Fuldformatkamera

De sagde, at de ville gøre det. Og de gjorde det. Vær bange, Canon og Nikon. Vær meget bange.
Annonce
Annonce
forfatter

De har længe teaset os med små detaljeskud og billeder i dæmpet belysning, men nu er det her – K-1, Pentax’ første digitale full-frame-kamera! Det er et systemkamera, der vil kæmpe for kundernes gunst på lige fod med Canons, Nikons og Sonys fullframe-kameraer. Det er udstyret med en nyudviklet 36-megapixel billedsensor uden lavpasfilter foran, for maksimal pixel skarphed.

Allerede her ligger Pentax på linje med Canon, Nikon og Sonys topmodeller, der har mellem 36 MP og 50 MP. Men Pentax havde ikke været Pentax, hvis de ikke havde givet kameraet deres eget twist.

Foto: Pentax
Foto: Pentax

Den store fullframe 35 mm billedsensor er bygget over en femaksers billedstabilisator, der virker på alle objektiver. Det har hverken Canon eller Nikon. Sensoren kan også forskydes med én pixel per eksponering, imens det laver fire billeder hurtigt efter hinanden samler oplysningerne til ét billede med endnu mere farveoplysninger.

Ikke nok med det, pixelskiftet kan også bruges til at korrigere for bevægelse af motivet. Her kompenserer flytningen af billedsensoren for bevægelser i motivet under eksponeringen.

Foto: Pentax
Foto: Pentax

Den 8 cm store skærm på 1 MP kan drejes 35 grader horisontalt og 45 grader vertikalt, og den kan desuden trækkes ud fra kameraet og drejes diagonalt, som vist på billedet ovenfor.

Kameraet har fået en nyudviklet SAFOX 12 autofokusprocessor med 33 point. 25 af dem er krydssensorer i midten af ​​billedet i søgeren, og Pentax bruger her noget, de kalder Real-Time Scene Analysis System, som i følge pressemeddelelsen skulle kunne håndtere motiver, hvor automatikken tidligere måtte give fortabt.

K-1 har flere andre funktioner, der er værd at nævne: Søgerbillede på 100 procent af billedfladen med pentaprisme og 0,7 ganges forstørrelse, omfattende vejrtætning, 14-bit-råfillagring, to porte til hukommelseskort, GPS, elektromagnetisk kompas og astrotracer, Wi-Fi for trådløs billedoverførsel og en skudtakt på 4,4 billeder i sekundet.

Foto: Pentax
Foto: Pentax

Pentax K-1 kan købes fra april, hvor der også kommer to tilpassede zoomobjektiver. Et 28-105 mm f3,5-6,3 og et 15-30 mm F2.8. Også disse er vejrtætte, og har Pentax Quick-Shift Focus System, så du hurtigt kan skifte mellem autofokus og manuel fokus.

Priserne bliver som følger:

  • K-1 kamerahus: Ca. 16.000 kr
  • D-BG6 batterigreb: Ca. 3.200 kr
  • HD Pentax-D FA 28-105 mm F3.5-5.6 ED DC WR: Ca. 5.600 kr
  • HD Pentax-D FA 15-30 mm f2.8 ED SDM WR: Ca. 15.300 kr
Foto: Pentax
Foto: Pentax

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.
Annonce
Annonce

Læs også

Det kræver ikke særlige super-ører at høre forskel på hi-fi-udstyret. Enhver med en nogenlunde normal hørelse kan gøre det. Det handler alene om teknik og lidt øvelse.
Så meget lyd som muligt fra små kabinetter.
JBL fejrer 75 år med jubilæumsmodellen L100 Classic 75 og den nye retro-forstærker SA750. We wanna rock!
Dårligt batteri på Sonos Move? Nu kan du skifte det selv.
BMW’s kommende elbil får rørt sig på testbanen.
Cambridge Audio DacMagic 200M har MQA-dekodning og hovedtelefonforstærker.
Høretelefonerne Nova H1 er lavet til kvinder og andre, der holder af at pynte sig med øreringe.
Lillebitte sub med uanede kræfter.
Især OnePlus 9 bliver en markant opgradering i forhold til OnePlus 8, mens skærmene ikke forandrer sig meget i forhold til sidste år.
En af de mest populære Netflix-film nogensinde får snart sin opfølger(-e?).
Det kræver ikke særlige super-ører at høre forskel på hi-fi-udstyret. Enhver med en nogenlunde normal hørelse kan gøre det. Det handler alene om teknik og lidt øvelse.
De to kinesiske mobilproducenter vil fremover udvikle produkter i fællesskab.
Nu kan du glæde dig til mere pomp, pragt, intriger – og sex – blandt det bedre borgerskab i 1800-tallet.
Reporter-udgave med kevlar
Premieren på den 25. James Bond-film flyttes til efteråret.
Med endnu en global streamingaktør på det nordiske markedet optrappes kampen om streamingabonnenterne.