TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Elegant kamera i klassisk indpakning

Fristelserne står i kø for fotoentusiasterne. Valget er ikke blevet nemmere efter lanceringen af Olympus PEN P5. Et af de hurtigste kameraer i sin klasse. Trådløst er det også.

forfatter
Publiceret 13/05/2013 - 16:37

De små kompakte systemkameraer bliver stadig mere populære. Billedkvaliteten på de bedste er mindst lige så god, om ikke bedre, end fra spejlreflekskameraer. Olympus har længere erfaring end de fleste med at lave små kameraer, som matcher meget større kameraer på kvalitet. OM-serien huskes især som noget af det mest innovative i sin tid. Den digitale version – OM-D E-M5 – er den bedste i klassen og nu kommer en søgerløs udgave i PEN-serien med samme billedkvalitet.

Pakket ind i et mindre kamera. Som faktisk har fået nogle forbedringer, som OMD ikke har.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

9 billeder/s og 1/8000s
P5 erstatter det kritikerroste P3, og formfaktoren er lige så kompakt, men P5 har et tydeligere retrodesign og mange forbedringer. Både udenpå og indvendig.

Billedsensoren er den samme 16 MP CMOS-sensor, som OM-D får meget ros for. Uden lavpasfilter og med meget gode støjegenskaber og høj detaljeskarphed. Hurtigt er det også blevet. P5 kan skyde 9 billeder/s med låst autofokus på det første billede og har fået en ny mekanisk lukker, med 1/8000s som korteste lukkertid.

Så kan man tage billeder med fuld blændeåbning og i sollys på optik som 12 mm f2,0, 17 mm f1,8 og 75 mm f1,8, som alle vil blive tilgængelig i sort i løbet af sommeren. Uden at man behøver et gråfilter for at dæmpe lyset gennem objektivet til billedsensoren.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wi-Fi
Pen E-P5 er det første systemkamera fra Olympus, som er trådløst, uden at man behøver noget ekstraudstyr. De har desuden gjort det såre enkelt at parre det med en smartphone eller en tablet, således at man får trådløs overførsel uden at bruge tre kvarter med tastetryk, for at opdage at det ikke fungerer.

Når man vil aktivere wi-fi på kameraet, vælger man det i skærmmenuen på den vipbare og trykfølsomme skærm. Så kommer en QR-kode op på skærmen, som man scanner med mobilen. Sekundet efter er de koblet sammen trådløst. Så vælger man i Olympus app´en, som man downloader, om man skal have kontinuerlig overførsel af billeder og video eller vil bestemme det selv senere. Eller styre kameraet fra mobilskærmen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kameraet har indbygget blitz, men den kan ikke vippes bagover for at skabe blødere skygger via lysrefleksion i taget. Den kan imidlertid styre et sæt blitz trådløst. Hvis man vil lave en blitz-opsætning. Til for eksempel portrætter.

Blitzskoen har Olympus´ tilbehørsport på undersiden, og der passer den nye VF-4 søger. En helt rå søger, som er vipbar i 90 grader og har 2,36 MP opløsning og er næsten lige så stor som den elektroniske søger i Sony A99.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Femaksers billedstabilisator
Olympus-kameraet, som findes i hvidt, sort eller sølv, har også fået Olympus´ meget gode femaksers billedstabilisator. Hentet fra OM-D. Den kompenserer for uønskede kamerabevægelser i alle akser og er den eneste af sin slags på et kompakt systemkamera.

P5 har også fået et helt nyt knaplayout med strømafbryder på oversiden og to indstillingsrat. Foruden programhjul og en vipbar trykfølsom skærm med 1 MP punkts opløsning.

Kamerahuset er forbavsende kompakt, meget på grund af Olympus har klaret at montere den vipbare skærm helt ind til kamerakroppen. Således at den ikke stikker ud. Som den ofte gør på små kameraer med vrid- eller vipbar skærm.

Toshiyuki Terada, Olympus´ chef for produkt- og markedsplanlægning, viser P5´s kompakte størrelse.
Toshiyuki Terada, Olympus´ chef for produkt- og markedsplanlægning, viser P5´s kompakte størrelse.

P5-kameraet har mange flere små og interessante detaljer, som vi skal komme tilbage til i en test, men med skudhastighed på 9 bps, 1/8000s lukkerhastighed og forbedret autofokus hentet fra det hurtigste kamera i klassen (OM-D), er der ikke mange pletskud, man går glip ad, med dette kamera.

Blandt andet har det fokusmarkering (focus peaking), som vises på skærm og LCD-søger, når man fokuserer manuelt. Det har også Olympus´ mange kunstfiltre og Photo Story. Som du kan bruge til at lave et billede bestående af flere små.

Priser
Kameraet skal være i butikkerne i løbet af juni. Danske priser er ikke klar endnu, men regn med en startpris på 8 000 kroner bare for kamerahus, og hus med 14–42 mm objektiv fra 8 990 kroner. En udgave med Olympus´ fine 17mm f1,8, ventes også. Prisen er ikke opgivet.

  • Kamerahus i metal uden synlige skruer (synlige skruer findes kun på kameraets underside)
  • Bedste billedkvalitet nogen sinde i et PEN-kamera
  • Første kompakte systemkamera med mekanisk lukker, som klarer 1/8000-dels sekund
  • Indbygget Wi-Fi med integration, som lader dig fjernstyre kameraet via smartphone (iOS og Android)
  • Hurtig AF med Super Spot AF, som lader dig fokusere på meget små objekter og Touch Shutter AF
  • 2 x 2 kontrolhjul for intuitiv og hurtig manuel fotografering
  • Femaksers mekanisk stabilisering af billedsensoren med IS Auto
  • Fotoalbumfunktion direkte i kameraet (Photo Story) og 12 kunstfiltre
  • Fokusfremhævning ved manuel fokus, som fremhæver de dele af billedet, som er i fokus
  • 9 billeder/sekund seriebillede optagelse
Originalen: Olympus PEN F fra 60´erne.
Originalen: Olympus PEN F fra 60´erne.
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Nye Canon-kameraer til ferien To nye kompakte systemkameraer og to nye zoomobjektiver.
Lysstærk supervidvinkel Med 18 mm brændvidde kan Panasonic Leica-objektivet fange endnu mere af motivet.
Avanceret minidrone flyver hvor som helst DJI Mini 3 Pro har fuldvoksne funktioner, men er så lille, at den flyver under radaren på dronereglerne.
Professionelt kamera med unik funktion Canon EOS R3 har en unik funktion og alt, hvad et flagskibskamera har brug for. Bortset fra to ting.
Lysstærk og forbedret Sony-zoom Lavere vægt og bedre ydelse er nøgleordene for Sony FE 24-70 mm F2.8 GM II.
Fem tips til bedre påskebilleder Den skarpe sol er ikke fotografens bedste ven. Her får du at vide, hvordan du undgår den og fire andre ting, der kan ødelægge dine billeder.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend