Anmeldelse: Snowpiercer, 1. sæson

Postapokalyptisk togrejse

Remake af årets Oscar-vinders dystopiske dommedagstogrejse.
Karakter
Sci-fi
Snowpiercer, 1. sæson
Annonce
Annonce
forfatter

For første gang gik årets Oscar for bedste film til en ikke-engelsksproget film, da den sydkoreanske instruktør Bong Joon-ho løb med verdens fornemste filmpris for den bitre komedie Parasite.

Tilbage i 2013 instruerede Bong den dystopiske film Snowpiercer. Nu har streaming-giganten Netflix kastet sig over materialet og omdannet filmen til en TV-serie af samme navn. Bong Joon-ho er medforfatter og producent på serien, og det grundlæggende plot er det samme.

 

En kold jordklode

På grund af klimaforandringerne har forskere forsøgt at redde Jorden ved at køle den ned. Hvilket gik helt ad helvede til. Resultatet var, at hele kloden blev en bundfrossen isklump med en gennemsnitlig temperatur på vanvittige -117 grader. Med andre ord ikke ligefrem optimale forhold for liv.

Annonce

“Løsningen” (for de få, rige udvalgte) er en gigantisk ark i form af et togsæt med 1.001 vogne, som hvileløst suser af sted, rundt og rundt og rundt om Jorden …

Stærkt klassedelt samfund

Da toget, ‘Snowpiercer’, afgik, lykkedes det nogle fra de lavere klasser at kæmpe sig om bord. Enkelte af disse oprørere befinder sig stadig på toget – i de allerbagerste vogne, hvor der mangler både varme, lys og mad. En af dem, den tidligere politimand Andre Layton (Diggs), bliver hentet frem for at undersøge et bestialsk mord på 1. klasse.

Jo længere frem i toget man kommer, jo højere klasse og dermed større komfort, goder og luksus.

Helt forrest sidder isdronningen Melanie Cavill (Connelly) og styrer togsamfundet med distanceret, iskold præcision. Toget holdes i gang af den sagnomspundne ingeniør Mr. Wilford, som har konstrueret en evighedsmaskine som redning for de få tusind overlevende jordboere. Men der er ganske vist ingen, der har set Mr. Wilford i flere år.

I dette absurde samfund har de 3.000 passagerer nu i syv år levet en mere eller mindre “normal” tilværelse. Om bord på toget er der separate vogne med natklub, spa, akvarium, gourmetrestauranter og et slagteri med tilhørende kvægavl. Men uro truer status quo, og mordraten stiger.

Annonce
(Foto: Netflix)

Tegneserievold

Historien er baseret på den franske tegneserie Le Transperceneige, og i vanlig tegneseriestil er volden eksplicit, overdrevet og til tider ekstrem. I en af de første episoder forsøger underklassepassagererne at bryde ud for at tvinge sig vej frem i toget/hierarkiet – med et blodbad, der er Caligula værdigt, til følge. Blodsprøjt står op i loftet, idet struber skæres over, og lemmer kappes af.

Det post-apokalyptiske samfund afspejler tiden før frosten – på godt og ondt. Der er intriger, kriminalitet, korruption, jalousi, drab, vold og narkotika, og flere af aktørerne har urent mel i posen. Laytons opgave bliver at opklare mordet, men samtidig gennemskue den megen bullshit – og forhåbentlig hjælpe dem, der stadig sidder i bagerst i toget.

Kritisk dårlige special effects

For en stor, dyr Netflix-produktion anno 2020 er computereffekterne indimellem chokerende dårlige. Idet toget farer gennem islandskabet, får vi glimt af snedækkede bjerge og vidder – der mere ligner plastic end den ægte vare. Så ser interiøret væsentlig bedre og mere ægte ud, men også her skorter det undertiden på kvalitet. Serien ser overraskende “billig” ud og minder lidt for meget om en 90’er-film med lavt budget og ditto ambitioner.

Jennifer Connelly er glimrende som den kyniske, glatte isdronning, der styrer sit lille imperium med jernhård kontrol, konstant tilstedeværelse og et lunt smil. Men bag den perfekte facade gemmer der sig noget helt andet.

Daveed Diggs passer godt til rollen som den lidt lurvede efterforsker med samvittighed og samfundsansvar, men ud over de to hovedroller er det for få interessante karakterer, serien tager sig tid til at udforske. Der er mange biroller, som er der for at fylde tiden ud, uden at bidrage til hverken dramaturgien eller historiens fremskridt. Satiren er aldrig langt væk, men den er for utydelig og unødvendigt nedtonet.

Annonce
Snowpiercer, sesong 1_2 Snowpiercer, sesong 1_5 Snowpiercer Snowpiercer, sesong 1_8 Snowpiercer, sesong 1_6
<
>
(Foto: Netflix)

Mangefacetteret plot

Det, der gør serien interessant og værd at se, er at den følger mange spor med en varieret tematik. Der ligger en åbenlys hård kritik af det klassedelte samfund bag fortællingen, mens vi samtidig kommer forbi mere konventionel drabsefterforskning, ledet af den lettere revolutionære Andre, alt sammen iblandet sci-fi-elementer i en stærkt dystopisk indpakning.

Vi bliver fascineret, omend ikke direkte revet med. Hertil er Snowpiercer for ujævn, og enkelte af episoderne kunne med fordel have været beskåret kraftigt.

For fans af postapokalyptiske film og serier er det dog en must-see-serie. Den indeholder tilstrækkelig mange fascinerende elementer og har en underliggende spændingsnerve og mystik. Det er synd, at det teknisk/visuelle halter, og at historien er ujævn, men det er bestemt en serie, vi vil følge med i. Fire stjerner. (Anmeldelsen er baseret på de første syv ud af ti episoder).

1. episode af Snowpiercer havde premiere den 18. maj med en ny episode hver mandag.

(Foto: Netflix)

Annonce
Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 19 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Fakta
  • Netflix
  • Release: 18. maj 2020
  • Instruktion: James Hawes m.fl.
  • Med: Jennifer Connelly, Daveed Diggs, Mickey Sumner, Sheila Vand, Alison Wright, Iddo Goldberg, Lena Hall, Mike O’Malley, Sam Otto, Katie McGuinness, Aleks Paunovic
  • Genre: Sci-Fi
  • Land: USA
  • År: 2020
  • Tid: 7:45 timer
IMDB Rating
Snowpiercer  | TV Series (2020– ) 1h | Action, Drama, Sci-Fi | TV Series (2020– ) Summary: Seven years after the world has become a frozen wasteland, the remnants of humanity inhabit a perpetually-moving train that circles the globe, where class warfare, social injustice and the politics of survival play out.
Countries: USALanguages: English

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.
Annonce
Annonce

Læs også

Historisk Golden Globe til afdød stjerne.
Amazons streaming-tjeneste vil tilbyde mere eksklusivt indhold til de nordiske kunder og lancerer et samarbejde med ErosSTX.
Efter en lang coronapause er ventetiden (snart) forbi – se traileren til 4. sæson her.
Den nye, internationale streaming-tjeneste Paramount+ kommer snart til Norden. Nu er prisen (og noget af indholdet) klar.
Årets første forårsmåned byder på lysere dage og masser af spændende indhold fra streaming-tjenesterne.
Hvad nu hvis det var Sovjetunionen, der først fik sat en mand på Månen?
Big Sky er et levende bevis på, at selv en af branchens mest erfarne og anerkendte serieskabere kan ramme ved siden af.
To mennesker gør en hel nat deres yderste for at såre og ydmyge hinanden. Den slags kommer der filmkunst ud af.
Tom Hanks brillerer i sobert western-epos med hjertet på rette sted.
Stærke kvinder med meget personlige problemer er drivkraften bag dette stærke Netflix-drama.
En sand historie om en utrolig arkæologisk udgravning er blevet en lille (britisk) perle af en film.
Årets korteste måned byder på lysere dage og masser af nye streaming-titler.
Omar Sy er en smart, elegant gentlemantyv i ny fransk serie, der oser af charme.
Amazon serverer en barsk, beskidt og realistisk mafiahistorie set fra kvindernes synspunkt. Et frisk twist på en lidt stivnet genre.
Vellykket kostumedrama er en blanding af Dollars, Askepot, Farlige forbindelser og Downton Abbey – plus et strejf af Fifty Shades of Grey.
En graviditet, der går frygtelig galt, er ved at rive en ung familie i stykker.
Med Equinox leverer Netflix en af deres bedste nordiske produktioner hidtil.
11 dages juleferie i coronaens tegn, men hvad skal man se for at hygge sig og slappe af?
Endnu en gang leverer Pixar et teknisk pletskud akkompagneret af en stærk emotionel historie.