Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhed

Wi-Fi får selskab af Li-Fi som trådløs netværksstandard

Snart vil vores trådløse netværk bruge blinkende lys i stedet for radio til at komme på nettet.

Skrevet af / 19/07/2023 - 17:54
Wi-Fi får selskab af Li-Fi som trådløs netværksstandard

Trådløse netværk, som vi kender dem i dag, anvender radio, og tidligere var der standarder, der hed 802.11a, b, g og n. Heldigvis hedder standarderne nu Wi-Fi 4, 5 og 6 i stedet. Men standarden bag hedder fortsat 802.11 og håndteres af en arbejdsgruppe inden for organisationen IEEE. De har nu godkendt den nye standard 802.11bb, som får det mere brugervenlige navn Li-Fi, for at man skal kunne associere den med Wi-Fi.

På samme måde som “Wi” i Wi-Fi står for Wireless, står “Li” i Li-Fi for Light. Den nye standard betyder, at der ikke længere nødvendigvis skal bruges radio til det trådløse netværk. I stedet skal man kunne bruge infrarødt lys, ligesom de gamle tv-fjernbetjeninger gjorde det.

Foto: Wikimedia (Ahmadamro)

Det lyder måske som stenalderteknologi, men standarden skal kunne køre mellem 10 Mbps og 9,6 Gbps, hvilket faktisk er meget hurtigt. Fordelene ved teknologien er lav latenstid, mindre risiko for interferens, og at den er aflytningssikker, da lys ikke trænger igennem vægge.

Hastigheden på 10 gigabit blev faktisk opnået i laboratorier allerede for 10 år siden! Virksomheder som Philips Hue og Pure LiFi, som for nylig lancerede en “li-fi-antenne”, har eksperimenteret med teknologien.

Vi vil sandsynligvis se en række produkter i de nærmeste år, men formentlig med begrænsede anvendelsesområder. For eksempel til hospitaler, der frygter elektromagnetisk interferens i forbindelse med medicinsk udstyr.

Læs også:

Wi-Fi 6: Hurtigere, billigere og bedre dækning

Den nyeste trådløse netværksteknologi er klar. Her er fire grunde til, at du bør købe ny router nu.

Læs mere
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhedsredaktør. Jonas har arbejdet for Lyd & Billede siden 2007 og skriver om det meste, der kan kaldes bærbart, dvs. smartphones, trådløse højttalere og hovedtelefoner. Indimellem trænger hans tests sig ind på kollegernes områder – multirumslyd, hjemmebiograf og foto. Jonas startede sin karriere som tech-journalist på IDG og har skrevet for PC för Alla, Internetworld og det, der senere blev til M3.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Der er en ny AI i byen

Arbejdsro på kontoret

Verdens første stationære PC fundet i et gammelt hus

Farvel til iTunes på Windows

Asus med dobbelt-skærm er i Danmark

Se, dét kan man kalde harddisk-plads!

Praktisk Philips-skærm til hverdagsbrug

40 (!) nye AI-produkter fra Lenovo

Se, hvad Asus viste på CES

AI-computere og 3D-skærme

Ny tast på tastaturet!

Dell XPS-serien udvides

0
Scroll to Top