Search
Generic filters

Anmeldelse : Space Force, 1. sæson

Space Farce

Steve Carell er glimrende som selvcentreret general i Trumps absurde mission om at få mænd på Månen igen.

Komedie
Space Force, 1. sæson

Netflix viser os, hvordan det kan gå, når det amerikanske militær skal vende på indtil flere tallerkener og nærmest handle i affekt ud fra tweets fra en uforudsigelig præsident.

Legendarisk komiker

Steve Carell har en lang karriere som komiker bag sig, bl.a. som stuntreporter på The Daily Show og genganger på Saturday Night Live, ligesom han står bag en række mindeværdige, smarte filmkomedier som Anchorman, Date Night og Get Smart samt TV-serien The Office (som Space Force trækker klare veksler på).

Men Carell har også flere solide dramafilm på CV’et, ikke mindst den enestående Foxcatcher, men også Café Society og som uigenkendelig Donald Rumsfeld i Vice.

Vi kan vel trygt sige, at han aldrig har været nogen stor fan af konservative republikanere på topniveau – og bestemt ikke af den narcissistiske nar, der lige nu residerer i 1600 Pennsylvania Avenue – og Trump får da også gentagne stryg i Carells nye serie.

 

Boots on the Moon

Steve Carell er både medforfatter, producent og spiller hovedrollen som den firestjernede general Mark R. Naird. Efter mange års tjeneste bliver Naird endelig forfremmet til højeste niveau, direkte under forsvarsministeren. Overraskende nok er det dog ikke flyvevåbnet, han skal lede, men en helt nyoprettet forsvarsgren, Space Force.

Efter direkte ordre fra den noget impulsive præsident (Trump nævnes aldrig ved navn, men der er ingen tvivl om, hvem serien sigter til), vil USA igen sætte mænd på Månen, og det inden 2024. Naird og hans stab får til opgave at sikre militærets tilstedeværelse i genindtagelsen af Månen.

annonce
(Foto: Netflix)

Klassisk Carell

Space Force er genkendelig og typisk Steve Carell – på godt og ondt. Serien kan kategoriseres som letbenet, små-crazy hverdagskomik, lidt i samme boldgade som Den sorte snog og The Office.

annonce

Serien er krydret med letgenkendelige situationer fra den gennemsnitlige lønmodtagers hverdag med håbløse, inkompetente chefer, uforudsigelige planer, irriterende kolleger, vanskelige familiesituationer og et arbejdsliv, der ikke rigtig fungerer. Det hele selvfølgelig skruet nogle komiske takker op til det lettere absurde.

Hverdagsracismen er hele tiden nærværende, idet især kinesere og russere ses ned på, men også de besværlige, ulideligt politisk korrekte påtvungne partnere i det europæiske ESA.

Som en evig skygge forfølger rumstyrkens videnskabelige alibi, den sarkastiske og risikoaversive nørd dr. Mallory (John Malkovich i en glansrolle) Naird og stikker mere eller mindre velmente kæppe i hans hjul.

Når landets øverste generaler samles, må de vente fem-ti minutter på præsidentens seneste tweet, så de ved, hvilken ny politik de skal planlægge efter.

annonce

Og som om der ikke var problemer nok med raketter, der eksploderer på affyringsrampen, genstridige “eksperter” og inkompetente medarbejdere (fra Belgien og i særdeleshed Asien), så kræves det mere eller mindre, at rumstyrkens uniformer skal designes af landets førstedame. Derudover forventes det, at Naird skal forsvare det sindssyge høje budget ved en kongreshøring.

Oven i det hele plages Naird konstant af den overivrige PR-chef Scarapiducci (Schwartz), der åbenlyst er modeleret over Trumps komplet vanvittige tidligere kommunikationschef Anthony “The Mooch” Scaramucci; en hyperaktiv slipsedreng uden nogen form for sociale antenner eller empati, der blev fyret – via Twitter! – efter ti dage.

(Foto: Netflix)

Fiktion vs. virkelighed

En lidt forudsigelig inkompetence blandt samtlige chefer, medarbejdere og systemer gennemsyrer serien, men det er den politiske brod, der er mest fremtrædende. Det skal siges, at det er svært at lave god satire, når virkeligheden er langt mere spektakulært absurd, end komedieforfattere både kan forudsige og finde på …

En præsident, der formulerer landets udenrigs- og sikkerhedspolitik via Twitter? Et forsvarsbudget, der går amok og skal forsvares over for Kongressen? En inkompetent præsident, der kræver “boots on the Moon” inden fem år? En PR-chef taget ud af en gyserkomedie og en Barbie-dukke af en førstedame, der vil designe forsvarets uniformer?

For fire år siden ville vi have leet lidt opgivende af Space Force, anerkendt dens dramaturgi og gode skuespil, men sagt, at manuskriptet var latterlig usandsynligt og søgt. Og heri ligger noget af “problemet” med serien: Virkeligheden – ja, den virkelighed, der findes lige nu hos en af vores nærmeste allierede – er så meget mere absurd og chokerende, at en fiktiv komedie kommer til kort.

Space Force, sesong 1_34 Space Force, sesong 1_33 Space Force, sesong 1_32 Space Force, sesong 1_31 Space Force, sesong 1_30 Space Force, sesong 1_29 Space Force, sesong 1_28 Space Force, sesong 1_26 Space Force, sesong 1_23 Space Force, sesong 1_22 Space Force, sesong 1_20 Space Force, sesong 1_19
<
>
(Foto: Netflix)

Malkovich og Carell i fremragende samspil

Trods lidt for konventionel og forudsigelig komik, som jo overgås af den aktuelle samfundssituation, er Space Force bestemt ikke kedelig. Den er bare ikke helt blevet det festfyrværkeri, vi havde håbet.

Når det er sagt, så er samspillet med Carell og Malkovich en fryd at overvære. De spiller godt op mod hinanden, og vi gætter på, at der foregår en del improvisation mellem de aldrende herrer.

Afsnit på godt en halv time klæder den episodeagtige tematik godt og er rigeligt, hvis vi ikke skal miste interessen. Vi tager gerne et gensyn med den lettere opgivende og frustrerede general Naird – forhåbentlig med en lidt skarpere pen og en tand mere spids politisk farce. Guderne skal vide, at der er mere end materiale nok at tage af!

Fire solide stjerner til Trumps komiske rumeventyr.

Space Force, sesong 1_18 Space Force, sesong 1_16 Space Force, sesong 1_15 Space Force, sesong 1_13 Space Force, sesong 1_12 Space Force, sesong 1_11 Space Force, sesong 1_10 SPACE FORCE Episode 102 of SPACE FORCE Cr. Courtesy of Netflix © 2020 SPACE FORCE Episode 102 of SPACE FORCE Cr. Courtesy of Netflix © 2020 Space Force, sesong 1_7 Space Force, sesong 1_5 Space Force, sesong 1_4
<
>
Space Force, sesong 1 (Foto: Netflix)

Fakta

 • Netflix
 • Release: 29. maj 2020
 • Instruktion: Paul King m.fl.
 • Med: Steve Carrell, John Malkovich, Ben Schwartz, Diana Silvers, Tawny Newsome, Don Lake, Jimmy O. Yang, Lisa Kudrow
 • Genre: Komedie
 • Land: USA
 • År: 2020
 • Tid: 5:50 timer

IMDB Rating

Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  "Black Panther" på actionmættet narkojagt i New Yorks gader.
  Anden sæson om -drengen-der-drømte-om-at-blive-præsident- er ikke lige så frisk og stilsikker som den første.
  Et meget vellykket samarbejde mellem den amerikanske krimikonge Harlan Coben og polsk TV-produktion.
  Charlize Theron har tidligere vist, at hun kan kick ass, bare synd, at ingen har givet hende et bedre manuskript.
  Her er juli måneds releases – på Blu-ray og 4K UHD Blu-ray samt Netflix, HBO Nordic og Amazon Prime.
  Will Ferrells seneste film fremstår som en ren hyldest til verdens mindst inspirerende sangkonkurrence.
  HBO blæser nyt liv i legendarisk detektiv i herlig film noir-stil.
  Endnu en solid norsk katastrofefilm ser lys for enden af tunnelen.

  Aktuelle tilbud

  Annonce
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.