annonce

White House Down

Blu-ray anmeldelse

Katastrofefilmsinstruktøren over alle katastrofefilmsinstruktører har lavet mange film om voldsomme begivenheder med enorme konsekvenser for rigtig mange mennesker. Med White House Down gør han det endnu en gang, men på et mere afgrænset område og med færre involverede. Resultatet er slet ikke værst.

annonce

Tyskfødte Roland Emmerich har nærmest været synonym med spektakulære storfilm, siden han fik sit internationale gennembrud med Independence Day i 1996. Siden da er han fortsat med at sprede dommedagsprofetier i en række film af svingende kvalitet. I 1998 fik New York vreden at føle i Godzilla, i 2004 fik den halve planet frosset r*ven af i den yderst seværdige The Day After Tomorrow, og i 2009 lod han simpelthen Jorden gå under i ekspresfart i filmen 2012.

Af og til er Emmerich gået andre veje, f.eks. med The Patriot (2000) og den overraskende Anonymous (2011), der spekulerer i, hvem der egentlig har skrevet Shakespeares værker. Men vi kan roligt fastslå, at han er tilbage i sit rette element med actionfilmen White House Down, hvor han endnu en gang får sat Washington DC’s ikoniske bygninger i flammer.

John Cale (Tatum) er en rastløs fraskilt politimand, der er gået fra job til job. I et forsøg på at redde sin karriere tager han til et jobinterview i Det Hvide Hus for at søge drømmejobbet som livvagt for den amerikanske præsident (Foxx).

Cale tager sin politisk engagerede teenagedatter Emily (King) med i et forsøg på at imponere hende og lappe på deres forhold. Interviewet går dårligt, og han får ikke får jobbet, men for ikke at skuffe Emily lader han som ingenting og tager hende med på en rundvisning i Det Hvide Hus sammen med en gruppe turister. Men midt i rundvisningen bliver stedet angrebet af en flok terrorister, der truer både præsidenten, datteren og nationens sikkerhed. Og John Cale får mulighed for at blive den store helt og få den anerkendelse, han ønsker, fra både familie og arbejdsliv.

Lad os bare slå fast med det samme, at White House Down er ren underholdning fra start til slut og heller ikke prøver på at være andet. Filmen fylder næsten stuen med en em af popcorn og cola. Emmerich gør ikke noget forsøg på at genopfinde hjulet, men forsyner sig groft af filmhistoriens store action-klicheer og bruger den gode, gamle opskrift fra Die Hard-filmene. Der er heller ikke langt fra navnet John McClane til John Cale!

Scenariet er velkendt: En delvis mislykket, men ressourcefuld helt havner tilfældigvis midt i voldsomme begivenheder, og med livet som indsats og et glimt i øjet redder han dagen og blive elsket af både gnavne ekskoner og børn, der ellers ikke vil kalde ham “far”, mens lukrative jobtilbud og respekt banker på døren.

At Emmerich har brugt opskriften fra Die Hard, gør ikke så meget, så længe resultatet er godt. Channing Tatum er ikke lige så morsom som Bruce Willis, men han fungerer godt som actionhelt og yder faktisk en troværdig præstation. Blandt de øvrige skuespillere er der mange, der leverer varen. Jamie Foxx er stort set altid god og gør det godt som en vred Obama. Desuden er der fine præstationer af både James Woods og Maggie Gyllenhaal.

annonce

White House Down er en forudsigelig og formelpræget film uden hold i virkeligheden, men den har, hvad der skal til for at underholde – masser af god action og flotte effekter, og det hele ender godt. Inden for disse rammer kan man vel ikke forlange meget mere. Fire stjerner.

annonce

Hvis det lyder som en film efter din smag, så er der god grund til at gå ud og købe den på Blu-ray. Der er masser af bonusmateriale af forskellig art, selv om der mangler kommentarspor. Det, der virkelig imponerer, er dog det audiovisuelle: Et sprudlende billede og et bombastisk, men fantastisk lydspor (dts-MA 5.1).

https://www.youtube.com/watch?v=4AXbiCdmXgw

  • Release: 15. januar 2014
  • Instruktør: Roland Emmerich
  • Medvirkende: Channing Tatum, Jamie Foxx, Jason Clarke, Maggie Gyllenhaal, Richard Jenkins, James Woods
  • Genre: Action
  • Land: USA
  • År: 2013
  • Tid: 2:11 timer

Film
Ekstra
Lyd
Billede
Har du noget at tilføje?
Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Læs også

Thor knuser jættekranier

Netflix’ første norske serie giver os et originalt og moderne twist på den nordiske mytologi.

Pavelig underholdning

Storspil fra veteranskuespillere gør The Two Popes til en særdeles fornøjelig og fascinerende filmaften.

Johansson og Driver imponerer

Scarlett Johansson og Adam Driver giver alt i en oprivende skilsmissefilm, som kun amerikanerne kan gøre det.

The Boss’ personlige og selvudleverende triumf

Endnu en gang kører rockkongen Bruce Springsteen sin karriere ud på et sidespor – og sikke et sidespor!

Tarantino-festaften

Quentin Tarantinos hyldest til Hollywoods guldalder er en af hans stærkeste film.

The A-Team på speed

Hvad får man, hvis man giver adrenalin-junkien Michael Bay et ubegrænset budget og frie tøjler? En af alle tiders dummeste og mest rutsjebane-actionmættede film.

Bliver der sex til jul?

Før jul lyver Johanne sig til en fiktiv kæreste – nu har hun 24 dage til at skaffe en.

Die Motherfucker!

To gange har Gerard Butler reddet præsidenten – denne gang skal han redde sig selv.

Woody takker af

24 år efter deres banebrydende debutfilm takker Toy Story-banden af med en solid, men temmelig overflødig firer.

Teknisk brillant

Afslutningen på den episke Star Wars-saga indfrier desværre ikke de store forventninger.