: War Dogs

Krig = fede biler og kokain

Den utrolige – og sande – historie om to syrehoveder i begyndelsen af tyverne, der får en våbenkontrakt med Pentagon til 300 millioner dollars.
Karakter
Komedie
War Dogs
Annonce
Annonce
forfatter

Virkeligheden overgår fantasien, siger man, og det er afgjort tilfældet med historien om Efraim Diveroli (Hill) og David Packouz (Teller). De to barndomsvenner fra det solrige Miami mødes igen i begyndelsen af tyverne. Efraim har tjent fedt på våbensalg det seneste år, mens David ernærer sig som massør og prøver at supplere sin indkomst ved at sælge luksussengetøj til plejehjem. Da hans kæreste bliver gravid, har Efraim let ved at overtale ham til at arbejde for sig.

I forbindelse med krigene i Irak og Afghanistan øgede USA sit våbenarsenal drastisk, og Bush-administrationen blev anklaget for at give gigantiske våbenkontrakter til Dick Cheneys omgangskreds. Svaret på kritikken blev, at alle våbenkontrakter blev lagt åbent ud på internettet, så enhver virksomhed – stor eller lille – kunne byde på opgaven.

Og det er her, Efraim og David kommer ind i billedet. I begyndelsen koncentrerer de sig om “småtterier”, men selv en Pentagon-kontrakt om småtterier betyder en milliongevinst til de to herrer, der begge får sig en Porsche og en penthouse-lejlighed ved Miami Beach.

Tingene ændrer sig dog, da de kommer i kontakt med hajen Henry Girard (Cooper). De lander en kontrakt til en værdi af 300 millioner dollars om salg af kasserede albanske våben til styrkerne i Afghanistan, og nu er de pludselig ude på dybt vand …

Annonce

Det mest fascinerende ved War Dogs er, at den er baseret på virkelige begivenheder, endda ret nylige begivenheder. Krig er en beskidt gesjæft, der tiltrækker en masse rotter til fadet – et fad, som myndighederne slet ikke har overblik over. Det er ikke i sig selv nogen overraskelse, men at det lykkes to fyre med et lille garagefirma at lande en milliardaftale med det amerikanske forsvar, er helt vanvittigt.

Todd Phillips har instrueret en film, der i det store og hele ser med humoristiske briller på den absurde historie. Her er ingen moralsk løftede pegefingre eller letkøbt kritik af det militære industrielle kompleks, men på sine egne præmisser fungerer filmen glimrende.

War Dogs deler træk med andre film, hvor karrierehungrende yngre mænd mister alle hæmninger, f.eks. The Wolf of Wall Street og American Hustle, og samtidig trækker den klare veksler på Lord of War, bare langt mere ironisk.

Jonah Hill er fabelagtig i rollen som den kyniske Efraim. En mand med et stort forbrug af kokain, skræddersyede jakkesæt og prostituerede – og klare sociopatiske træk. Hans idol er (selvfølgelig) Tony Montana fra Scarface! David er derimod et menneske med en antydning af samvittighed og moral, men en fed bankkonto trumfer tydeligvis alt.

War Dogs_8 WAR DOGS War Dogs_5 War Dogs_4 ARMS AND THE DUDES ARMS AND THE DUDES
<
>
War Dogs

En herlig film om to unge mænd, der pludselig havner i magtens og rigdommens centrum. Lidt for glat og poleret fortalt, men også en virkelig morsom røverhistorie, der trods visse dramaturgiske friheder i hovedtræk er sand. Fire solide stjerner.

Annonce

Billedkvaliteten er fabelagtig, og det solrige Miami skinner i den grad. Lydsporet er også usædvanlig detaljeret og præcist. Bonusmaterialet består af et par korte interviews, en trailer og fokus på de virkelige personer, hvis historie filmen er baseret på.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 19 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Fakta
  • Blu-ray
  • Release: 13. december 2016
  • Instruktion: Todd Phillips
  • Med: Jonah Hill, Miles Teller, Steve Lantz, Ana de Armas, Kevin Pollak, Patrick St. Esprit
  • Genre: Komedie
  • Land: USA
  • År: 2016
  • Tid: 1:51 timer
IMDB Rating

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.
Annonce
Annonce

Læs også

Disney ryster selve fundamentet for biografernes eksklusive filmmonopol.
Historisk Golden Globe til afdød stjerne.
Amazons streaming-tjeneste vil tilbyde mere eksklusivt indhold til de nordiske kunder og lancerer et samarbejde med ErosSTX.
Efter en lang coronapause er ventetiden (snart) forbi – se traileren til 4. sæson her.
Årets første forårsmåned byder på lysere dage og masser af spændende indhold fra streaming-tjenesterne.
Hvad nu hvis det var Sovjetunionen, der først fik sat en mand på Månen?
Big Sky er et levende bevis på, at selv en af branchens mest erfarne og anerkendte serieskabere kan ramme ved siden af.
To mennesker gør en hel nat deres yderste for at såre og ydmyge hinanden. Den slags kommer der filmkunst ud af.
Tom Hanks brillerer i sobert western-epos med hjertet på rette sted.
Stærke kvinder med meget personlige problemer er drivkraften bag dette stærke Netflix-drama.
En sand historie om en utrolig arkæologisk udgravning er blevet en lille (britisk) perle af en film.
Årets korteste måned byder på lysere dage og masser af nye streaming-titler.
Omar Sy er en smart, elegant gentlemantyv i ny fransk serie, der oser af charme.
Amazon serverer en barsk, beskidt og realistisk mafiahistorie set fra kvindernes synspunkt. Et frisk twist på en lidt stivnet genre.
Vellykket kostumedrama er en blanding af Dollars, Askepot, Farlige forbindelser og Downton Abbey – plus et strejf af Fifty Shades of Grey.
En graviditet, der går frygtelig galt, er ved at rive en ung familie i stykker.
Med Equinox leverer Netflix en af deres bedste nordiske produktioner hidtil.
11 dages juleferie i coronaens tegn, men hvad skal man se for at hygge sig og slappe af?
Endnu en gang leverer Pixar et teknisk pletskud akkompagneret af en stærk emotionel historie.