at brugen virker glidende, også når man skifter mellem forskellige apps. Og skal der arbejdes, er tastaturet godt nok til at opnå en god skrivehastighed, uden at det koster for meget på vægten eller prislappen.

SAMSUNG CSC

Den lanceres i fjerde kvartal i USA, Storbritannien og Finland, men vi ved ikke, hvornår og om vi få den at se i Skandinavien. Prisen er ca. $449.

På softwaresiden kommer der en række nye apps. Dels fra andre udviklere, som f.eks. en officiel Instagram-klient samt Vine. Dels et antal fra Nokia selv:

Nokia Camera er som navnet antyder selve kamera-app’en, og den ser ud ligesom i kameramobilen Nokia Lumia 1020 med gode muligheder for manuel kontrol til dygtige fotografer. Storyteller samler dine fotos på en smart måde baseret på hvornår og hvor, de er taget. Man kan også nemt fremkalde et kort for at få et overblik. Nokia Video Director er, præcis som navnet antyder, en videoredigerings-app, som lader dig tilføje tekst, musik og overgange mellem scener. Nokia Beamer lader dig projicere skærmen til en hvilken som helst anden skærm, hvis den bare understøtter HTML 5.

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhedsredaktør. Jonas har arbejdet for Lyd & Billede siden 2007 og skriver om det meste, der kan kaldes bærbart, dvs. smartphones, trådløse højttalere og hovedtelefoner. Indimellem trænger hans tests sig ind på kollegernes områder – multirumslyd, hjemmebiograf og foto. Jonas startede sin karriere som tech-journalist på IDG og har skrevet for PC för Alla, Internetworld og det, der senere blev til M3.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

0
Lyd & Billede
Scroll to Top