TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

The Ties That Bind

Blu-ray anmeldelse

For 35 år siden kom det klassiske album The River til verden, og Bruce Springsteen gik fra at være anmelderrost rockhelt til allemandseje. I retrospektiv fortæller The Boss om albummets trange fødsel.

forfatter
Publiceret 21/01/2016 - 13:43
Karakter
Dokumentar
The Ties That Bind

Det er ikke første gang, Bruce Springsteen og Columbia Records giver os omfattende nyudgivelser af hans klassiske albums. Vi har tidligere fået en specialudgave af Born to Run, og for fem år siden kom den utrolige samleboks med guld fra Darkness on the Edge of Town-arkivet.

Samleboks fra arkivet

Den 17. oktober 1980 udkom et af Bruce Springsteens mest kritikerroste albums, The River. Columbia lancerede for nylig The Ties That Bind: The River Collection, en imponerende samleboks med fire cd’er og to Blu-rays – og hele 52 spor! I denne anmeldelse fokuserer vi på den nye dokumentarfilm af Thom Zimny, der omhandler processen frem til albummets udgivelse.

The Ties That Bind_7

Mangefacetteret

To år efter at et af alle tiders sejeste rock-albums, Darkness on the Edge of Town, så dagens lys, kom dobbeltalbummet The River i en langt mere munter toneart.

Med sange som “Hungry Heart”, “Sherry Darling”, “Crush on You”, “Cadillac Ranch”, “I’m a Rocker” og “Ramrod” fik vi en elegant Springsteen at se, der flirtede med sine fans og serverede glad pop-rock uden andet formål end at underholde publikum og få dem til at danse på bordene.

Men det mangefacetterede album har også sine mørkere sider. Med sange som “Drive All Night”, “Independence Day”, “The River”, “Point Blank”, “Fade Away”, “Stolen Car” og “Wreck on the Highway” gav Springsteen os nogle af sine dybeste tekster.

The Ties That Bind_10

På et album fuld af sange om at køre bil og komme væk fra den typiske lilleby viste den 31-årige Springsteen også en mere voksen side af sig selv ved at synge om ægteskab (“I Wanna Mary You”, “The Ties That Bind”) og ikke mindst klassikeren over alle klassikere, titelnummeret “The River” – en sang om hans egen søster og svoger, der mistede deres job, og de udfordringer, de så stod over for. Mesterligt!

I dag, 35 år efter udgivelsen, har instruktøren Thom Zimny sat sig ned sammen med Springsteen uden for hans ranch i Colts Neck, New Jersey, for at tage os med på en rejse tilbage til 1978-1981. Vi møder en afslappet Springsteen, der deler sin historie og sine tanker om albummets trange tilblivelse.

The Ties That Bind_11

På tide at blive voksen

Springsteen nærmede sig de 30 og kunne mærke det indre ur tikke. Han ville ikke kun skrive om livet med forhold, ægteskab og op- og nedture, men også være en del af det. I dokumentaren møder vi en meget åben Springsteen, der fortæller, at han i denne periode næsten manisk levede og åndede for én ting: Musikken!

I 1979 afleverede han albummet The Ties That Bind (med ti spor) til Columbia, men trak det hurtigt tilbage. Han følte ikke, at det var repræsentativt for den komplekse helhed, som han og bandet stod for, eller at det fangede den rækkevidde og variation, som hans loyale fans oplevede under maratonkoncerterne.

Derefter fulgte en endeløs indspilningsproces med hele 70 sange i studiet, som til sidst blev til dobbeltalbummet The River. En udgivelse, der bragte ham ud på hans første verdensturné, også til Norge, Sverige (for anden gang) og Danmark.

The Ties That Bind_8

På tomandshånd med The Boss

I modsætning til Darkness-dokumentarfilmen (The Promise: The Making of Darkness on the Edge of Town) findes der meget lidt videomateriale fra den lange periode, som The Boss og hans E Street Band tilbragte i studiet i disse år. Dermed får The Ties That Bind en helt anden rytme og stil.

Det er stort set kun Bruce og hans guitar og mundharpe anno 2015, der fortæller, iblandet en pæn portion stillbilleder og lidt video fra tilblivelsesprocessen omkring The River. På godt og ondt. Vi kommer tættere på hovedpersonen, og han får kommenteret det hele i retrospektiv – hvilket fungerer rigtig godt. Desuden er der jævnlige afbræk, hvor han spiller sange fra albummet akustisk.

The Ties That Bind_9

Når det er sagt, så kunne vi godt have tænkt os en lidt længere dokumentarfilm, som også bød på flere stemmer fra perioden 1978-1981. Hvorfor har man f.eks. ikke interviewet producenterne Jon Landau og Steven Van Zandt?

Vi hører Springsteen fortælle om de lange dage (og nætter) i studiet, om hvordan bandet knoklede, og hvor fastlåst processen var. Han fortæller levende og med stor hukommelse, men supplerende – og korrigerende? – kommentarer fra folkene omkring ham ville have løftet filmen. Fem svage stjerner.

SONY DSC

Bonus

Som bonusmateriale (ud over bogen og de fire musik-cd’er) får vi en næsten komplet koncert fra Tempe, Arizona, den 5. november 1980. I det restaurerede materiale ser vi en ung Springsteen – propfuld af energi og spilleglæde – give en meget varieret blanding af numre. Med højdepunkter som “Drive All Night”, “I Wanna Mary You” og “Jungleland” er det en våd drøm for hardcore Springsteen-fans, og boksen er et must for de mange fans af The Boss derude.

Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
 • Over 5.000 produkttests
 • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
 • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
 • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
 • Altid opdateret på sidste nyt
 • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
 • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
 • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!

Vi tester for dig!

Fakta
 • Release: 4. december 2015
 • Instruktion: Thom Zimny
 • Med: Bruce Springsteen
 • Genre: Dokumentar
 • Land: USA
 • År: 2015
 • Tid: 00:57 timer
IMDB Rating
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Vinder hun kronprinsens hjerte? Netflix frigiver trailer til premiereklar norsk spillefilm.
Dramaet der greb hele verden! En højdramatisk historie fra virkelighedens verden – men Howard får aldrig hævet temperaturen til kogepunktet.
Gosling vs. Evans! Russo-brødrene giver deres bud på en hæsblæsende spionfilm, men glemmer det menneskelige aspekt.
Se trailer for ny Star Wars-serie på Disney+ Der er en ny Star Wars-serie på vej fra Disney+. Se den første fulde trailer her.
Nu kan du streame Game of Thrones i 4K-kvalitet Skarpere 4K-versioner af Game of Thrones 1.-8. sæson er nu klar på HBO Max. Det var på tide!
Schweizisk splatterfilm tester ny crowdfunding-model Mad Heidi er finansieret af fans, der får del i overskuddet, hvis filmen bliver en succes.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend