TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Anmeldelse The Dig

Sobert ærkebritisk drama

En sand historie om en utrolig arkæologisk udgravning er blevet en lille (britisk) perle af en film.

forfatter
Publiceret 05/02/2021 - 12:59
Karakter
Drama
The Dig

Anden Verdenskrig er kun få uger væk fra at trække Storbritannien ind i den store krig på kontinentet med efterfølgende bombardement af De Britiske Øer.

I en pittoresk engelsk landsby har godsejeren Edith Pretty (Mulligan) flere markante jordhøje, som hun har mistanke om er gamle gravhøje. Hun tilkalder den selvnævnte arkæolog (“excavator”) Basil Brown (Fiennes) for at afsløre, hvad der skjuler sig i jordens indre.

For 2 pund i timen stiller den erfarne Brown sin ekspertise til rådighed. Brown er en lavmælt, introvert og korrekt engelskmand; meget stolt af sit arbejde og med en høj arbejdsmoral, men ingen kan beskylde ham for at være festens midtpunkt.

Den lidt utrolige historie er baseret på de historiske begivenheder omkring en af Storbritanniens mest betydningsfulde arkæologiske udgravninger – et fund, der blev kendt som The Sutton Hoo.

Drevet frem af den driftige eventyrer Edith Pretty tager instruktør Simon Stone os med på et sobert, arketypisk drama med alle de rette (britiske) elementer. Desværre er flere af personerne for endimensionelle og historien lidt for stillestående til at løfte filmen til de helt store højder, men The Dig er blevet en lun fornøjelse af en film fra en svunden tid.

(Foto: Netflix)

Ralph Fiennes er utvivlsomt en af Storbritanniens førende karakterskuespillere og har for evigt sat sin stjerne på filmhimlen med Den engelske patient. I The Dig rammer han den sindige, meget pertentlige ekskavator på kornet.

Carey Mulligan gør også en fin figur, men desværre får hendes karakter ikke plads nok til at udvikle sig. Det samme kan siges om Lily James, der kommer ind fra sidelinjen og skaber et lidt for påtaget kærlighedsdrama.

The Dig_7 THE DIG: RALPH FIENNES as BASIL BROWN. Cr. LARRY HORRICKS/NETFLIX © 2021  The Dig_2 The Dig_3 The Dig_8 DIG_20191008-2769.RAF
<
>
(Foto: Netflix)

 

Vi kan godt se udfordringerne for filmskaberne i at lave et fængslende og medrivende drama baseret på noget så tørt og langsommeligt som en arkæologisk udgravning. Desværre lykkes de ikke helt med at “peppe historien op” ved at konstruere menneskeligt drama, og heller ikke historieudviklingen sidder helt, som den burde. Der mere end antydes en romantisk flirt mellem Edith og Basil i begyndelsen af filmen, men denne tråd forsvinder bare uden at blive fulgt op på tilfredsstillende vis.

Det, der alligevel gør filmen mere end seværdig, er det utrolig flotte skuespil, den fornemme fotografering, de herlige, meget menneskelige personer og en feelgood-følelse, idet den lille mand står op mod arkæologens giganter.

Hvis du kan se bort fra filmens let tilgivelige svagheder, vil du hygge dig i de små to timer, den varer. Fire stjerner.

(Foto: Netflix)

 

Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
 • Over 5.000 produkttests
 • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
 • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
 • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
 • Altid opdateret på sidste nyt
 • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
 • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
 • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!

Vi tester for dig!

Fakta
 • Netflix
 • Release: 29. januar 2021
 • Instruktion: Simon Stone
 • Med: Ralph Fiennes, Carey Mulligan, Lily James, Johnny Flynn, Ken Stott, Ben Chaplin, Simon Stone
 • Genre: Drama
 • Land: UK
 • År: 2021
 • Tid: 1:52 timer
IMDB Rating
The Dig Biography, Drama, History | January 29, 2021 (United States) Summary:
Countries: United KingdomLanguages: English
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Vinder hun kronprinsens hjerte? Netflix frigiver trailer til premiereklar norsk spillefilm.
Dramaet der greb hele verden! En højdramatisk historie fra virkelighedens verden – men Howard får aldrig hævet temperaturen til kogepunktet.
Gosling vs. Evans! Russo-brødrene giver deres bud på en hæsblæsende spionfilm, men glemmer det menneskelige aspekt.
Se trailer for ny Star Wars-serie på Disney+ Der er en ny Star Wars-serie på vej fra Disney+. Se den første fulde trailer her.
Nu kan du streame Game of Thrones i 4K-kvalitet Skarpere 4K-versioner af Game of Thrones 1.-8. sæson er nu klar på HBO Max. Det var på tide!
Schweizisk splatterfilm tester ny crowdfunding-model Mad Heidi er finansieret af fans, der får del i overskuddet, hvis filmen bliver en succes.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend