Nyhed

Sony IMX661: Enorm billedsensor med global lukker

Den enorme CMOS-billedsensor Sony IMX661 er på næsten 130 megapixel, hvor hver pixel er over tre gange større end normalt. Det giver seriøs billedkvalitet.

Sonys nye CMOS-billedsensor IMX661 har hele 127,68 megapixel. Det betyder enorm opløsning i billedet uden behov for at fifle ved at sammensætte flere eksponeringer til ét højopløst billede. Forestil dig håndholdte billeder med den opløsning!

Hver pixel er 3,45 mikrometer mod normalt 1,1 mikrometer, hvilket giver over tre gange højere signal/støj-forhold pr. pixel. Sony hævder, at sensoren i alt lukker ti gange mere lys ind end en standard 1.1-sensor. Dermed kan man i princippet skyde superskarpe billeder i svagt lys uden ekstra lyssætning.

 

Sony IMX661 er en stor billedsensor med global lukker, der giver laserskarpe billeder og lynhurtig skudtakt. (Foto: Sony)

Lynhurtig global lukker

IMX661 er en 3:2-billedsensor i mellemformat (46 x 33 mm) og har over 175 procent større overfladeareal end en standard 35 mm full-frame-sensor.

Den anvender såkaldt global lukker-teknologi, som Sony kalder Prestigious, i stedet for rullende lukker. Det betyder, at hele udsnittet fanges øjeblikkeligt i stedet for, at man har en rullende lukker, der hurtigt scanner motivet ovenfra og ned. Uanset hvor hurtig den rullende lukker er, bruger den tid på dette, hvilket sætter en kraftig begrænsning på antallet af billeder pr. sekund. Jo større billedsensoren er, jo langsommere tegnes billedet op.

IMX661 fanger udsnittet næsten fire gange hurtigere end kameraer med rullende lukker af tilsvarende størrelse.

Global lukker giver også store fordele ved videofotografering. Er du nogensinde kommet til at støde til kameraet under optagelse eller flytte det for hurtigt, så billedet et kort øjeblik ser geléagtigt ud? Det skyldes, at den rullende lukker er for længe om at tegne billedet op i forhold til de bevægelser, kameraet udsættes for.

Det er en af grundene til, at videokameraer næsten altid har en mindre billedsensor end stillbilledkameraer, da det reducerer (men ikke eliminerer) denne effekt. En global lukker eliminerer fænomenet fuldstændig, hvilket gør det meget mere praktisk at filme i mellemformat.

Læs også Flagskib til professionelle fotografer Med klassens højeste opløsning er Sonys flagskib et kamera, som mange vil have, men ikke alle har brug for.

Til industriel brug

Den gode nyhed er, at billedsensoren IMX661 åbenbart er helt vild. Den dårlige nyhed er, at den ikke er lavet til forbrugermarkedet. Den er nemlig kun til industriel brug, f.eks. på fabrikker, hvor en stor del af produktionen er automatiset. Her har man brug for højhastighedsfotografering for at inspicere produktionslinjen, hvilket kræver kameraer med stadig bedre billedsensorer, efterhånden som behovet for nøjagtighed stiger.

Vi forestiller os også, at IMX661 kan bruges inden for f.eks. forskning og medicinsk udstyr, hvor stor præcision er alfa og omega.

Sony IMX661 er en enorm type 3.6-sensor. Nederst i venstre hjørne ses en normal type 1.1-sensor. (Foto: Sony)

Sony IMX661: Funktioner

Blandt funktionerne er, at man kan nøjes med at hente billeder ud fra dele af udsnittet, så man reducerer behovet for computerkraft i processeringen, hvis man hurtigt skal inspicere en specifik detalje.

Multieksponering gør det muligt at følge bevægelige objekters rute, og ekstra kort eksponeringstid giver knivskarpe billeder af objekter, der bevæger sig i høj fart. Og hvis lysfølsomhed er vigtigere end billedopløsning, kan man øge pixelstørrelsen virtuelt ved at kombinere pixels (såkaldt Pixel Binning).

IMX661 kan give billeder i både farver og sort-hvid.

Kommer også til forbrugere og professionelle

Selv om netop denne sensor ikke er til forbrugere eller sågar professionelle fotografer og videoproducenter, er det sikkert og vist, at Sony har erkendt behovet for en lignende billedsensor til den slags kameraer. Vi tror, det er kun et spørgsmål om tid, før global lukker bliver mere almindeligt på almindelige kameraer i fuld- og mellemformat til både fotografering og video.

Læs hele pressemeddelelsen (på engelsk) her.

Les videre
Exit mobile version