Apple

Ny iPad Air, ny iPad mini med retina-skærm, nyt og gratis operativsystem til Mac og ny MacBook Pro var blandt de vigtigste nyheder ved aftenens præsentation.
Annonce
Annonce
forfatter

Aftenens store Apple-lancering var nummer to i rækken dette efterår. Men hvor den første lancering havde fokus på nye iPhones, så havde Apple både nye iPads og en masse andet på programmet i denne anden ombæring.

Først og fremmest er Apple nu klar med Mac OS X Mavericks, som vi så første gang i forbindelse med WWDC i juni måned. Fokus for det nye operativsystem til Mac-computeren har været at få mere ud af den hardware, brugeren allerede har til rådighed. Eksempelvis skulle batteriet på den nyeste MacBook Air nu kunne holde en time mere ved webbrowsing og helt op til 90 minutter, hvis man ser video via iTunes.

img_9806

Compressed Memory hedder en anden optimering, der komprimerer elementer i hukommelsen, som ikke bruges aktivt, så der frigives mere hukommelse til aktive programmer, og anden ny funktion gør, at hukommelsen kan allokeres efter behov til den indbyggede grafik-processor.

img_9819

Blandt nyheder, som brugeren måske hurtigere vil lægge mærke til, er, at iBooks nu findes til Mac OS, og med Mavericks bliver det også mere praktisk at slutte flere skærme til computeren. Desuden byder Mac OS X Mavericks på opdaterede udgaver af populære programmer som iPhoto, Pages, Numbers og Keynote – Apples office-pakke med andre ord. Ligesom der også kommer nye versioner af programmerne i iLife-pakken – Garageband, Photobook og iMovies – både til Mac OS og iOS.

img_9816

Vi har skrevet udførligt om alle nyhederne i Mac OS Mavericks her.

Du vil kunne opdatere din Mac til det operativsystem fra i dag, og det koster ingenting. Apple har nemlig besluttet, at Mac OS X Mavericks skal være gratis, og man kan opgradere selvom man har en ældre version af Mac OS på sin computer nu – som for eksempel Snow Leopard. Den ældste Mac-model, som understøttes af Mac OS X Mavericks, er iMac og MacBook Pro fra 2007!

img_9840

Mac OS X Mavericks bliver selvfølgelig også operativsystemet i de to nye modeller af MacBook Pro med retina-skærm, som var aftenens anden store Apple-lancering.

img_9854

13″ MacBook Pro med retina-skærm kommer nu med Intels Haswell-arkitektur, som både giver hurtigere ydelse og længere batteritid. Desuden kommer den med 802.11 ac Wi-Fi, Thunderbolt 2 og hurtigere PCIe-baseret flash-drev. I amerikanske dollars er den nye model $200 billigere end forgængeren, og det gælder også den nye 15″ MacBook Pro med retina-skærm. Den kommer i øvrigt med Intels Crystalwell-arkitektur samt Intel Iris Pro grafik-processor og kan udvides med et dedikeret GeForce 750-grafikkort.

Begge nye MacBook Pro-modeller er også tilgængelige fra i dag, mens det ser ud til, at den gamle MacBook Pro uden retina-skærm i 15″-udgaven bliver faset ud.

Aftenens største og mest ventede nyhed var naturligvis de nye iPad-modeller.

img_9970

Vi fik ingen iPad 5 at se, for Apple har valgt at kalde den nye iPad for iPad Air. Den har ikke overraskende samme design som iPad mini, er 7,5 mm tynd, og rammen omkring skærmen er 43% tyndere end på den tidligere model. Vægten på Wi-Fi-modellen bliver 469 gram, mens 4G/LTE åbenbart vejer 9 gram oven i hatten!

img_9972

På indersiden finder vi samme 64-bit Apple A7-processor, som sidder i iPhone 5S, hvilket gør iPad Air fire gange hurtigere end forgængeren og hele otte gange hurtigere end den oprindelige iPad, som Steve Jobs lancerede i 2010. For eksempel skal iPad Air nu kunne åbne apps dobbelt så hurtigt som tidligere.

img_9971

Herudover kommer den med 5 MP kamera, der kan optage video i 1080p Full HD, mens frontkameraet bliver et 720p HD-kamera.

img_9983

iPad Air kommer i to farver, nemlig hvid/sølv og sort/grå. Og den kommer på markedet allerede den 1. november, og det gælder også Skandinavien.

Sidst på programmet var iPad mini, som ikke overraskende blev lanceret i en version med 2048 x 1536 pixel skærm-opløsning, også kaldet retina-skærm. iPad mini med retina-skærm får samme A7-processor som iPad Air og iPhone 5S, 5 MP frontkamera med 1080p video og i øvrigt de samme specifikationer som iPad Air. Også iPad mini med retina-skærm kommer i hvid/sølv og sort/grå fra slutningen af november.

Både iPad Air og iPad mini med retina-skærm kommer i versioner med 16, 32, 64 eller 128 GB lager.

img_9999

iPad Air i den lille udgave med 16 GB lager og Wi-Fi vil kunne købes for 3.699 kroner, og så går priserne ellers op til 6.799 kroner for 128 GB-modellen med både Wi-Fi og 4G/LTE. iPad mini med retina-skærm starter på 2.999 kroner for 16 GB-udgaven med Wi-Fi, mens den helt store model med 128 GB hukommelse og Wi-Fi + 4G/LTE koster 6.099 kroner. Se alle priser på apple.dk.