TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Anmeldelse Ragnarok, 2. sæson

Thor hamrer videre

Netflix fortsætter med at give os lokalt indhold og leverer et frisk, omend noget ujævnt, skævt blik på den nordiske mytologi.

forfatter
Publiceret 27/05/2021 - 15:22
Karakter
Drama
Ragnarok, 2. sæson

Det er lidt over et år siden, Netflix lancerede deres første norske originalserie (hvis vi ikke medregner Lilyhammer, som streaming-giganten producerede i samarbejde med NRK), Ragnarok.

Læs også Thor knuser jættekranier Netflix’ første norske serie giver os et originalt og moderne twist på den nordiske mytologi.

Selv om den er norsk, er både produktionsselskabet og seriens skaber dog danske. Det er nemlig Adam Price (måske bedst kendt for sine godmodige TV-madprogrammer Spise med Price sammen med broren James), der er serieskaber og manuskriptforfatter.

Præmissen er den samme som i 1. sæson, med utilpassede unge, der vokser op i den lille norske industriby Edda (!), hvor den excentriske familien Jutul styrer både samfundet og udviklingen med den altdominerende virksomhed Jutul Industries AS. En enorm fabrik, der udspyer giftig røg og forurener drikkevandet, og en ejerfamilie, der ikke går af vejen for at slå ihjel for at beskytte sig selv og deres interesser.

Det originale twist på denne ungdommelige opvæksthistorie er, at den er krydret med nordisk mytologi – omend i moderne indpakning.

Hvor HBO-serien Beforeigners får absurd komik ud af vikinger i vores egen tid, har Netflix hensat de gamle nordiske guder til nutidens Norge med aktuelle emner som miljøkrise og overforbrug samt mere tidløse ungdomsproblematikker på programmet.

(Foto: Netflix)

Gradvis gennem 1. sæson blev den nørdede, svagsynede teenager Magne (Stakston) med læsevanskeligheder og lettere socialangst klar over, at han var en reinkarnation af selveste tordenguden Thor.

Læs også Vi kårer den bedste streaming-tjeneste (for dig) Med lanceringen af Disney+ har streaming-krigen virkelig taget fart, men hvilke af de store streaming-tjenester SKAL du have?

Alene måtte han tage kampen op mod jætterne, der forgiftede vandet og luften, samt deres håndlangere; og ingen troede på ham og hans nyfundne superkræfter. Det blev heller ikke lettere af, at skolens rektor var ingen ringere end fru Jutul (en herligt infam Synnøve Macody Lund), der fik ham smidt ud.

(Foto: Netflix)

I 2. sæson optrappes kampen, og Magne/Thor omfavner sine nye kræfter og sin store opgave, og fortsætter sin søgen efter allierede og ligesindede – alt imens Jutul-familien gør alt, hvad de kan, for at opretholde status quo og kæmper for at holde familien sammen.

Desværre byder sæsonen på præcis de samme svagheder som 1. sæson med en noget haltende narrativ, indimellem meget cheesy dialoger samt ujævnt skuespil. Det opvejes heldigvis (til dels) af charmerende personer, et dristigt plot og en vellykket og fascinerende blanding af moderne teenagedrama og urgammel gudetro.

Serieskaber og manuskriptforfatter Adam Price. (Foto: Netflix)

Ragnarok er frisk og letbenet underholdning – tydeligvis mest rettet mod et ungdommeligt publikum – og skal heller ikke tolkes som mere end det. Personerne og historien er karikeret, overdrevet og lettere ironisk. Når det er sagt, så kunne vi godt have ønsket nogle skarpere dialoger fra Prices hånd samt lidt mere elegant og subtil dramaturgi.

I 2. sæson har seriens special effects fået et tiltrængt løft, og vi fryder os over, at veteranskuespilleren Bjørn Sundquist efterhånden får en mere fremtrædende rolle. Det er Sundquist, Jonas Strand Gravli (22 July) og en herligt karikeret Gísli Örn Garðarsson (som familien Jutuls overhoved, den Wall Street-agtige Vidar), der udgør rygraden i Ragnarok. Muntert suppleret af en solid Henriette Steenstrup som arketypisk enlig mor.

Ragnarok, sesong 2_2 Ragnarok, sesong 2_1 Ragnarok, sesong 2_3 Ragnarok, sesong 2_4 Ragnarok, sesong 2_5 Ragnarok, sesong 2_6 Ragnarok, sesong 2_7
<
>
(Foto: Netflix)

Serien er tilpas uhøjtidelig og fuld af selvironi til, at den slipper af sted med det pompøse og bombastiske udtryk.

Personudviklingen og samspillet mellem Gravli og Garðarsson gør Ragnarok til endnu en interessant Netflix-serie, som vi gerne vil følge, men byder igen på lige lovlig hovedrystende dialoger og alt for svingende skuespil. Fire svage stjerner til Thor & Co. (anmeldelsen er baseret på de første tre ud af seks episoder).

Hele 2. sæson har premiere på Netflix den 27. maj.

Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
 • Over 5.000 produkttests
 • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
 • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
 • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
 • Altid opdateret på sidste nyt
 • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
 • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
 • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!

Vi tester for dig!

4 uger 39kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 672 kr
(du sparer 216 kr)
12 Måneder 895kr
(med 11 utgaver af magasinet)
Fakta
 • Netflix
 • Release: 27. maj 2021
 • Instruktion: Mogens Hagedorn
 • Med: David Stakston, Jonas Strand Gravli, Theresa Frostad Eggesbø, Herman Tømmeraas, Emma Bones, Henriette Steenstrup, Odd-Magnus Williamson, Synnøve Macody Lund, Bjørn Sundquist, Gísli Örn Garðarsson, Vebjørn Enger, Benjamin Helstad, Billie Barker, Jesper Malm, Espen Sigurdsen
 • Genre: Drama
 • Land: Norge
 • År: 2021
 • Tid: 4:50 timer
IMDB Rating
Ragnarok Action, Drama, Fantasy, Mystery, Thriller | January 31, 2020 (United States) Summary:
Countries: DenmarkLanguages: Norwegian
Annonce
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.

En kommentar til “Ragnarok, 2. sæson”

Skriv en kommentar

Fungerer Willow-magien i 2022? Disney forsøger at puste nyt liv i klassikeren fra 1980'erne.
Kommer allerede i december! SkyShowtime offentliggør i dag ny trailer til Taylor Sheridan-serien 1923 - og fremskynder premieredatoen!
Stallone gør underholdende comeback Sly Stallone gør et mere end anstændigt comeback som seriøs skuespiller i en blandet fornøjelse af en mafiakomedie.
Ny dansk Netflix-serie får premiere 5. januar 2023 Serien er på seks afsnit, og blandt de medvirkende er Zlatko Buric, Mikael Bertelsen og Mads Brügger.
Stærkeste sæson hidtil! Med tredje runde af det socialrealistiske komediedrama Pørni, leverer Steenstrup sin stærkeste sæson.
Norsk trold-folklore! Katastrofefilm med trolde i hovedrollen er en sjælden vare. Det er dog lykkedes Netflix med en overraskende underholdende eventyrfilm.
Følg Lyd & Billede