Følg oss på

Søg efter tests, nyheder, anmeldelser...

Anmeldelse Pieces of a Woman

Kirbys hjerteskærende triumf

En graviditet, der går frygtelig galt, er ved at rive en ung familie i stykker.
Karakter
Drama
Pieces of a Woman

En dysfunktionel familie, en vanskelig fødsel, en kontrollerende svigermor fra helvede og amerikanernes hang til at sagsøge i øst og vest skal vise sig at være en farlig cocktail i Kornél Mundruczós hjerteskærende filmdrama.

 

Tragedien rammer

Det unge, lidt umage ægtepar Martha (Kirby) og Sean (LaBeouf) venter deres første barn. I storbyen Boston har de bestemt sig for noget så alternativt som en “naturlig” hjemmefødsel. Desværre dukker den forudbestilte jordemoder ikke op, komplikationer opstår, og efter en lang og vanskelig fødsel ender det hele i total tragedie.

Fødslen og parrets sammenhold er kun forspillet til filmens tematik; det er konsekvenserne af tragedien, og hvordan hovedpersonerne håndterer livet med sorg, savn og vrede, der er i centrum for dette intense drama.

Ægteskabet har haft sine naturlige op- og nedture, men kærligheden, tiltrækningskraften og interessen for hinanden har holdt dem sammen; det på trods af en mere end lunken svigerfamilie. Det blev ikke godt modtaget af Marthas bedsteborgerlige familie, da hun giftede sig med den lidt uslebne byggearbejder Sean – hvilket hans svigermor (Burstyn) bestemt ikke har lagt bånd på sig for at skjule.

(Foto: Netflix)

Lukker verden ude

Efter tragedien lukker Martha sig inde i sin egen skal, lukker hele verden inklusive Sean ude, fjerner alle minder om barnet og stirrer monotont frem for sig. Sean vil derimod mindes barnet, give det en værdig begravelse og tale om det, men møder kun en kold og afvisende skulder.

Annonce

“Løsningen” kommer som manna fra himlen, idet svigermor og Sean finder sammen i et fælles diabolsk projekt: Nogen skal bebrejdes for den urimelige død, og nogen skal straffes for deres barns/barnebarns død. Find en advokat og sagsøg den “ubrugelige og uforsigtige” jordemor!

Martha trækkes noget modvilligt ind i sammensværgelsen, hvor processen eskalerer, godt hjulpet af hendes noget promiskuøse kusine og en mor, der ser sit snit til at slå to fluer i ét smæk: Få hævnet barnebarnets død og slippe af med udskuddet Sean.

I en hurtigt nedadgående spiral synker parret ned i modløshed, mistro, sorg og vrede.

Ellen Burstyn, Pieces of a Woman. (Foto: Netflix)

Dokumentarisk præg

Pieces of a Woman er den ungarske instruktør Mundruczós ottende spillefilm, hvoraf hans mest internationalt kendte er Jupiter’s Moon. Han viser her et unikt blik og talent for mellemmenneskeligt drama.

Både fotografering og klipning giver filmen et nærmest dokumentarisk præg, hvor vi sniger os ind på mennesker i nød og føler os som kiggere, der er havnet et sted, hvor vi ikke skulle være.

Fotograferingen er ofte stillestående og krybende med få klip og kun lidt brug af zoom. Det hele bliver næsten ubehagelig intimt og ægte, når det fokuseres på en enkelt legemsdel, eller vi sidder “i mørket” rundt om hjørnet og hører hyl og skrig.

(Foto: Netflix)

Annonce

Intens Kirby

Vanessa Kirby (som vi har set stråle i The Crown og Mission: Impossible) er afgjort filmens stærkeste kort. Hvis der indstiftes en Oscar for “Mest autentiske fødsel”, vil hun være klar favorit. Den 31-årige brite er fænomenal i sin fremstilling af den komplekse hovedperson, som livet styrter i grus for. Ægte, naturlig, overbevisende og intens er ord, der beskriver hendes stærke skuespilpræstation.

Mission: Impossible – Fallout Noget nær den perfekte actionfilm!

Hollywood-hedsporen Shia LaBeouf (som i øjeblikket kæmper med anklager om hustruvold), slipper også godt fra Pieces of a Woman. Som en slags grovere version af Disneys Vagabonden overbeviser han med sin upolerede fremtoning og talen direkte fra leveren, og vi kan genkende os selv i hans meget menneskelig trang til at være udadreagerende. Desværre får han ufortjent for lidt skærmtid.

Vanessa Kirby, Pieces of a Woman. (Foto: Netflix)

Svær balancegang

Det er en svær balancegang, Mundruczó og manuskriptforfatter Kata Wéber har givet sig i kast med, en balancegang mellem mellemmenneskeligt drama og socialpornografi. Indimellem bliver det så intenst og nærmest outreret, at det kan kamme over. Især fremstillingen af svigermoren og hendes undertiden absurde handlinger bliver lige lovlig søgt og overdrevet. Her bevæger vi os væk fra filmens autentiske og dokumentariske stil.

For meget tid vies til kampen og den efterfølgende retssag mod den fortvivlede jordemor (Parker). Her mister Mundruczó fokus – og filmen fremdrift – idet vi havner i en unødvendigt haltende dramaturgi. Den gennemgående, konsekvent overdrevne symbolik kunne med fordel også have været mere nedtonet og subtil.

Annonce
PIECES OF A WOMAN: Vanessa Kirby as Martha Pieces of a Woman_15 PIECES OF A WOMAN: Vanessa Kirby as Martha PIECES OF A WOMAN: Vanessa Kirby as Martha Pieces of a Woman_9 PIECES OF A WOMAN: Iliza Shlesinger as Anita PIECES OF A WOMAN: Vanessa Kirby as Martha PIECES OF A WOMAN: Benny Safdie as Chris PIECES OF A WOMAN: Sarah Snook as Suzanne PIECES OF A WOMAN: Molly Parker as Eva
<
>
(Foto: Netflix)

Pieces of a Woman er en usædvanlig stærk og dyster film og endnu et søm i biografernes ligkiste. Hvis streaming-selskaberne kan producere den slags “smalle” kvalitetsfilm, hvad skal vi så med traditionelle filmselskaber og ditto biografdistribution?

Ubehagelig, skræmmende, dramatisk og med fremragende skuespillere – du vil helt sikkert huske Vanessa Kirby & Co. længe efter rulleteksterne! Fire stærke stjerner.

(Foto: Netflix)

Fuld adgang til Lyd & Billede for 3 kr

Få adgang alle +artikler, guider, anmeldelser samt til hele testarkivet i 1 uge.

Ingen bindingstid Ønsker du å bestille magasinet? Klik her Allerede abonnent?
Fakta
  • Netflix
  • Release: 7. januar 2021
  • Instruktion: Kornél Mundruczó
  • Med: Vanessa Kirby, Shia LaBeouf, Ellen Burstyn, Iliza Shlesinger, Benny Safdie, Sarah Snook, Molly Parker
  • Genre: Drama
  • Land: USA
  • År: 2021
  • Tid: 2:06 timer
IMDB Rating
Pieces of a Woman (2020) 126min | Drama | 7 January 2021 (USA) Summary: When a young mother's home birth ends in unfathomable tragedy, she begins a year-long odyssey of mourning that fractures relationships with loved ones in this deeply personal story of a woman learning to live alongside her loss.
Countries: Canada, Hungary, USALanguages: English
forfatter
Skrevet af

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Redaktionen anbefaler

Læs også

En graviditet, der går frygtelig galt, er ved at rive en ung familie i stykker.

En graviditet, der går frygtelig galt, er ved at rive en ung familie i stykker.

En graviditet, der går frygtelig galt, er ved at rive en ung familie i stykker.

En graviditet, der går frygtelig galt, er ved at rive en ung familie i stykker.

En graviditet, der går frygtelig galt, er ved at rive en ung familie i stykker.

En graviditet, der går frygtelig galt, er ved at rive en ung familie i stykker.

En graviditet, der går frygtelig galt, er ved at rive en ung familie i stykker.

En graviditet, der går frygtelig galt, er ved at rive en ung familie i stykker.

Kontaktinformation

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
© 2020 Publish AS

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
© 2020 Publish AS - Lyd & Billede arbejder efter reglerne for god presseskik. Som læser har du kun ret til at anvende indholdet på lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål. Du kan downloade, linke til og udskrive indhold fra lydogbillede.dk til private og ikke-kommercielle formål forudsat, at du henviser til kilden samt respekterer alle ophavsrettigheder. Du må ikke anvende indhold, herunder (men ikke begrænset til) ikoner, til noget andet formål eller på nogen anden måde end sådanne, som måtte være udtrykkeligt aftalt. 4:02 NB: Artikler, som ikke ligger bag betalingsmuren, er "købt fri" af vedkommende producent/leverandør.