Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nikons eliteserie

Nikon udsender tre nye kompakte prof-kameraer med større billedsensor og 4K-video. DL bør stå for "De Luxe".

Skrevet af / 29/02/2016 - 08:03
Nikons eliteserie

Den nye serie af kompakte kameraer fra Nikon har fået navnet DL, og den placerer sig midt i det voksende marked for kompaktkameraer til entusiaster og professionelle. Altså små kameraer med mange af de samme egenskaber som systemkameraer, blot uden udskiftelige objektiver – og især mindre og lettere.

Størrelsen til trods har de oftest lysstærke optikker og en større billedsensor end sædvanligt for et kompaktkamera. Canon PowerShot G7X, G3X, Sony RX100 IV og Panasonic Lumix FZ1000 er eksempler på kameraer i kategorien entusiastkompakter.

DL-serien består af tre modeller, som opfylder lidt forskellige behov, da de leveres med tre helt forskellige zoomobjektiver, der i sagens natur ikke er udskiftelige på samme måde som objektiverne i Nikons små kameraer i Nikon 1-serien er.

Hvad der til gengæld er fælles med Nikon 1-serien, samt med Canon PowerShot G7X og Sonys RX-serie, er, at disse tre kameraer har en 1″ billedsensor, hvilket et større end normalt for kompaktkameraer.

De tre modeller er Nikon DL24-85 f1.8-2.8 med normalzoom, Nikon DL18-50 f1.8-2.8 med vidvinkelzoom, og superzoomkameraet Nikon DL24-500 f2.8-5.6.

Foto: Nikon
Foto: Nikon

Nikon siger, at kameraernes zoomobjektiver er højde med, hvad der findes i objektiverne til Nikons digitale spejlreflekskameraer. Den indbyggede 1″ billedsensor er på 20,8 megapixel, og man kan optage video i 4K- og UHD kvalitet 30p/25p.

Der er også hybrid autofokus for hurtigere fokusering under forskellige lysforhold, og en quad-core EXPEED 6A-billedprocessor, der har optagehastigheder op til 60 billeder/s med fokus låst på det første billede – eller op til 20 billeder/s med kontinuerlig autofokus. Her får man også Dual Detect Optical VR-billedstabilisering, som skulle være hurtig til at korrigere for kamerabevægelser.

Foto: Nikon
Foto: Nikon

På toppen sidder en ISO 518 hot shoe, hvor du kan montere forskelligt tilbehør, f. eks. en flash eller den vipbare elektroniske søger, DF-E1, der ses på billedet herover.

Kameraerne har også SnapBridge, der bruger Bluetooth til at opretholde en kontinuerlig trådløs forbindelse mellem kameraet og din mobiltelefon eller tablet. På den måde kan billeder synkroniseres og deles med mobilen fortløbende, og SnapBridge kan også bruges til at fjernstyre kameraet fra din mobiltelefon.

Foto: Nikon
Foto: Nikon

Nikon DL24-85 f1.8-2.8 på billedet herover dækker de fleste brugsområder. Det har en vipbar OLED-touchskærm med 1 MP opløsning og indbygget flash. På zoomen er der også en justerbar kontrol- og zoomring, og det leveres i sølv eller sort til ca. 5.600 kroner fra juni.

Foto: Nikon
Foto: Nikon

Den næsten identiske Nikon DL18-50 f1.8-2.8, er udstyret med Nikons mest lysfølsomme ultra-vidvinkelobjektiv, og det har Nikons Nano Crystal Coat-belægning, der reducerer “ghosting” og falsk lys. Også her får du vipbar OLED-touchskærm med 1 MP-opløsning. Der er desuden indbygget perspektivkontrol. Kameraet fås kun i sort til ca. 6.900 kroner fra juni.

Foto: Nikon
Foto: Nikon

Nikon DL24-500 f2.8-5.6 adskiller sig fra de andre med en 21x zoom på 24-500 mm. Her har Nikon tilføjet en SPORT-indstilling med aktiv stabilisator, der vil give skarpere billeder af motiver i bevægelse. Kameraet har som det eneste indbygget elektronisk OLED-søgeren med 2,36 Mp-opløsning.

Der har også en vipbar OLED-touchskærm. Kameraet fås i sort til ca. 7.500 kroner, ligeledes fra juni 2016.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Lysstærk og kompakt zoom

Først med 8K-video

Fleksibel monopod

Panasonic opgraderer Lumix S5IIX

Flyv drone med stick og goggles

Lysstærk og let 50 mm

Superzoom som kan alt

Nye versioner af en af vores favoritter

Verdens fedeste instant-kamera?

Nikon Z9 får nye funktioner

Seriøs billedmaskine fra Leica

Gammelt filmformat får en renæssance

0
Lyd & Billede
Scroll to Top