Anmeldelse: Fast & Furious 8

Motoren har et 8. gear

Vi troede, at Fast & Furious-serien var løbet tør for benzin. Hvor kan man dog tage fejl!
Karakter
Fast & Furious 8
Annonce
Annonce
forfatter

Mindre selvhøjtidelig end nogensinde og afgjort sjovere end de syv foregående film.

PENGEMASKINE

Fast & Furious-franchisen er blevet en af de mest sete og indbringende filmserier gennem tiderne. Hvem skulle have troet det om film, der oprindelig bare skulle appellere til bilnørder?

Siden den første film (2001) har kvaliteten været meget svingende, men serien er modnet som god årgangsvin og har også tiltrukket stadig bedre skuespillere, manuskriptforfattere og instruktører. Og heldigvis er filmene ikke så tåbeligt selvhøjtidelige, som de engang var.

Desuden har serien bevæget sig langt væk fra sit oprindelige koncept (heftige gaderæs for bilfans) til hæsblæsende over-the-top actionfilm, der har ligheder med såvel Mission: Impossible som James Bond og et budget i den allerøverste prisklasse.

POPCORNFILM

Først og fremmest: Hvis man skal have nogen som helst fornøjelse af Fast & Furious-filmene, må man være villig til at acceptere præmisset. Det her er urealistisk fis og ballade fra ende til anden og kun ment som letbenet popcorn-underholdning – men sikke nogle vellavede, charmerende og underholdende popcorn!

Annonce

Denne gang nyder vores venner nogle lykkelige og ubekymrede dage i smukke Havanna, men en slange lurer i Paradis. Slangen i den ottende film er cyber-terroristen Cipher (Theron) og hendes globale forbrydersyndikat.

Cipher og hendes team er åbenbart velfinansierede og kan hacke sig ind hvor som helst. Ved at afpresse Dom (Diesel) får hun ham til at skifte side og stjæle en gizmo, som kan lamme alt, der kører på strøm, i miles omkreds. Næste mål på listen er at få fat i de russiske atomaffyringskoder …

CHARMERENDE PERSONGALLERI

Ind på banen kommer efterretningsvæsnet, repræsenteret ved Mr. Nobody (Kurt Russell i storform), og tvinger Doms hold plus DSS-agenten Hobbs (Johnson) og skurken Deckard (Statham) til at slå sig sammen for at stoppe Cipher, hendes håndlanger Rhodes (Kristofer Hivju, Game of Thrones) og Dom, ikke mindst. Selvfølgelig er intet glemt, og beskyldninger og fornærmelser fyger mellem Hobbs og Deckard. For det meste sjovt nok, men indimellem bliver det for meget af det gode, og især den tåbelige fængselsflugtscene kunne med fordel have været skrottet.

Det er dog ikke alle personerne, der er lige charmerende. Charlize Therons Cipher er en herligt iskold og beregnende badass – en rolle, hun mestrer til fingerspidserne. Diesel, Johnson og Statham kører mere på rutinen i en genre, som de efterhånden er groet fast i.

Annonce

GLIMT I ØJET

At instruktør F. Gary Gray mestrer bilfilmgenren, har han tidligere bevist med The Italian Job. I Fast & Furious 8 tager han konceptet til nye højder, og holdet bag formår faktisk at overgå sig selv – igen! Fra Havanna over New York til en isdækket indsø i Sibirien får vi halsbrækkende bilstunts serveret.

Manuskriptforfatteren har været den samme de sidste fire film og har givet holdet meget bedre dialoger og et mere fornøjeligt plot. Tydeligt inspireret af bl.a. Mission: Impossible-filmene rejser vi nærmest Jorden rundt på 80 timer, hvor hver ny location byder på endnu en testosteronbombe af en heftig actionscene.

Det kunne blive kedeligt og udmattende i længden, men her serveres det hele med så meget humor, charme og glimt i øjet, at vi gladeligt lader os underholde af hurlumhejet. Fem stjerner. Drop det sentimentale fokus på “familien”, og vi kunne have strukket os til fem stærke stjerner. Vi ser faktisk frem til film nr. 9 (2019) og 10 (2021).

Både billed- og lydkvalitet (DTS:X) er simpelthen superb på denne 4K-udgivelse. Hvis du har en kraftig subwoofer, anbefaler vi, at du omdeler en advarsel til naboerne, før du trykker på Play! Bonusmaterialet giver os et komplet kommentarspor, nogle udvidede kampscener, alt om filmens stunts plus seks korte features om alt fra optagelserne i Cuba til Doms “familie”.

picture1
<
>
(Foto: Universal/Sony)
Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 19 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Fakta

4K UHD Blu-ray
Release: 31. august 2017
Originaltitel: Fate of the Furious
Instruktion: F. Gary Gray
Med: Vin Diesel, Charlize Theron, Jason Statham, Dwayne Johnson, Michelle Rodriguez, Kristofer Hivju, Kurt Russell
Genre: Action
Land: USA
År: 2017
Tid: 2:16 timer

IMDB Rating

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.
Annonce
Annonce

Læs også

Historisk Golden Globe til afdød stjerne.
Amazons streaming-tjeneste vil tilbyde mere eksklusivt indhold til de nordiske kunder og lancerer et samarbejde med ErosSTX.
Efter en lang coronapause er ventetiden (snart) forbi – se traileren til 4. sæson her.
Den nye, internationale streaming-tjeneste Paramount+ kommer snart til Norden. Nu er prisen (og noget af indholdet) klar.
Årets første forårsmåned byder på lysere dage og masser af spændende indhold fra streaming-tjenesterne.
Hvad nu hvis det var Sovjetunionen, der først fik sat en mand på Månen?
Big Sky er et levende bevis på, at selv en af branchens mest erfarne og anerkendte serieskabere kan ramme ved siden af.
To mennesker gør en hel nat deres yderste for at såre og ydmyge hinanden. Den slags kommer der filmkunst ud af.
Tom Hanks brillerer i sobert western-epos med hjertet på rette sted.
Stærke kvinder med meget personlige problemer er drivkraften bag dette stærke Netflix-drama.
En sand historie om en utrolig arkæologisk udgravning er blevet en lille (britisk) perle af en film.
Årets korteste måned byder på lysere dage og masser af nye streaming-titler.
Omar Sy er en smart, elegant gentlemantyv i ny fransk serie, der oser af charme.
Amazon serverer en barsk, beskidt og realistisk mafiahistorie set fra kvindernes synspunkt. Et frisk twist på en lidt stivnet genre.
Vellykket kostumedrama er en blanding af Dollars, Askepot, Farlige forbindelser og Downton Abbey – plus et strejf af Fifty Shades of Grey.
En graviditet, der går frygtelig galt, er ved at rive en ung familie i stykker.
Med Equinox leverer Netflix en af deres bedste nordiske produktioner hidtil.
11 dages juleferie i coronaens tegn, men hvad skal man se for at hygge sig og slappe af?
Endnu en gang leverer Pixar et teknisk pletskud akkompagneret af en stærk emotionel historie.