TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

GPS i kameraet

forfatter
Publiceret 08/06/2011 - 16:40

Jeg må indrømme, at jeg i begyndelsen havde svært ved at finde ud af, helt nøjagtig hvad man skulle bruge geotaggede billeder til. Men når man har leget lidt med teknologien, så er det faktisk en rigtig god måde at dele oplevelser på.

Geotagging af fotos
Når man bruger et kamera, der er udstyret med indbygget GPS, så gemmes GPS-koordinaterne sammen med de øvrige data i billedfilen, hver gang man tager et billede.

Det betyder, at eksterne programmer som f.eks. Picasa og Google Earth eller online-tjenester som foto-sitet Flickr kunne aflæse disse data. Samtidig laver de forskellige kameraproducenter også deres egen software, som også giver nogle muligheder.

Se det på landkort
Det gratis billedbehandings-program Picasa fra Google er rigtig godt, når man har billeder, der er GPS-mærkede. Picasa viser alle billeder på computeren i et smart mappesystem. Her kan man klikke på en GPS-knap, og så aflæser programmet, hvor billedet er taget. Når man klikker på et billede, kan man på et landkort i højre side af skærmen se en markering af, hvor billedet er taget. Her kan man vælge at sende billedet og landkortet som e-mail til venner og familie. De bliver sendt som fil til programmet Google Earth, så hvis modtageren skal se, hvor billedet er taget, kræver det, at de også har installeret programmet.

Læg det online
Man kan også uploade billederne til sit eget Picasa Webalbum – et gratis online-galleri, hvor man kan gemme op til 1 gigabyte billeder.
Her ligger billederne i fuldt format, og man kan let invitere venner og familie til at se billederne, eller man kan sende dem videre til blogs som Twitter eller Blogger. GPS-data følger med, og her kan man uden brug af Google Earth få vist, hvor billederne er taget.

Plus 
Man får præcise angivelser af, hvor billederne er taget. Programmer som Google Earth giver en helt nye oplevelse, fordi man kan gå ind og se, nøjagtig hvor man tog billeder på badeferien.

Det giver en helt ny mulighed for at bruge kameraet praktisk. Hvis man f.eks. vil finde tilbage til en lille, romantisk restaurant i en sidegade i Paris eller London, kan man bare tage et geotagget billedet. Så kan man altid finde tilbage til sine hemmelige yndlingssteder.

Minus
GPS’en skal bruge op til et par minutter på at fange et GPS-signal fra satellitterne. Det betyder, at man af og til må vente lidt med at skyde løs.
Når GPS’en er tændt, bruger kameraet mere batteri end ellers. Batteri-levetiden med tændt GPS er dog blevet væsentlig forbedret i forhold til de første kameraer med geotagging.

Konklusion
Geotagging giver nogle ekstra muligheder, og det er ganske enkelt at bruge. Jeg oplevede, at mine rejseoplevelser virkede meget mere nærværende, når jeg så billederne på et rigtigt kort. Teknologien gør det også let at dele oplevelser og minder med andre. Og så slipper man for at gætte sig til, hvor det nu lige var, man stoppede for at fotografere udsigten, for den information ligger i billederne. Jeg skal helt sikkert have et kamera med geotagging med på min næste ferie.

Vi prøvede to forskellige kameraer Panasonic FT3 og Sony A55:

Panasonic FT3 – hårdført kompaktkamera med GPS
Her er et rigtig lækkert kamera til den aktive ferie. Selv om det er et lille kamera, er det udstyret med et væld af avancerede funktioner.
Det er vandtæt ned til 12 m, kan holde til -10 grader, er stødsikkert til 2 m og støvtæt. Alligevel tager det 12,1 megapixel billeder, video i 1920 x 1080 Fuld HD og kan endda optage 3D-fotos (kræver særligt afspilningsudstyr).

Sony SLT-A55VL – avanceret spejlrefleks med GPS
Her er et avanceret kamera til den lidt mere krævende fotograf. Det optager billeder med 16,2 megapixel og er udstyret med en Exmor APS HD CMOS-sensor med høj opløsning, der giver støjfri billeder og video, selv om belysningen er dårlig.

Kameraet har et halv-gennemsigtigt spejl – Translucent Mirror-teknologi. Det erstatter DSLR-kameraets bevægeligt spejl med et fikseret gennemsigtigt spejl, som gør det muligt at tage knivskarpe billeder ved høj hastighed.

Der er masser af avancerede features som støjreduktion, billedbehandling og 3D panoramafotos, så her er et kamera til den krævende fotograf.

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategidirektør for Publish AS og journalist. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Nye Canon-kameraer til ferien To nye kompakte systemkameraer og to nye zoomobjektiver.
Lysstærk supervidvinkel Med 18 mm brændvidde kan Panasonic Leica-objektivet fange endnu mere af motivet.
Avanceret minidrone flyver hvor som helst DJI Mini 3 Pro har fuldvoksne funktioner, men er så lille, at den flyver under radaren på dronereglerne.
Professionelt kamera med unik funktion Canon EOS R3 har en unik funktion og alt, hvad et flagskibskamera har brug for. Bortset fra to ting.
Lysstærk og forbedret Sony-zoom Lavere vægt og bedre ydelse er nøgleordene for Sony FE 24-70 mm F2.8 GM II.
Fem tips til bedre påskebilleder Den skarpe sol er ikke fotografens bedste ven. Her får du at vide, hvordan du undgår den og fire andre ting, der kan ødelægge dine billeder.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend