Anmeldelse: Once Upon a Time… in Hollywood

Gamle helte stråler

Quentin Tarantinos hyldest til Hollywoods guldalder er en af hans stærkeste film.
Karakter
Drama
Once Upon a Time… in Hollywood
Annonce
Annonce
forfatter

Kultinstruktøren Quentin Tarantino er bestemt ikke nogen hyperproduktiv instruktør a la Woody Allen. Once Upon a Time… in Hollywood er kun hans tiende film siden debuten i 1987. Uanset om man kan lide hans film eller ej, er de aldrig ligegyldige; således heller ikke Once Upon a Time….

Nostalgisk tilbageblik

Vi befinder os i Hollywood i 1969, og guldalderen i drømmenes by er definitivt forbi, men Rick Dalton (DiCaprio) klynger sig desperat til fortiden og nægter at indse, at karrieren som John Wayne-agtig cowboy for længst har toppet. Hans eneste ven (der ovenikøbet får løn for det) er hans stuntmand og faktotum Cliff Booth (Pitt), der har sine egne problemer.

Dalton har gjort karriere inden for den slidte cowboygenre i en arketypisk TV-serie. Efter at serien er blevet aflyst, supplerer han sin indkomst med reklamer. Han bliver kontaktet af den legendariske agent Marvin Schwarz (Pacino), der prøver at blæse nyt liv i den nedadgående karriere.

I klassisk Clint Eastwood-stil drager Dalton så til Italien for at indspille en række spaghettiwesterns, og hans karriere får i hvert fald et økonomisk opsving.

Annonce

Da Rick vil drukne sin selvmedlidenhed i sprut og fejring af tidligere succeser, inviterer han Cliff til en munter aften i sit luksushus i Hollywood Hills. Et hus, hvor den nærmeste nabo er personifikationen af “det nye Hollywood”, Roman Polanski …

(Foto: Sony/Universal)

Tonight the western stars are shining bright again

Once Upon a Time… oser af nostalgi – på den gode måde. Tarantino har aldrig lagt skjul på sin fascination af cowboyfilm og -serier, og filmen kan ses som en klar hyldest til dem og til den tid, hvor de store studier styrede alt og alle i Hollywood.

Filmens hovedpersoner er som taget ud af Bruce Springsteens nye album, Westerns Stars, hvor han i titelnummeret synger i om en falleret filmstjerne, der blev berømt efter at have skudt John Wayne i en film. Og i “Drive on (Stuntman)” fortæller han historien om en stuntman fra den samme periode, der slikker sine sår, men insisterer på at fortsætte.

I Once Upon a Time… leger Tarantino med genrerne og giver os indledningsvis et karakterstudie i menneskeligt forfald, selvbedrag og benægtelse, krydret med popkulturelle referencer – inden han hen imod slutningen tager filmen i en helt anden retning.

(Foto: Sony/Universal)

Manson-mordene

Sidehistorien i filmen er de virkelige mord på Roman Polanskis unge kone, skuespillerinden Sharon Tate (Robbie), og fem andre mennesker en mørk og dyster efterårsaften i 1969.

Annonce

Drabene var iscenesat af lederen af en hippiesekt, Charles Manson, der holdt hof for hjernevaskede unge uden for en nedlagt filmpark i udkanten af Los Angeles. Tarantino giver os (selvfølgelig) ikke en historisk korrekt version af begivenhederne, men Tate er en central aktør i filmen, ligesom Booth opsøger hippiekulten i en særdeles fornøjelig scene.

Tarantinos hovedmotiv for at trække Manson-mordene ind i filmen er at manifestere kontrasten mellem det gamle Hollywood (personificeret af Dalton) og det nye (personificeret af Polanski og Tate), hvilket han gør på fremragende og subtil vis.

Once Upon a time... in Hollywood_4 2488029 - ONCE UPON A TIME IN HOLLYWOOD 2488029 - ONCE UPON A TIME IN HOLLYWOOD Once Upon a time... in Hollywood_7
<
>
(Foto: Sony/Universal)

Klassisk Tarantino

Filmen indeholder alle de elementer, man forventer af en Tarantino-film: Skæve karakterer, masser af (mere eller mindre skjulte) referencer, tidsrigtig popmusik, bilkørsel, vidunderlig sort humor, flere historier, der efterhånden flettes sammen, og totalt uventede twists.

Teknisk er filmen brillant med absolut fornem fotografering af Robert Richardson, effektiv klipning og en detaljerigdom i scenografi, kostumer og rekvisitter, der effektivt hensætter os til 1960’erne. Men apropos klipning, så ville vi ønske, at Tarantino havde haft lidt mere mod til at “kill his darlings”. Flere af scenerne er lidt for langtrukne, ikke mindst når DiCaprio indspiller film, hvilket hæmmer den dramaturgiske udvikling.

Både Brad Pitt og Leonardo DiCaprio leverer en af deres livs bedste rollepræstationer, og de to bærer det meste af filmen. DiCaprio er bundsolid og har også den mest interessante personudvikling, men det er Pitt, der har den mest enigmatiske rolle. Margot Robbie er også fremragende som den frække og lidt naive Sharon Tate, men hun får for lidt spilletid. Måske en af de mest fascinerende figurer, men hun spises af som en lidt elegant bimbo.

Annonce

Once Upon a Time… er nok (sammen med Jackie Brown) Tarantinos mest “almindelige” film, men garanteret også den excentriske instruktørs mest personlige, hvor han viser en mere moden og lidt mindre legesyg udgave af sig selv. En side, vi hellere end gerne ser mere af.

Et stærkt karakterstudie i menneskelig benægtelse såvel som et ømt cadeau til en svunden tid – og sikke en slutning! Fem solide stjerner.

Fakta
  • 4K UHD Blu-ray
  • Release: 21. desember 2019
  • Instruktion: Quentin Tarantino
  • Med: Brad Pitt, Leonardo DiCaprio, Margot Robbie, Emile Hirsch, Margaret Qualley, Timothy Olyphant, Bruce Dern
  • Genre: Drama
  • Land: USA
  • År: 2019
  • Tid: 2:41 timer
IMDB Rating
Once Upon a Time... in Hollywood (2019) 2h 41min | Comedy, Drama | 16 August 2019 (Norway) Summary: A faded television actor and his stunt double strive to achieve fame and success in the film industry during the final years of Hollywood's Golden Age in 1969 Los Angeles.
Countries: USA, UK, ChinaLanguages: English, German, Italian, Spanish

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.
Annonce
Annonce

Læs også

HBO Nordic udsender trailer til deres nye norske dramaserie.
Se den første heftige trailer til den nye storfilm.
Også den nye spiller på streaming-markedet, Paramount+, vil producere lokalt, nordisk indhold.
Nu er traileren kommet til 2. sæson af Exit, en af Norges største seriesucceser. “Endnu mere fucked up” kalder seriens producer den.
Big Sky er et levende bevis på, at selv en af branchens mest erfarne og anerkendte serieskabere kan ramme ved siden af.
To mennesker gør en hel nat deres yderste for at såre og ydmyge hinanden. Den slags kommer der filmkunst ud af.
Tom Hanks brillerer i sobert western-epos med hjertet på rette sted.
Stærke kvinder med meget personlige problemer er drivkraften bag dette stærke Netflix-drama.
En sand historie om en utrolig arkæologisk udgravning er blevet en lille (britisk) perle af en film.
Årets korteste måned byder på lysere dage og masser af nye streaming-titler.
Omar Sy er en smart, elegant gentlemantyv i ny fransk serie, der oser af charme.
Amazon serverer en barsk, beskidt og realistisk mafiahistorie set fra kvindernes synspunkt. Et frisk twist på en lidt stivnet genre.
Vellykket kostumedrama er en blanding af Dollars, Askepot, Farlige forbindelser og Downton Abbey – plus et strejf af Fifty Shades of Grey.
En graviditet, der går frygtelig galt, er ved at rive en ung familie i stykker.
Med Equinox leverer Netflix en af deres bedste nordiske produktioner hidtil.
11 dages juleferie i coronaens tegn, men hvad skal man se for at hygge sig og slappe af?
Endnu en gang leverer Pixar et teknisk pletskud akkompagneret af en stærk emotionel historie.
Michael J. Fox brillerer i lidt uddateret “klassiker”.
Endnu en forjul skal tilbringes med den smådesperate single-sygeplejerske Johanne på jagt efter den eneste ene – og det bliver da også ganske fornøjeligt.