TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Superprofessionelt 50 MP Hasselblad

Endelig lancerer Hasselblad et kamera, vi virkelig begærer. Et råt mellemformatkamera, som ikke er meget større eller dyrere end fuldformatkameraer.

Jeg skal ærligt indrømme, at jeg nogle gange savner mine gamle Hasselblad-filmkameraer i 6 × 6 cm format. Men fremtiden er uafvendeligt digital, og jeg tror, at salig Victor Hasselblad ville være enig med mig i, at hans gamle selskab nu er endelig på rette vej, efter længe at have fumlet rundt med mærkelige kamerakoncepter.

For det nye X1D-50c ser ud til at være langt mere i Victors ånd. Her er et spejlløst mellemformatkamera med en 50 MP CMOS-billedsensor (8.272 × 6.200 pixels på en 43,8 x 32,9 mm flade), kort afstand til objektivet, indbygget GPS, Wi-Fi-forbindelse og en 7,6 cm-touchskærm.

Foto: Hasselblad
Foto: Hasselblad

Det vejrtætte kamera har selvfølgelig også indbygget søger, nemlig en 2,36 MP elektronisk søger. Alt dette er pakket ind i et relativt kompakt krop, der vejer 725 gram. Med batteri.

Kameraet hævdes at have et ISO-område fra 100 til 25.600 ISO, og en overbevisende billeddynamik på respektable 14 EV-trin. Det er et eller to trin mere end vanligt, selv for professionelle kameraer.

Foto: Hasselblad
Foto: Hasselblad

Kameraet gemmer 16-bits seriebilleder med en skudtakt på 2,3 billeder i sekundet, og det kan faktisk filme også. I fuld HD 1080/25p-kvalitet. Men ikke i 4K.

Det har to SD-kort og et hurtig USB-C-stik (USB 3.1), samt mini-HDMI-udgang med videofeed til en ekstern optager.

Foto: Hasselblad
Foto: Hasselblad

Hasselbladet ser godt ud. At det ikke er specielt stort eller tungt, er et definitivt plus. Med en pris på omkring 8.000 euro, er det en interessant konkurrent til fullframe-kameraer som Leica SL, Nikon D5 eller mellemformatkameraer som Leica S og Pentax 645Dz.

Kameraet er ikke blandt de hurtigste, så de, der har brug for en høj skudtakt, bør kigge andre steder. Men til næsten alt andet end actionfoto må det være et meget interessant alternativ til de nuværende professionelle mellemformatkameraer derude.

Det kan bruge Hasselblads eksisterende objektiver fra H-systemet, dog med en adapter imellem, og samtidig med X1D-50c lanceres to objektiver med indbygget centrallukker: XCD 45 F3.5 og 90 mm f4,5.

De første kameraer kan købes i august.

Foto: Hasselblad
Foto: Hasselblad

Skriv en kommentar

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.