Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Anmeldelse: Star Wars: The Mandalorian, 1. sæson

Det Vilde Vesten a la Star Wars

Med deres første originale serie puster Disney nyt, men samtidig klassisk liv i Star Wars-sagaen.

Skrevet af / 08/09/2020 - 14:10
Star Wars: The Mandalorian, 1. sæson
Tor Aavatsmark

Nu er der kun en uge tilbage, til Walt Disneys streaming-tjeneste Disney+ har premiere her i Skandinavien, og vi har fået et smugkig på den første originalserie fra underholdningsgiganten – Star Wars: The Mandalorian.

Disney+ lanceres den 15. september i Skandinavien, men allerede nu kan du forhåndstegne et abonnement på tjenesten til en nedsat introduktionspris.

 

The Mouse House køber Darth Vader

Disney har givet os adgang til de første tre ud af otte episoder af 1. sæson af The Mandalorian, så det bliver en noget amputeret anmeldelse. Når det er sagt, så lover det, vi har set, godt!

Disney har ikke hvilet på laurbærrene, efter at de brændte fire milliarder dollars af på rettighederne til Stars Wars-universet for otte år siden. De har udsendt tre officielle film i Star Wars-sagaen samt to spinoffs, og ved lanceringen af Disney+ i USA i november sidste år var den store nyhed en splinterny originalserie fra Star Wars-universet.

Indtil videre har Disney+ fået ca. 62 millioner abonnenter, hvilket også har givet sig udslag på aktiekursen for selskabet bag Anders And og Mickey Mouse.

(Foto: Walt Disney)

Sidespor i sagaen

Handlingen i The Mandalorian foregår i tiden mellem Return of the Jedi og The Force Awakens, nærmere bestemt seks år efter at Luke, Leia og Han Solo besejrede Darth Vader og kejseren. Imperiet er gået i opløsning, og lovløshed, anarki og diverse gangsterbander hersker i galaksen.

Det er en guldalder for dusørjægere, og den bedste af dem alle er “The Mandalorian” (Pedro “Narcos” Pascal). Han hyres af den karismatiske gangsterboss “The Client” (Herzog), der også har stormtroopers på lønningslisten.

Missionen er klar nok: Fang eller dræb en vis person med en pris på sit hoved, men hvem det er, og hvor vedkommende befinder sig, er en gåde, som The Mandalorian selv må løse.

I ren spaghettiwestern-stil rider The Mandalorian ud på den golde prærie på jagt efter sit bytte, og i en lille landsby får vi en shootout, der bringer mindelser om Gunfight at the O.K. Corral. Det er lige før vi forventer, at selveste Clint Eastwood skal komme frem fra et hushjørne med seksløberen i hånden til tonerne af Ennio Morricones musik.

The Mandalorian er mørkere og mere dyster end de seneste tre Star Wars-film, men heller ikke blottet for skæv humor – noget, vi åbenbart kan tilskrive manuskriptforfatter og Disney-genganger Jon Favreau.

Det er dystre tider i galaksen langt, langt borte … (Foto: Walt Disney)

Hommage

Favreau er ud over hovedforfatter også seriens skaber og showrunner, og hans fingeraftryk er umiskendeligt. Favreau, der selv er stor fan af de oprindelige film, tager godt vare på den eventyrlige og eksotiske stemning fra de gode, gamle dage og giver os drypvis mange nostalgiske referencer til den originale historie.

I den første trilogi stiftede vi bekendtskab med dusørjægeren Boba Fett, der fangede og fastfrøs Han Solo for sin klient, Jabba the Hutt, og The Mandalorian benytter sig af samme teknik. I baren i åbningsscenen kan vi næsten stadig ane den svedne laserlugt fra Hans Solo og Greedos ubetalelige skydescene i A New Hope.

De sære fabelvæsner, der pipper uforståelige lyde eller taler fuldstændig fremmede sprog, er med, og det samme er fantasidyr, en krydsning mellem piratfisk og dinosaurer, som man kan ride på, det irriterende jawa-folk samt håbløst naive og irriterende droids. Og ikke mindst gigantiske rumskibe, der farer fra planet til planet med overlyshastighed.

Star Wars - The Mandalorian, sesong 1_3 Star Wars - The Mandalorian, sesong 1_5 Star Wars - The Mandalorian, sesong 1_6 Star Wars - The Mandalorian, sesong 1_7 Star Wars - The Mandalorian, sesong 1_4
<
>
(Foto: Walt Disney)

Seriens special effects er i høj grad lavet med samme teknik som i den originale trilogi, dvs. med miniaturer i stedet for massiv brug af CGI. Det giver serien et lidt gammeldags look, der klæder det beskidte og ukonventionelle univers.

Vores største ankepunkt mod serien indtil videre er manglen på karismatiske personer – karakterer, som vi kan føle med og bekymre os om. Her er ikke nogen charmerende Han Solo eller naiv, meget menneskelig Luke Skywalker. The Mandalorian er i for høj grad en følelsesløs maskine, der indimellem ytrer enstavelsesord bag den tætte maske.

Kun i små glimt fra The Mandalorians fortid fornemmer vi en hård barndom, som har formet ham, men indtil videre har hans karakter ikke meget kød på benet. Når det er sagt, så ved vi også, at persongalleriet bliver udvidet i løbet af 1. sæson.

Star Wars - The Mandalorian, sesong 1_14 Star Wars - The Mandalorian, sesong 1_8 Star Wars - The Mandalorian, sesong 1_13 Star Wars - The Mandalorian, sesong 1_9 Star Wars - The Mandalorian, sesong 1_12 Star Wars - The Mandalorian, sesong 1_11 Star Wars - The Mandalorian, sesong 1_15
<
>
(Foto: Walt Disney)

Fans vil juble

The Mandalorian glider sømløst ind i det traditionsrige Star Wars-univers, og actionscenerne såvel som hyperspace-springene er i en klasse for sig. Komikken er undertiden irriterende tæt på det infantile, men det er (næsten) tilgivet, da første episode kulminerer med et møde mellem The Mandalorian og et lille, rynket grønt barn med store, spidse ører …

Det er lidt svært at bedømme en serie ud fra kun tre episoder, men det, vi har set, lover godt for en underholdende og spændende fortsættelse. Hvis du kan lide den originale trilogi, vil du også omfavne The Mandalorian, så det er bare at sætte kryds i kalenderen den 15. september! Fire stærke stjerner til en serie, der udvider den fascinerende Star Wars-saga og det i ren westernstil.

De to første episoder af 1. sæson vil være tilgængelige ved den danske premiere på Disney+ den 15. september, efterfulgt af en ny episode hver fredag. 2. sæson har premiere den 30. oktober.

(Foto: Walt Disney)

 

Karakter
Star Wars: The Mandalorian, 1. sæson

Fakta:

  • Disney+
  • Release: 15. september 2020
  • Instruktion: Dave Filoni m.fl.
  • Med: Pedro Pascal, Gina Carano, Carl Weathers, Werner Herzog, Nick Nolte, Emily Swallow, Taika Waititi, Giancarlo Esposito, Omid Abtahi, Rosario Dawson
  • Genre: Sci-fi
  • Land: USA
  • År: 2019
  • Tid: 5:00 timer

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top