Optik

Mens vi venter på Pentax' fuldformatkamera, kan vi altid glæde os over en vidvinkel til mellemformatet.
forfatter

Det er ved at være længe siden, at Pentax fremviste en dummy af et fuldformat-systemkamera med 24 x 36 mm billedsensor. Men det færdige kamera lader vente på sig. Imens leverer Pentax mellemformatkameraerne 645D og 645Z i bedste velgående.

Kameraerne, der bruger en 51,4-megapixel billedsensor på 49 x 33 mm, bruges i vid udstrækning til studiefotografering, men også til landskab og arkitektur.

Det er her, HD Pentax-D FA645 35 mm F3.5 AL kommer ind i billedet. Når den sidder på et Pentax 645, bliver billedvinklen 27,5 mm sammenlignet med 35-mm-formatet. Altså rundt regnet en 28-mm vidvinkel.

Objektivet er i butikkerne til december, det har 10 linseelementer i syv grupper og en mindste fokuseringsafstand på 30 cm.

Der er også intern fokusering, ni-lamellers blænde og modlysblænde med luge, så man kan rotere et polarisations- eller gradueringsfilter med modlysblænden på.

Pentax 645 35-ene koster ca. 25.000 kroner med moms.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.