Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Fullframe videokamera fra Sony

Sony NEX-VG900E er et Full HD videokamera med fullframe billedsensor og udskifteligt objektiv.

Skrevet af / 14/09/2012 - 12:26
Fullframe videokamera fra Sony

Det nye NEX-VG900E fra Sony giver filmskabere flere muligheder, blandt andet med hus tilpasset E-objektiver. Hvis objektivet støtter automatisk zoom, fungerer dette direkte med knapper på huset.

På lige linje med NEX-VG30E er VG900E baseret på modellen NEX-VG20E. Fælles er fullframe /APS-C billedsensor foruden flere nye egenskaber.

NEX-VG900E
Den 35mm fullframe sensor har en opløsning på hele 24,3 megapixels, eller omtrent 40 gange større end sensoren på almindelige videokameraer. Den er også mere end dobbelt så stor som APS-C sensorerne, som findes i andre af Sonys Handycam-modeller med udskiftelige objektiver.

Brug et objektiv med lille dybdeskarphed til at skabe fine bokeh-effekter (skarpt motiv mod uskarp baggrund) og udnyt den store billedsensor til at få skarpe og støjfrie billeder, selv i dunkel belysning. Sony lover, at ”den store sensor sørger for nem reproduktion af de fineste tonejusteringer, således at enhver fotograf kan føre sine kreative visioner ud i livet.”

Sensoren gør, at du kan tage stillbilleder med ægte 24-megapixels opløsning, og Sony hævder en billedkvalitet på højde med spejlreflekskameraer i den professionelle klasse. Stillbilleder kan lagres som JPEG eller RAW-format for fuld frihed i redigeringsprocessen.

NEX-VG900E kan filme i 25p/24p progressiv modus, da med funktionerne Tone Gamma og Cinema Tone Colour, som giver god kontrol over farvetone og –gradering. Ønsker du jævnere bevægelser, kan du filme med 50 progressive billeder i sekundet, takket være AVCHD version 2.0. Enkel billedbehandling kan gøres direkte i kameraet, når du filmer i full HD eller tager stillbilleder, hvis du ønsker at slippe for at tage optagelserne ind i et redigeringsprogram på computeren.

Mikrofonen kan også bruges som håndtag.

En vippepind justerer optisk zoom, når du bruger kompatible E-mount objektiver med indbygget zoom. PInden kontrollerer også elektronisk zoom, når videokameraet bruges med objektiver med fast brændvidde for mere kunstneriske resultater.

NEX-VG900E skifter automatisk fra fullframe modus til APS-C modus, når E-mount eller A-mount DT-objektiver er monteret. Dermed får du også fuldt udbytte af objektiver, som er optimeret til kameraer med mindre billedsensorer.

En adapter følger med, som giver mulighed for at bruge fullframe A-mount DSLR-objektiver med forskellig brændvidde.

Kameraet har flere valg for kontrol og manuelle indstillinger. Blændeprioritet, lukkertid eller manuel eksponering og hvidbalance kan tilpasses manuelt. Blænder, lukkertid og andre alternativer kan nemt justeres ved hjælp af en, efter sigende, intuitivt placeret adgangsknap. Præcis manuel fokus assisteres af videokameraets pro-style skærmfunktion, som grafisk viser hvilke områder i søgeren, som er i fokus.

Søgeskærmen er af typen OLED for bedst mulig kontrast og farvedybde, og XGA-opløsningen (1024×769 pixels) er imponerende for en 3-tommers skærm. Desuden findes en mindre LCD-søger, som du lægger øjet imod, hvis lysforholdene er således, at OLED-skærmen bliver besværlig at se.

Lydkvaliteten er heller ikke nedprioriteret med en såkaldt Quad Capsule Spatial Array mikrofon med fire retningsuafhængige transducere, som gør, at du kan skifte mellem stereo og 5.1 kanals surroundoptagelse. Optageniveauet er justerbart, med en nøjagtig visuelt bekræftelse, som leveres af en lydniveaumåler på LCD-displayet. Der findes også hovedtelefonudgang for direkte overvågning af lyden som indspilles, og skulle du ønske det, kan du selvfølgelig koble en ekstern mikrofon til.

NEX-VG30E er meget det samme kamera som VG900E, men med mindre billedsensor og lidt færre muligheder.

NEX-VG30EH/VG30E
NEX-VG30E har mange af de samme forbedringer som NEX-VG900E og efterfølgeren NEX-VG20E. Med en opløsning på 16.1 effektive megapixels sørger Exmor APS HD CMOS-sensoren for ”udmærket billedkvalitet med et stort udvalg af udskiftelige E-mount objektiver”, ifølge Sony selv.

Du kan filme i full HD-video i enten 50p, 25p eller 2p. XGA OLED Tru-Finder, avancerede manuelle kontroller og ”vippekontakt” til zoom er som hos NEX-VG900E.

NEX-GV30EH bliver leveret med et nyt E PZ 18-200mm f3.5-6.3 OSS Power Zoom objektiv, som giver et alsidigt udvalg af vidvinkel og telezoom. Enkel og stillegående autofokus og optisk SteadyShot billedstabilisator er på plads, og objektivet har en ekstra vippekontakt for nem zoomkontrol med justerbare hastigheder.

Kameraerne lanceres i løbet af november og december.

Anbefalede udsalgspriser:
HDR-VG900E (u/ objektiv) 27.700 kr
HDR-VG30EH (m/ objektiv) 24.300 kr
HDR-VG30E (u/objektiv) 15.700 kr

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Først med 8K-video

Fleksibel monopod

Panasonic opgraderer Lumix S5IIX

Flyv drone med stick og goggles

Lysstærk og let 50 mm

Superzoom som kan alt

Nye versioner af en af vores favoritter

Verdens fedeste instant-kamera?

Nikon Z9 får nye funktioner

Seriøs billedmaskine fra Leica

Gammelt filmformat får en renæssance

Afslører nyt zoomobjektiv

0
Lyd & Billede
Scroll to Top