Anmeldelse: The Dig

Sobert ærkebritisk drama

En sand historie om en utrolig arkæologisk udgravning er blevet en lille (britisk) perle af en film.
Karakter
Drama
The Dig
Annonce
Annonce
forfatter

Anden Verdenskrig er kun få uger væk fra at trække Storbritannien ind i den store krig på kontinentet med efterfølgende bombardement af De Britiske Øer.

I en pittoresk engelsk landsby har godsejeren Edith Pretty (Mulligan) flere markante jordhøje, som hun har mistanke om er gamle gravhøje. Hun tilkalder den selvnævnte arkæolog (“excavator”) Basil Brown (Fiennes) for at afsløre, hvad der skjuler sig i jordens indre.

For 2 pund i timen stiller den erfarne Brown sin ekspertise til rådighed. Brown er en lavmælt, introvert og korrekt engelskmand; meget stolt af sit arbejde og med en høj arbejdsmoral, men ingen kan beskylde ham for at være festens midtpunkt.

Den lidt utrolige historie er baseret på de historiske begivenheder omkring en af Storbritanniens mest betydningsfulde arkæologiske udgravninger – et fund, der blev kendt som The Sutton Hoo.

Annonce

Drevet frem af den driftige eventyrer Edith Pretty tager instruktør Simon Stone os med på et sobert, arketypisk drama med alle de rette (britiske) elementer. Desværre er flere af personerne for endimensionelle og historien lidt for stillestående til at løfte filmen til de helt store højder, men The Dig er blevet en lun fornøjelse af en film fra en svunden tid.

(Foto: Netflix)

Ralph Fiennes er utvivlsomt en af Storbritanniens førende karakterskuespillere og har for evigt sat sin stjerne på filmhimlen med Den engelske patient. I The Dig rammer han den sindige, meget pertentlige ekskavator på kornet.

Carey Mulligan gør også en fin figur, men desværre får hendes karakter ikke plads nok til at udvikle sig. Det samme kan siges om Lily James, der kommer ind fra sidelinjen og skaber et lidt for påtaget kærlighedsdrama.

The Dig_7 THE DIG: RALPH FIENNES as BASIL BROWN. Cr. LARRY HORRICKS/NETFLIX © 2021  The Dig_2 The Dig_3 The Dig_8 DIG_20191008-2769.RAF
<
>
(Foto: Netflix)

 

Vi kan godt se udfordringerne for filmskaberne i at lave et fængslende og medrivende drama baseret på noget så tørt og langsommeligt som en arkæologisk udgravning. Desværre lykkes de ikke helt med at “peppe historien op” ved at konstruere menneskeligt drama, og heller ikke historieudviklingen sidder helt, som den burde. Der mere end antydes en romantisk flirt mellem Edith og Basil i begyndelsen af filmen, men denne tråd forsvinder bare uden at blive fulgt op på tilfredsstillende vis.

Annonce

Det, der alligevel gør filmen mere end seværdig, er det utrolig flotte skuespil, den fornemme fotografering, de herlige, meget menneskelige personer og en feelgood-følelse, idet den lille mand står op mod arkæologens giganter.

Hvis du kan se bort fra filmens let tilgivelige svagheder, vil du hygge dig i de små to timer, den varer. Fire stjerner.

(Foto: Netflix)

 

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 19 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Fakta
  • Netflix
  • Release: 29. januar 2021
  • Instruktion: Simon Stone
  • Med: Ralph Fiennes, Carey Mulligan, Lily James, Johnny Flynn, Ken Stott, Ben Chaplin, Simon Stone
  • Genre: Drama
  • Land: UK
  • År: 2021
  • Tid: 1:52 timer
IMDB Rating
The Dig (2021) 1h 52min | Biography, Drama, History | 29 January 2021 (USA) Summary: An archaeologist embarks on the historically important excavation of Sutton Hoo in 1938.
Countries: UKLanguages: English

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.
Annonce
Annonce

Læs også

Disney ryster selve fundamentet for biografernes eksklusive filmmonopol.
Historisk Golden Globe til afdød stjerne.
Amazons streaming-tjeneste vil tilbyde mere eksklusivt indhold til de nordiske kunder og lancerer et samarbejde med ErosSTX.
Efter en lang coronapause er ventetiden (snart) forbi – se traileren til 4. sæson her.
Årets første forårsmåned byder på lysere dage og masser af spændende indhold fra streaming-tjenesterne.
Hvad nu hvis det var Sovjetunionen, der først fik sat en mand på Månen?
Big Sky er et levende bevis på, at selv en af branchens mest erfarne og anerkendte serieskabere kan ramme ved siden af.
To mennesker gør en hel nat deres yderste for at såre og ydmyge hinanden. Den slags kommer der filmkunst ud af.
Tom Hanks brillerer i sobert western-epos med hjertet på rette sted.
Stærke kvinder med meget personlige problemer er drivkraften bag dette stærke Netflix-drama.
En sand historie om en utrolig arkæologisk udgravning er blevet en lille (britisk) perle af en film.
Årets korteste måned byder på lysere dage og masser af nye streaming-titler.
Omar Sy er en smart, elegant gentlemantyv i ny fransk serie, der oser af charme.
Amazon serverer en barsk, beskidt og realistisk mafiahistorie set fra kvindernes synspunkt. Et frisk twist på en lidt stivnet genre.
Vellykket kostumedrama er en blanding af Dollars, Askepot, Farlige forbindelser og Downton Abbey – plus et strejf af Fifty Shades of Grey.
En graviditet, der går frygtelig galt, er ved at rive en ung familie i stykker.
Med Equinox leverer Netflix en af deres bedste nordiske produktioner hidtil.
11 dages juleferie i coronaens tegn, men hvad skal man se for at hygge sig og slappe af?
Endnu en gang leverer Pixar et teknisk pletskud akkompagneret af en stærk emotionel historie.