Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender: Låge 04Deltag

Nyhed

Sony a9 III fuldformat-kamera

Sony a9 III er det første kamera med global lukker.

Skrevet af / 08/11/2023 - 12:41
Sony a9 III fuldformat-kamera

Sony er først med en sensorteknologi, vi længe har ventet på. Den er ikke ny, og den findes allerede i billedsensorer, men de er lavet til specielle formål og er ikke kommercielt tilgængelige. Det bliver Sony a9 III, verdens første fuldformat-systemkamera med global lukker. Hvilket næsten er en revolution i et kamera med så stor en billedsensor.

Foto: Sony

Fordelene ved en global lukker er mange. En konventionel billedsensor lagrer informationen progressivt. Selv om det går lynhurtigt, er det en scanning af lyset, der starter i overkanten af billedsensoren og slutter nederst. Det er sådan, alle kameraer er bygget, fra de mindste til de største. Men ikke Sony a9 III.

Global lukker

Foto: Sony

Med en global lukker kan man glemme alt om rolling shutter, som forvrænger vertikale linjer på video, og lukkerhastigheden – og serieoptagelse – har næsten ingen begrænsninger. Der vil heller ikke være banding – striber på billederne.

Læs også Sony-kamera slår konkurrenterne på én ting Sony a9 II frister sportsfotograferne med verdens bedste autofokus.

Sony a9 III kan skyde billedserier på op til 120 fps, og den hurtigste lukkertid er 1/80.000s. Eller 1/16.000s ved serieoptagelse. En separat knap foran, mærket C5, giver ekstra boost ved serieoptagelse, så du hurtigt kan skifte mellem normal optagelse og hurtig serieoptagelse.

Flashen kan synkroniseres ved alle lukkertider, da en global lukker åbner alle sensorer samtidigt, når billedet tages.

Fuld fokus og lysmåling

Foto: Sony

Og det er ikke alt. Kameraet fokuserer kontinuerligt ved serieoptagelse og måler lyset mellem hvert billede. Der er heller ingen blackout i søgeren, selv ved 120 fps. Søgeren er i øvrigt Sonys 9,44 Mp OLED med 0,9 x forstørrelse. En fantastisk søger, som nu er fuldstændig fri for black out.

4K/120fps

Foto: Sony

CMOS-billedsensoren har ikke mere end 24,6 megapixel, men ingen har brug for mere i et kamera, der er skræddersyet til sport og action, sådan som Sony a9 III er. Billedsensoren har fem-aksers stabilisering, op til otte trin.

To Bionz XR-billedprocessorer samler information fra den stablede billedsensor, og kameraet understøtter fuld 4K / 120fps ved 10-bit 420 og 4K / 60p ved 10-bit 422 fra hele billedsensoren, samplet fra 6K-opløsning i XAVC S-I 4K.

Vertikalgreb

Foto: Sony

α9 III har Sonys S-Cinetone-videoprofil, som professionelle kender fra Sonys videokameraer i Venice-serien, og S-Log3-grading samt LUT-import til efterbehandling.

Stillbilleder og video kan lagres på to CFexpress Type A-hukommelseskort eller SD-kort med UHS-II. Man kan også få et VG-C5 vertikalgreb til kameraet.

Foto: Sony

Pris

α9 III kan bestilles nu, og kamerahuset alene koster 53.990 kroner.

Foto: Sony

FE 300mm F2.8 GM OSS

Og lad os ikke glemme, at Sony lancerede en ny 300 mm samtidig med kameraet. Det er det hidtil mindste og letteste 300 mm-objektiv til fuldformat. Det vejer 1.470 g og har to XD lineære fokusmotorer indeni, billedstabilisering og stativfæste.

Foto: Sony

Objektivet kommer først i handelen til foråret 2024, men prisen er allerede klar: 51.990 kroner.

Foto: Sony

Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Udviklet i samarbejde med Leica

Kamera der tåler det meste

Sensationelt kamera

Et væld af nyheder fra Canon

Steadicam til lommen

Leica-kameraet beskytter dine rettigheder

Leica udgiver ekstrem vidvinkel

Vælg selv hvilke billeder du vil printe

Ekstrem Canon-zoom

Superlet supertele

Hobolite lanceres i Skandinavien

De rigtige farver fra dit videokamera

0
Scroll to Top