TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

nyhed

Sony letter på sløret

Sonys vicepræsident mødte Lyd & Billede til en snak om kameraer og de udfordringer, industrien har.

Skrevet af / 08/01/2018 - 13:30
Sony letter på sløret

Nogle vil sige, at Sony fik en flyvende start, da de købte Konica Minoltas kameraafdeling for 12 år siden. Men man glemmer, at Sony allerede havde en egen kameradivision. Det beskæftigede sig hovedsagelig med videokameraer, handycams til forbrugere og video til professionelle.

Det første digitale systemkamera, som Sony lavede, A100 i 2006, var baseret på Minolta-teknologi og havde Minolta-bajonetfatning en 10 megapixel CCD-billedsensor samt en grusomt langsom autofokus.

Siden er udviklingen gået i rekordtempo, og Sony er vokset til en størrelse, hvor de nu udfordrer Canon og Nikon, der altid har været blandt de største kameraproducenter.

I dag er kameraer som RX100V, RX10 IV, a9 og det nye a7R III de bedste kameraer i deres klasser, og hvis vi forstår Sonys vicepræsident for kameradivisionen ret, har vi en masse lækkerier i vente.

Læs testen af ​​Sony a7R III – verdens måske bedste fuldformat-systemkamera

Annonce

Kimio Maki er en ret åbenhjertig mand, der ved mere end de fleste om, hvad Sony arbejder på i kulissen. Han har et overblik over udviklingen af ​​alt fra de simpleste kompakte kameraer til systemkameraer, professionelle kameraer og video til både privat og professionel brug.

Sony har altid været et teknologidrevet selskab, og det gælder også for kameraafdelingen. De laver deres egne sensorer, udvikler processorerne selv og producerer næsten alt, fra batterier til optik, selv.

Lyd & Billede mødte Kimio Maki (KM) uden for London og benyttede lejligheden til at lave et kort interview.

Her er Maki’s tanker om Sony, kameraer generelt, og hvad vi skal vente:

L&B: Hvad var de vigtigste punkter, I ville forbedre i efterfølgeren til A7R II?

KM: Der var mange ting. Vi ønskede bedre tethering, øget batterilevetid, forbedret raw-filbehandling, forbedret billedkvalitet på alle områder, men ikke nødvendigvis endnu højere opløsning. Alle sagde, at beslutningen var god nok, så vi valgte at få pixel shift til at fungere optimalt for dem, der har brug for ekstrem opløsning.

L&B: Har I også forsøgt at forbedre dynamikområdet og farvegengivelsen i a7R III?

KM: Ja, vi har brugt den samme CPU som a9, men a7r III har et nyere styresystem, som gør kameraet hurtigere og øger dynamikområde, hvilket giver bedre farvedybde og farvetoner.

Om pixel shift

L&B: Har I foretaget væsentlige forbedringer af støjreduktionen ved høje ISO-værdier?

KM: Et nyt integreret kredsløb med avanceret algoritme forbedrer både farvegengivelse og støjreduktion sammenlignet med forgængeren.

L&B: Den nye integrerede billedstabilisator i a7R III giver jo op til 5,5-trins stabilisering og bruges, når pixel shift er aktiveret. Men så skal kameraet stå på stativ. Hvor lang tid vil der går, før vi får pixel shift på håndholdte kameraer?

KM: Jeg har ingen idé om det. Det er en vanskelig teknologi at udvikle. Det er allerede svært at udvikle sensorer med flere megapixels, end vi gør i dag. Vi har nået en form for mætningspunkt for, hvad der er muligt med dagens teknologi. Pixel shift er en måde at opnå endnu højere opløsning på, men det er svært at gør det så hurtigt, at du kan holde kameraet i hånden.

Næste generation

L&B: Hvis det er svært at øge opløsningen på fuldformat-sensorer, hvad kan så forbedres på næste generation af  kameraer? Kan global shutter (reducerer bl.a. rolling shutter-effekt, red.anm.) være en nyttig forbedring?

KM: Det er en udfordring. Hvis vi f.eks. kan få 50 Mp opløsning og forbedre farvedynamikken samt gøre kameraet endnu hurtigere – ligesom a9 – det ville være en drømmekombination. Men det er svært at opnå lige nu. Jeg foretrækker at forbedre farvegengivelse og reducere billedstøj, fordi der er mere at hente her end på opløsningen.

Om ergonomi

L&B: I har fravalgt muligheden for at placere knapper til venstre for søgeren på a7R III. Hvad der er årsagen til det, og hvorfor ikke gøre det på a9, der har to indstillingshjul placeret der?

KM: Konceptet ligner biler. Hvis du tager en BMW 5-serie og sammenligner med en 7-serie, vil du se, at meget ligner indeni. Men i 7-serien er der flere kontakter og indstillinger. Det er også tilfældet mellem 7- og 9-serien her. Vi foretrækker færre knapper i 7-serien.

Udfordringen med flere fokuspunkter

L&B: I har udviklet en sensor med 399 fokuspunkter, der dækker 60 procent af billedområdet. Hvor svært er det at udvikle fokussensorer, der dækker 80 eller endda 90 procent af billedområdet?

KM: Jo større, desto bedre, men i så fald må vi give afkald på noget af lysfølsomheden og opløsningen. Så der er en balance, der skal tages i betragtning.

L&B: Sony har lanceret flere nye modeller i Alpha 7- og 9-serien, altså fuldformatkameraer. Er det fordi, I satser meget mere på fuldformat end kameraer med APS-C-sensorer?

KM: Vores strategi er at blive førende inden for alle kategorier. Indtil nu har vi været blandt de førende i kameraer til privatbrugerne, som RX-serien og Alpha 6000-serien. Nu arbejder vi på at opnå det samme på full frame kameraer, som især retter sig mod professionelle. Men vi er stadig optaget af at udvikle kameraer i alle kategorier.

Fuldformat eller APS-C kameraer?

L&B: Hvor ser du det største vækstpotentiale? I APS-C-segmentet eller i fuldformat?

KM: Sandsynligvis i begge. Vi har øget sortimentet af forskellige kameraer i fuldformat, og vi ser stort potentiale for kameraer med små sensorer. Fujifilm og Olympus har haft succes med high-end APS-C- og Micro Four Thirds-modeller, og da markedet for småbilledkameraer til begyndere daler, er det naturligt at fokusere på high-end-segmentet her. Også for os.

L&B: Ser du stadig en fremtid for avancerede kameraer med lille format, som Sony RX10 IV? Selv om det er et dyrt kamera?

KM: Bestemt. Det er et vigtigt segment, og det er heller ikke så dyrt, som du antyder. RX10 IV er faktisk et af vores bedste kameraer, fordi det optiske design er skræddersyet til sensoren, med avanceret korrektion i billedbehandling. Så for fotografer, der har brug for et mindre kamera til landskab eller naturfotografering, er det et ideelt kamera, da du får høj opløsning og billedkvalitet i et kamera, der kan bruges til noget. Tager du et fuldformatkamera med ét objektiv med i bjergene? Nej, du tager mange objektiver med. Med et RX10 IV behøver du ikke det.

Vi forsøger at skabe kameraer, der passer til forskellige behov. Uanset om du vil have et lommekamera, et bedre systemkamera som APS-C-kameraer eller fuldformat for den bedste billedkvalitet.

Udfordringer i fremtiden

L&B: Hvad vil du betegne som den største udfordring for kameraindustrien? Hvordan skal du – og andre – overtale folk til at købe et kamera i fremtiden?

KM: Det er et af kernespørgsmålene for en producent. Uanset om man hedder Canon, Nikon eller Sony. Vores strategi er at genoplive branchen ved at udvide sortimentet, så vi når flere.

Jeg tror ikke, at nogen har det endelige svar, men vi kan se, at i dag tager alle billeder. Uanset om man er 10, 20 eller 80 år gammel, tager man billeder. Det gjorde hverken du eller jeg, da vi var 10 år gamle. I dag er kreativiteten så let at udtrykke. Man kan tage billeder overalt hele tiden og udvikle sig. Og så skal interessen nok komme, tror jeg.

Og det kan være redningen for fotoindustrien.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Kun 4 kr

Efterårs tilbud

Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i en måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

4,- / for 4 uger
49,- / for 30 dage
93.25,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonse

Endelig, Leica!

Actionkamera med forbedret billedkvalitet

Fjerner alt overflødigt

Tågefilter til Fujifilm X100

Mindste og letteste normalzoom

6K-video med ekstrem dynamik

Superbillig kameradrone

Her er GoPro Hero13 Black

Prof-teknologi i A2-format

Hurtigere og skarpere portrætobjektiv

Mere kraftfuld video-redigering med DaVinci Resolve 19

Sådan vælger du det rigtige kamera

Scroll to Top