Nyhed

Tre Oscar-nomineringer til Sverige og Danmark!

Ruben Östlund og Triangle of Sadness gør lykke hos Oscar-akademiet. Norge nomineres for nok en kortfilm.

I dag blev de nominerede til Oscar-priserne 2023 annonceret.

Den 95. Oscar-uddeling løber af stabelen i Hollywood, L.A., den 12. marts – men allerede i dag kan Sverige, og i særdeleshed filminstruktør Ruben Östlund, lade champagnepropperne springe.

Oscar-akademiet har nomineret hans film, Triangle of Sadness, til hele tre Oscar-priser:

Woody Harrelson i passiar med instruktør Ruben Östlund under indspilningen af ‘Triangle of Sadness’. (Foto: SF Studios)

Den burleske komedie Triangle of Sadness er både skrevet og instrueret af Östlund.

Filmen har Harris Dickinson, Charlbi Dean og Woody Harrelson i hovedrollerne, men også danske Vicki Berlin og Zlatko Buric medvirker i filmen.

Triangle of Sadness havde biografpremiere i oktober sidste år.

Men også Danmark har flere nomineringer at glæde sig over. Den dansk-grønlandske film Ivalu, instrueret af Anders Walter og Pipaluk K. Jørgensen, er nomineret i kortfilms-kategorien, mens A House Made of Splinters, instrueret af Simon Lereng Wilmont, er nomineret i kategorien Bedste Dokumentarfilm for filmen, som udspiller sig på et børnehjem i Ukraine.

Derudover er den danske klipper og tidligere Oscar-vinder Mikkel E.G. Nielsen nomineret for at have klippet den irske film The Banshees of Inisherin, som er nomineret i adskillige kategorier, herunder Bedste Film.

Det norske filmmiljø modtog Akademiets anerkendelse med en nominering for kortfilmen Nattrikken, instrueret af Erik Tveiten.

I kortfilmen møder vi Ebba, en beruset kvinde, der ufrivilligt ender som sporvognschauffør. Med politiet og sporvognens egentlige chauffør i hælene må hun håndtere truende og voldelige passagerer.

‘Nattrikken’. (Foto: Cylinder Production)

En anden ting, der er værd at bemærke fra dette års Oscar-nomineringer, er de mange nik til helt kommercielle film såsom Avatar: The Way of Water, Top Gun: Maverick og Black Panther: Wakanda Forever.

Som forventet, og absolut fortjent, blev Austin Butler nomineret for bedste mandlige hovedrolle for sin formidable præstation som Kongen i Elvis.

Læs også Elvis has left the building! Hvem kunne bedre portrættere verdens største (og mest flamboyante) kunstner end den ekstravagante instruktør Baz Luhrmann?

Den tyske krigsfilm All Quiet on the Western Front, actionkomedien Everything Everywhere All At Once (med Michelle Yeoh i hovedrollen) og det irske melankolske drama The Banshees of Inisherin (med Colin Farrell og Brendan Gleeson i hovedrollerne) løb af med en lang række nomineringer.

Samtlige nominerede til Oscars:

Bedste skuespiller, birolle

Bedste skuespillerinde, birolle

Bedste animationsfilm 

Læs også Pinocchio for voksne Guillermo del Toro leverer endnu et visuelt mesterværk – og fornyer en filmklassiker.

Bedste animerede kortfilm

Bedste kostumer 

Bedste kortfilm

Bedste sminke og frisure

Bedste originale musikspor 

Bedste lydspor

Bedste tilpassede manuskript

Bedste originale manuskript

Bedste foto

Bedste dokumentarfilm

Bedste dokumentar, kortfilm 

Bedste klip

Læs også Premiere i dag! Tom Cruise beviser endnu en gang, hvorfor han er klodens største garant for actionfilmsucceser.

Bedste internationale film 

Bedste originale sang 

Bedste set-design 

Læs også Camerons dårskab? Avatar 2 er ikke en film, jeg har gået og længtes efter, men James Cameron kan overraske, og han behersker absolut fortsat kunsten at underholde.

Bedste specialeffekter

Bedste skuespiller

Bedste skuespillerinde

Ana de Armas, ‘Blonde’. (Foto: Netflix)

Bedste instruktør 

Årets bedste film

Les videre
Exit mobile version