TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Adobe forbedrer Photoshop og Lightroom

Råfilkonverteren er vigtig værktøj for fotografer. Adobe har længe haft en af de bedste, og nu har de rettet en væsentlig mangel i nye opdateringer.

forfatter
Publiceret 27/02/2013 - 10:08

Mange fotografer foretrækker at lagre billeder som råfiler. Så har de bedre kontrol over ”fremkaldelsen”, men er også afhængig af, at råfilkonverteren er godt tilpasset råfilerne fra kameraet. På det område har Adobe Photoshop og Lightroom længe været blandt de bedste.

Men ikke på råfiler fra FujiFilms kameraer med X-Trans billedsensor. Som vi har nævnt i testen af blandt andet Fujifilm XE-1, som du kan læse her.

Den specielle billedsensor uden lavpasfilter, og med et helt andet RGB-mønster, adskiller sig fra det almindelig Bayer-mønster ved at røde, grønne og blå sensorers farvefiltre er placeret i et mere ”tilfældigt” mønster.

FUJIFILM_X-E1_X-trans

SilkyPix-softwaren, som følger med kameraet, fungerer vældig godt på råfilerne fra X-Trans billedsensoren, men er på andre områder så underudviklet, at det er en pine at bruge. Så fotografer med XE-1 har på brugerforum meldt om, at de migrerer billedfiler til Capture One Pro 7 eller Express, som også har meget god støtte for Fujis X-kameraer.

Nu kan de have taget springet fra Adobe lidt for tidligt, for det viser sig, at betaversionen af Adobe Camera RAW 7.4 beta og Lightroom 4.4 RC kan være løsningen, alle har ventet på. Opdateringen er allerede ude og installeres nemt på Mac´er eller Windows-maskiner med Adobe Camera og Lightroom fra tidligere.

En lille test af råfilerne fra XE-1 viser tydeligt, at problemerne ser ud til at være løst, og det eneste, som nu står tilbage, er at tjekke om ACR og LR4 er blevet lige så gode på råfilkonverteringen som Capture One 7.

Udover forbedringerne er der støtte for filer fra disse nye kameraer, også i betaudgaverne af softwaren:

  • Canon EOS-1D C
  • Casio Exilim EX-ZR700
  • Fujifilm X100S
  • Fujifilm X20
  • Pentax MX-1
  • Nikon 1 J3
  • Nikon 1 S1
  • Hasselblad Lunar
  • Leica M (M240)

Adobe Camera RAW 7.4 RC kan du downloade her.

Lightroom 4.4 RC kan du downloade her.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Lysstærk supervidvinkel Med 18 mm brændvidde kan Panasonic Leica-objektivet fange endnu mere af motivet.
Avanceret minidrone flyver hvor som helst DJI Mini 3 Pro har fuldvoksne funktioner, men er så lille, at den flyver under radaren på dronereglerne.
Professionelt kamera med unik funktion Canon EOS R3 har en unik funktion og alt, hvad et flagskibskamera har brug for. Bortset fra to ting.
Lysstærk og forbedret Sony-zoom Lavere vægt og bedre ydelse er nøgleordene for Sony FE 24-70 mm F2.8 GM II.
Fem tips til bedre påskebilleder Den skarpe sol er ikke fotografens bedste ven. Her får du at vide, hvordan du undgår den og fire andre ting, der kan ødelægge dine billeder.
Leica lancerer sort Summicron 28 mm f/2 Laves i et lille antal med en forbedring, som man skal se nøje efter.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend