Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Det sejeste kompaktkamera

Den havde vi ikke set komme! Sonys mest ekstreme kompaktkamera er blevet endnu vildere med 42 megapixels og integreret søger.

Skrevet af / 15/10/2015 - 12:48
Det sejeste kompaktkamera

Dette her ser vi frem til at teste! Sony har givet det i forvejen stærke RX1R en overhaling, og de har rettet næsten alle mangler. Det nye RX1R II er på overfladen meget lig sin forgænger, og de fysiske dimensioner afviger kun lidt fra det oprindelige fra 2013.

Læs testen af ​​RX1 her.

Men der er gjort meget for at forbedre både billedkvalitet og brugervenlighed.

For eksempel, har Sony valgt sensoren fra topmodellen a7r II, som er en fuldformat 42-megapixel billedsensor.

Læs testen af ​​a7r II her.

Sony-RX1R-II_2

Bag den knivskarpe 35 mm f2, som vi kender fra RX1r, sidder nemlig et unikt lavpasfilter foran den højtopløste billedsensor.

Lavpasfilterets funktion er at reducere moiré-effekten, der kan opstå i billeder med diagonale mønstre og stoffer, hvilket er helt afgørende, når man fotograferer for eksempel mode.

Men lavpasfilteret bortfiltrerer også noget af detaljeopløsningen på pixelniveau. Derfor fjerner nogle producenter filteret foran billedsensoren (Canon EOS 5DSR, Nikon D810, Pentax K-3 II, Sony a7r II) for at opnå så høj detaljeskarphed som muligt.

Her har Sony tænkt ud af boksen og har skabt et variabelt optisk lavpasfilter, der fjernes helt eller indstilles på standard eller kraftig lavpaseffekt. Og det er ikke gjort i billedbehandlingen, men med et optisk filter, som vist i videoen herunder:

OLED-søger
En af vores gentagne anker mod RX1 var manglen på søger. Jo, der findes en håbløst dyr og ikke særlig god elektronisk søger, der monteres i blitzskoen. Men der manglede en indbygget søger.

Det kommer der endelig i RX1R II, som fået en elektronisk opklappelig OLED-søger med 2,4 Mp opløsning, som vi kender det fra kompaktkameraet RX100 IV. Fantastisk.

Sony-RX1R-II_5

Hurtigere autofokus
Den langsomme autofokus er også historie, for nu har Sony har valgt det samme hybrid-fokuseringssystem med 399 fasesensorer, som vi kender fra a7r II.

Fokussensorerne dækker 45 procent af billedfladen, og den meget hurtigere autfokus (30 procent hurtigere, ifølge Sony) har gjort det muligt at skyde serieoptagelser på med fem billeder i sekundet med kontinuerlig autofokus. Det er meget respektabel for et fuldformatkamera.

Ergonomien er der ikke pillet meget ved, bortset fra at kameraet har fået en vipbar højtopløst 1,2 MP skærm.

Og ja, det har selvfølgelig 14-bit ukomprimeret lagring af RAW-filer, som også er tilgængelig til  a7r II fra 19 oktober.

Sony-RX1R-II_3

Malurt i bægeret
Men det har ikke fået bedre batterikapacitet. 220 skud på en opladning er latterlig lidt på et kamera til EUR 3.500. Så køb en håndfuld batterier ekstra.

4K-video kan du også glemme. Her er der kun 1080 HD-video, men det ser vi dog gennem fingrene med, da dette først fremmest er et kamera til fotografering.

Sony RX1R II har næsten ingen konkurrenter i dette segment. Det nærmeste vi kommer er Leica Q, som vi har testet, og syntes rigtig godt om.

Kameraet først i butikkerne til december 2015, men vi satser på at have en test klar ikke længe efter, at det er tilgængeligt.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

DJI giver manuelle objektiver autofokus

Prof-video på iPhone

Lysstærk og kompakt zoom

Først med 8K-video

Fleksibel monopod

Panasonic opgraderer Lumix S5IIX

Flyv drone med stick og goggles

Lysstærk og let 50 mm

Superzoom som kan alt

Nye versioner af en af vores favoritter

Verdens fedeste instant-kamera?

Nikon Z9 får nye funktioner

0
Lyd & Billede
Scroll to Top