: White House Down

Blu-ray anmeldelse

Katastrofefilmsinstruktøren over alle katastrofefilmsinstruktører har lavet mange film om voldsomme begivenheder med enorme konsekvenser for rigtig mange mennesker. Med White House Down gør han det endnu en gang, men på et mere afgrænset område og med færre involverede. Resultatet er slet ikke værst.
Karakter
Action
White House Down
Annonce
Annonce

Tyskfødte Roland Emmerich har nærmest været synonym med spektakulære storfilm, siden han fik sit internationale gennembrud med Independence Day i 1996. Siden da er han fortsat med at sprede dommedagsprofetier i en række film af svingende kvalitet. I 1998 fik New York vreden at føle i Godzilla, i 2004 fik den halve planet frosset r*ven af i den yderst seværdige The Day After Tomorrow, og i 2009 lod han simpelthen Jorden gå under i ekspresfart i filmen 2012.

Af og til er Emmerich gået andre veje, f.eks. med The Patriot (2000) og den overraskende Anonymous (2011), der spekulerer i, hvem der egentlig har skrevet Shakespeares værker. Men vi kan roligt fastslå, at han er tilbage i sit rette element med actionfilmen White House Down, hvor han endnu en gang får sat Washington DC’s ikoniske bygninger i flammer.

John Cale (Tatum) er en rastløs fraskilt politimand, der er gået fra job til job. I et forsøg på at redde sin karriere tager han til et jobinterview i Det Hvide Hus for at søge drømmejobbet som livvagt for den amerikanske præsident (Foxx).

Cale tager sin politisk engagerede teenagedatter Emily (King) med i et forsøg på at imponere hende og lappe på deres forhold. Interviewet går dårligt, og han får ikke får jobbet, men for ikke at skuffe Emily lader han som ingenting og tager hende med på en rundvisning i Det Hvide Hus sammen med en gruppe turister. Men midt i rundvisningen bliver stedet angrebet af en flok terrorister, der truer både præsidenten, datteren og nationens sikkerhed. Og John Cale får mulighed for at blive den store helt og få den anerkendelse, han ønsker, fra både familie og arbejdsliv.

Lad os bare slå fast med det samme, at White House Down er ren underholdning fra start til slut og heller ikke prøver på at være andet. Filmen fylder næsten stuen med en em af popcorn og cola. Emmerich gør ikke noget forsøg på at genopfinde hjulet, men forsyner sig groft af filmhistoriens store action-klicheer og bruger den gode, gamle opskrift fra Die Hard-filmene. Der er heller ikke langt fra navnet John McClane til John Cale!

Annonce

Scenariet er velkendt: En delvis mislykket, men ressourcefuld helt havner tilfældigvis midt i voldsomme begivenheder, og med livet som indsats og et glimt i øjet redder han dagen og blive elsket af både gnavne ekskoner og børn, der ellers ikke vil kalde ham “far”, mens lukrative jobtilbud og respekt banker på døren.

At Emmerich har brugt opskriften fra Die Hard, gør ikke så meget, så længe resultatet er godt. Channing Tatum er ikke lige så morsom som Bruce Willis, men han fungerer godt som actionhelt og yder faktisk en troværdig præstation. Blandt de øvrige skuespillere er der mange, der leverer varen. Jamie Foxx er stort set altid god og gør det godt som en vred Obama. Desuden er der fine præstationer af både James Woods og Maggie Gyllenhaal.

White House Down er en forudsigelig og formelpræget film uden hold i virkeligheden, men den har, hvad der skal til for at underholde – masser af god action og flotte effekter, og det hele ender godt. Inden for disse rammer kan man vel ikke forlange meget mere. Fire stjerner.

Hvis det lyder som en film efter din smag, så er der god grund til at gå ud og købe den på Blu-ray. Der er masser af bonusmateriale af forskellig art, selv om der mangler kommentarspor. Det, der virkelig imponerer, er dog det audiovisuelle: Et sprudlende billede og et bombastisk, men fantastisk lydspor (dts-MA 5.1).

https://www.youtube.com/watch?v=4AXbiCdmXgw

Annonce
Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 39 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Fakta
  • Release: 15. januar 2014
  • Instruktør: Roland Emmerich
  • Medvirkende: Channing Tatum, Jamie Foxx, Jason Clarke, Maggie Gyllenhaal, Richard Jenkins, James Woods
  • Genre: Action
  • Land: USA
  • År: 2013
  • Tid: 2:11 timer
IMDB Rating

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Lorentz Celo


Nyeste artikler:

Annonce
Annonce

Læs også

Årets første forårsmåned byder på lysere dage og masser af spændende indhold fra streaming-tjenesterne.
Hvad nu hvis det var Sovjetunionen, der først fik sat en mand på Månen?
Big Sky er et levende bevis på, at selv en af branchens mest erfarne og anerkendte serieskabere kan ramme ved siden af.
To mennesker gør en hel nat deres yderste for at såre og ydmyge hinanden. Den slags kommer der filmkunst ud af.
Tom Hanks brillerer i sobert western-epos med hjertet på rette sted.
Stærke kvinder med meget personlige problemer er drivkraften bag dette stærke Netflix-drama.
En sand historie om en utrolig arkæologisk udgravning er blevet en lille (britisk) perle af en film.
Årets korteste måned byder på lysere dage og masser af nye streaming-titler.
Omar Sy er en smart, elegant gentlemantyv i ny fransk serie, der oser af charme.
Amazon serverer en barsk, beskidt og realistisk mafiahistorie set fra kvindernes synspunkt. Et frisk twist på en lidt stivnet genre.
Vellykket kostumedrama er en blanding af Dollars, Askepot, Farlige forbindelser og Downton Abbey – plus et strejf af Fifty Shades of Grey.
En graviditet, der går frygtelig galt, er ved at rive en ung familie i stykker.
Med Equinox leverer Netflix en af deres bedste nordiske produktioner hidtil.
11 dages juleferie i coronaens tegn, men hvad skal man se for at hygge sig og slappe af?
Endnu en gang leverer Pixar et teknisk pletskud akkompagneret af en stærk emotionel historie.