Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Elegant kamera i klassisk indpakning

Fristelserne står i kø for fotoentusiasterne. Valget er ikke blevet nemmere efter lanceringen af Olympus PEN P5. Et af de hurtigste kameraer i sin klasse. Trådløst er det også.

Skrevet af / 13/05/2013 - 16:37
Elegant kamera i klassisk indpakning

De små kompakte systemkameraer bliver stadig mere populære. Billedkvaliteten på de bedste er mindst lige så god, om ikke bedre, end fra spejlreflekskameraer. Olympus har længere erfaring end de fleste med at lave små kameraer, som matcher meget større kameraer på kvalitet. OM-serien huskes især som noget af det mest innovative i sin tid. Den digitale version – OM-D E-M5 – er den bedste i klassen og nu kommer en søgerløs udgave i PEN-serien med samme billedkvalitet.

Pakket ind i et mindre kamera. Som faktisk har fået nogle forbedringer, som OMD ikke har.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

9 billeder/s og 1/8000s
P5 erstatter det kritikerroste P3, og formfaktoren er lige så kompakt, men P5 har et tydeligere retrodesign og mange forbedringer. Både udenpå og indvendig.

Billedsensoren er den samme 16 MP CMOS-sensor, som OM-D får meget ros for. Uden lavpasfilter og med meget gode støjegenskaber og høj detaljeskarphed. Hurtigt er det også blevet. P5 kan skyde 9 billeder/s med låst autofokus på det første billede og har fået en ny mekanisk lukker, med 1/8000s som korteste lukkertid.

Så kan man tage billeder med fuld blændeåbning og i sollys på optik som 12 mm f2,0, 17 mm f1,8 og 75 mm f1,8, som alle vil blive tilgængelig i sort i løbet af sommeren. Uden at man behøver et gråfilter for at dæmpe lyset gennem objektivet til billedsensoren.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wi-Fi
Pen E-P5 er det første systemkamera fra Olympus, som er trådløst, uden at man behøver noget ekstraudstyr. De har desuden gjort det såre enkelt at parre det med en smartphone eller en tablet, således at man får trådløs overførsel uden at bruge tre kvarter med tastetryk, for at opdage at det ikke fungerer.

Når man vil aktivere wi-fi på kameraet, vælger man det i skærmmenuen på den vipbare og trykfølsomme skærm. Så kommer en QR-kode op på skærmen, som man scanner med mobilen. Sekundet efter er de koblet sammen trådløst. Så vælger man i Olympus app´en, som man downloader, om man skal have kontinuerlig overførsel af billeder og video eller vil bestemme det selv senere. Eller styre kameraet fra mobilskærmen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kameraet har indbygget blitz, men den kan ikke vippes bagover for at skabe blødere skygger via lysrefleksion i taget. Den kan imidlertid styre et sæt blitz trådløst. Hvis man vil lave en blitz-opsætning. Til for eksempel portrætter.

Blitzskoen har Olympus´ tilbehørsport på undersiden, og der passer den nye VF-4 søger. En helt rå søger, som er vipbar i 90 grader og har 2,36 MP opløsning og er næsten lige så stor som den elektroniske søger i Sony A99.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Femaksers billedstabilisator
Olympus-kameraet, som findes i hvidt, sort eller sølv, har også fået Olympus´ meget gode femaksers billedstabilisator. Hentet fra OM-D. Den kompenserer for uønskede kamerabevægelser i alle akser og er den eneste af sin slags på et kompakt systemkamera.

P5 har også fået et helt nyt knaplayout med strømafbryder på oversiden og to indstillingsrat. Foruden programhjul og en vipbar trykfølsom skærm med 1 MP punkts opløsning.

Kamerahuset er forbavsende kompakt, meget på grund af Olympus har klaret at montere den vipbare skærm helt ind til kamerakroppen. Således at den ikke stikker ud. Som den ofte gør på små kameraer med vrid- eller vipbar skærm.

Toshiyuki Terada, Olympus´ chef for produkt- og markedsplanlægning, viser P5´s kompakte størrelse.
Toshiyuki Terada, Olympus´ chef for produkt- og markedsplanlægning, viser P5´s kompakte størrelse.

P5-kameraet har mange flere små og interessante detaljer, som vi skal komme tilbage til i en test, men med skudhastighed på 9 bps, 1/8000s lukkerhastighed og forbedret autofokus hentet fra det hurtigste kamera i klassen (OM-D), er der ikke mange pletskud, man går glip ad, med dette kamera.

Blandt andet har det fokusmarkering (focus peaking), som vises på skærm og LCD-søger, når man fokuserer manuelt. Det har også Olympus´ mange kunstfiltre og Photo Story. Som du kan bruge til at lave et billede bestående af flere små.

Priser
Kameraet skal være i butikkerne i løbet af juni. Danske priser er ikke klar endnu, men regn med en startpris på 8 000 kroner bare for kamerahus, og hus med 14–42 mm objektiv fra 8 990 kroner. En udgave med Olympus´ fine 17mm f1,8, ventes også. Prisen er ikke opgivet.

 • Kamerahus i metal uden synlige skruer (synlige skruer findes kun på kameraets underside)
 • Bedste billedkvalitet nogen sinde i et PEN-kamera
 • Første kompakte systemkamera med mekanisk lukker, som klarer 1/8000-dels sekund
 • Indbygget Wi-Fi med integration, som lader dig fjernstyre kameraet via smartphone (iOS og Android)
 • Hurtig AF med Super Spot AF, som lader dig fokusere på meget små objekter og Touch Shutter AF
 • 2 x 2 kontrolhjul for intuitiv og hurtig manuel fotografering
 • Femaksers mekanisk stabilisering af billedsensoren med IS Auto
 • Fotoalbumfunktion direkte i kameraet (Photo Story) og 12 kunstfiltre
 • Fokusfremhævning ved manuel fokus, som fremhæver de dele af billedet, som er i fokus
 • 9 billeder/sekund seriebillede optagelse
Originalen: Olympus PEN F fra 60´erne.
Originalen: Olympus PEN F fra 60´erne.
Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

 • Prøv LB+ i 30 dage
  Kun 29,-

  Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

 • LB+ Total i 12 mnd
  93.25 kr/mnd

  Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

DJI giver manuelle objektiver autofokus

Prof-video på iPhone

Lysstærk og kompakt zoom

Først med 8K-video

Fleksibel monopod

Panasonic opgraderer Lumix S5IIX

Flyv drone med stick og goggles

Lysstærk og let 50 mm

Superzoom som kan alt

Nye versioner af en af vores favoritter

Verdens fedeste instant-kamera?

Nikon Z9 får nye funktioner

0
Lyd & Billede
Scroll to Top