: Modig 3D

Blu-ray-anmeldelse

Når det gælder film fra genierne bag Pixar, er vi vant til at blive blæst over ende af teknisk brillante (altid) mesterværker (stort set). Med Modig (Brave) sætter selskabet endnu en gang ny animationsteknisk standard – og derfor er det ekstra synd, at de ikke har gået nogle flere runder med historien.
Karakter
AnimationFamilie
Modig 3D
Annonce
Annonce
forfatter

I det skotske højland sidder den godmodige kong Fergus og hygger sig med god mad og drikke, sine jagthistorier og sin familie; en familie bestående af kone, tre viltre trillingedrenge og den egenrådige rødtop Merida. Merida er ved at blive kvinde, og forældrene forbereder hendes bryllup – uden hendes viden og mod hendes vilje.

Modig går dermed direkte ind i den aktuelle debat, der raser omkring den forkastelige skik med tvangsægteskaber – modigt (!) gjort af Disney! Men når så vores unge, fyrrige heltinde starter sit ungdomsoprør med relativt store konsekvenser for sin mor, klinger både dramaturgien og filmens nerve af. Animationen er udsøgt og nydelig med flotte landskaber og nogle elegante actionscener (som måske kan blive lidt for voldsomme for familiens yngste), og karaktererne er farverige i en historie tilsat en passende dosis humor. Men det bliver desværre alt for forudsigeligt og indimellem lidt kedeligt.

Her åbnes ballet for et pang og en kontroversiel afgørelse, som desværre ikke følges op; moralen ligger som et tykt og alt for åbenbart tæppe over hele filmen, hvor alle synes, at hovedpersonen skal blive voksen og mindre egoistisk – en tematik, som i den grad også var til stede i Disneys Bjørnebrødre (2003). En visuel nydelse og bestemt en optur efter Biler 2, men vi havde forventet mere af Pixars første forsøg udi den klassiske eventyrgenre. Fire stærke stjerner!

I 3D ser filmen fantastisk ud! Billedkvaliteten er strålende med knivskarpe kontraster, klare og knaldstærke farver og en dybde af en anden verden. Det heftige lydspor (Tru HD 7.1) yder den actionspækkede film fuld retfærdighed, med et meget præcist surround-spor og masser af tryk i bassen. På bonusfronten får vi bl.a. to gode kortfilm, en alternativ åbningsscene, stills, udeladte scener, kommentarspor og en række minidokumentarer – vi savner dog en grundig bag-om-filmen.

Annonce
Fakta
  • Release: 5. december 2012
  • Instruktion: Mark Andrews/Brenda Chapman
  • Medvirkende: Kelly Macdonald, Billy Connolly, Emma Thompson, Julie Walters, Robbie Coltrane, Kevin McKidd, Craig Ferguson
  • Genre: Animation/familie
  • Land: USA
  • År: 2012
  • Tid: 1:33 timer
IMDB Rating

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.
Annonce
Annonce

Læs også

Big Sky er et levende bevis på, at selv en af branchens mest erfarne og anerkendte serieskabere kan ramme ved siden af.
To mennesker gør en hel nat deres yderste for at såre og ydmyge hinanden. Den slags kommer der filmkunst ud af.
Tom Hanks brillerer i sobert western-epos med hjertet på rette sted.
Stærke kvinder med meget personlige problemer er drivkraften bag dette stærke Netflix-drama.
En sand historie om en utrolig arkæologisk udgravning er blevet en lille (britisk) perle af en film.
Årets korteste måned byder på lysere dage og masser af nye streaming-titler.
Omar Sy er en smart, elegant gentlemantyv i ny fransk serie, der oser af charme.
Amazon serverer en barsk, beskidt og realistisk mafiahistorie set fra kvindernes synspunkt. Et frisk twist på en lidt stivnet genre.
Vellykket kostumedrama er en blanding af Dollars, Askepot, Farlige forbindelser og Downton Abbey – plus et strejf af Fifty Shades of Grey.
En graviditet, der går frygtelig galt, er ved at rive en ung familie i stykker.
Med Equinox leverer Netflix en af deres bedste nordiske produktioner hidtil.
11 dages juleferie i coronaens tegn, men hvad skal man se for at hygge sig og slappe af?
Endnu en gang leverer Pixar et teknisk pletskud akkompagneret af en stærk emotionel historie.
Michael J. Fox brillerer i lidt uddateret “klassiker”.
Endnu en forjul skal tilbringes med den smådesperate single-sygeplejerske Johanne på jagt efter den eneste ene – og det bliver da også ganske fornøjeligt.