Kommentar

Kommentar

Risikoen for at blive snydt er større end chancen for at gøre et kup.
forfatter
Dette er en kommentar. Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning.

På fredag går det løs. Black Friday. Faktisk er den årlige fest for panikshopping allerede i fuld gang. Hvad der i sin tid begyndte som et amerikansk fænomen, hvor detailhandlen benyttede sig af fridagen om fredagen efter Thanksgiving til at sparke tidligt gang i julesalget, er nu blevet en global forbrugsfest, der strækker sig over hele ugen op til den såkaldt sorte fredag.

Faktisk begyndte “Black Week” herhjemme allerede i den forgangne weekend, og nogle butikker tog endda forskud på festlighederne op gennem sidste uge. Vi har altså en tilbudsfredag, der er på vej til at vare hele to uger.

Men er det ikke bare en god ting, at vi kan købe ting til spotpris hele ugen?

Det ville det måske være, hvis det vel at mærke var sandt. Men mange af tilbuddene er hverken særlig billige, særlig gode eller særlig nyttige. Derfor bliver jeg hjemme på fredag.

Godt købmandskab

Jeg siger ikke, at der er nogen, der prøver på at snyde os. Men detailhandlende er som oftest fornuftige folk, og udtrykket “godt købmandskab” betyder normalt, at man sælger sine varer til en pris, der sikrer en god profit. Ellers overlever butikken jo ikke i længden.

Derfor kan du roligt regne med, at hvis en vare er sat på tilbud i denne uge, er prisen enten sat sådan, at butikken stadig tjener godt på den (især hvis der kan skovles mange af dem over disken under indkøbsræset). Eller også er det en vare, som det ville være umuligt at afsætte til fuld pris.

“Nu før 12.995 kr.”

Den første fælde er krybende priser. Det flotte TV er sat 3.000 kroner ned, og koster nu kun 9.995 kroner. Men hvornår har det egentlig kostet de påståede 12.995 kroner? Nogle forhandlere har en grim vane med at hæve priserne i tiden op til Black Friday, så de kan sætte dem ned igen på dagen – og prale af rabatten. Prisstatistikken på Prisjagt og Pricerunner er god til at afsløre bluff.

Det kan godt være, at varen er sat ned, men ofte er prisen sat op kort forinden. (Grafik: Pricerunner)

10 procent rabat er ikke en rabat

I opløbet til Black Friday ser vi nogle butikker, der lover 10 procent rabat på en del af varelageret. Det er det samme som ingen rabat! Du kan altid året rundt få sælgeren til at slå en tiendedel af prisen på en vare, der ikke i forvejen er nedsat. Og skulle det ikke være tilfældet, gør nabobutikken det gerne i stedet.

I nogle tilfælde (som i hvidevare-kædebutikker) er det så ritualiseret, at sælgeren, straks du nærmer dig de udstillede varer, understreger, at netop du selvfølgelig ikke skal give det, der står på skiltet!

OK – det her ER billigt, men hvorfor?

Nogle varer gives der rent faktisk en rigtig klækkelig rabat på. En rabat, der er så stor, at den ser ud til at bringe butikkens normale avance på 30-50 procent i fare. Det kan der være flere årsager til, og du skal ikke tage for givet, at det er noget, butikken gør for at glæde dig.

Hyldeveteraner

Den mest sandsynlige årsag er, at varen ikke ville kunne sælges til producentens anbefalede pris. Hvis der er tale om et TV fra sidste år, gælder det bare for butikken om at få dem ud, så der bliver plads på til de nye modeller – med højere avancer. Her er rabatter på 30-50 procent ikke usædvanlige. Og hvis du kan leve med, at du ikke får den seneste generation af billedprocessor og AI-styret bagbelysning i 99 zoner, kan købet såmænd være udmærket. Men lad være med at tro, at du har skudt papegøjen. Den slags tilbud på udgåede varer kan du finde året rundt. Bortset fra måneden op til Black Friday, naturligvis!

PC’er forældes hurtigere end hakkekød

Når det gælder computere, skal man holde hovedet endnu koldere, og kigge ekstra godt på prisstatistikken. Computere forældes lige så hurtigt som ferskvarer, så en model, der blev introduceret i januar, må under ingen omstændigheder koste det samme som dengang. Især ikke efter at både Intel, AMD og Nvidia alle i dette efterår har præsenteret næste og langt hurtigere generation af deres processorer. Så her er prisfaldet reelt, men ikke på grund af Black Friday. Og du bør aldrig giver over halv pris for sidste års modeller!

Behov eller begær?

Sidst, men ikke mindst, bør du lade være med at lade dig gribe af indkøbsrusen. Spørg hellere dig selv, om du virkelig har brug for det ekstra TV til havestuen. Er det et behov – eller har du bare stirret dig blind på de penge, som du angiveligt sparer?

Om et par dage kommer Cyber Monday, hvor du igen vil blive lokket med utrolige tilbud. Og de venlige butiksejere gør det altså ikke for din skyld.

Black Friday er ikke Guds gavmilde gave til forbrugerne – men en fest for detailhandlen, der får ryddet hylderne for gamle varer og fyldt pengekassen.

Læs alle artikler i 1 måned for 39 kr

Få adgang alle +artikler samt til hele testarkivet.
Ingen bindingstid.
Ønsker du å bestille magasinet? Klik her Allerede abonnent?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

  1. LG OLED 65” GX til 19.999 i både Elgiganten og Power virker til at være et fornuftigt tilbud. Normalt bliver High-End serierne sjældent sat ret meget ned henover året og det har også stået til knap 28.000 kr. lige siden det udkom.

forfatter

John Alex Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.