Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhed

Har du penge i overskud kan du købe en supercomputer

Den amerikanske regering bortauktionerer en supercomputer med 8.064 Xeon-processorer.

Skrevet af / 02/05/2024 - 12:07
Har du penge i overskud kan du købe en supercomputer

Den computer, du købte for et par år siden, og som du troede var virkelig hurtig, er sikkert begyndt at føles lidt gammel og træt nu. Men du kan bare sælge den og købe noget, der er hurtigere. Præcis det samme gælder i supercomputernes højeste liga. Det er Cheyenne-supercomputeren, der nu er på auktion. Den burde da være hurtig nok til at køre Excel?

Læs også Kinas supercomputer slår rekord Den nye hemmelige Tianhe-3 anses for at være den mest kraftfulde computer, der findes.

Supercomputeren blev taget i brug på NCAR-Wyoming Supercomputing Centre i Cheyenne, Wyoming, i 2016. På det tidspunkt var specifikationerne svimlende. Computeren har 8.064 Intel Xeon Er-2697v4-processorer med 18 kerner, i alt 145.152 kerner! Hvert bundkort har også 128 GB DDR4-2400-hukommelse, i alt 306 terabyte. Ifølge Tom’s Hardware er ydelsen på imponerende 5,34 petaflops. Sammenlignet med nutidens hurtigste supercomputer Frontier er det dog småting, da den præsterer 1.680 petaflops.

49821140730001C 49821140730001B
<
>
(Foto: GSA Auctions)

Du skal dog ikke forvente at kunne sætte den på bagsædet og køre den hjem. De 14 rackskabe vejer 680 kg hver og kræver særlig ekspertise at transportere. Desuden har vandkølesystemet en lækage, så du bliver også nødt til at investere i en rulle gaffertape. Tilstanden beskrives af auktionarius som “reparerbar”. For at få supercomputeren op at køre inkluderer datacentret generøst en fire siders installationsmanual.

Auktionen slutter i morgen, den 3. maj, og i skrivende stund er buddet på lidt over 100.000 dollar.

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhedsredaktør. Jonas har arbejdet for Lyd & Billede siden 2007 og skriver om det meste, der kan kaldes bærbart, dvs. smartphones, trådløse højttalere og hovedtelefoner. Indimellem trænger hans tests sig ind på kollegernes områder – multirumslyd, hjemmebiograf og foto. Jonas startede sin karriere som tech-journalist på IDG og har skrevet for PC för Alla, Internetworld og det, der senere blev til M3.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Små og stærke PC'er i grønt look

Har du lyst til en hurtigere computer?

Lyver Qualcomm om Snapdragon X?

AOC bliver seriøse

Chromebooks med flere kræfter

Indret hjemmet med IKEA-AI

Mange skærmfunktioner til få kroner

Logitech-sæt bygger bro mellem arbejde og privatliv

AI flytter ind i ThinkPad'en

Dell-bærbare med AI

HP-laptops er blevet smartere

Apple opgraderer Macbook Air

Lyd & Billede
Scroll to Top