TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Modig 3D

Blu-ray-anmeldelse

Når det gælder film fra genierne bag Pixar, er vi vant til at blive blæst over ende af teknisk brillante (altid) mesterværker (stort set). Med Modig (Brave) sætter selskabet endnu en gang ny animationsteknisk standard – og derfor er det ekstra synd, at de ikke har gået nogle flere runder med historien.

forfatter
Publiceret 13/12/2012 - 00:00
Karakter
AnimationFamilie
Modig 3D

I det skotske højland sidder den godmodige kong Fergus og hygger sig med god mad og drikke, sine jagthistorier og sin familie; en familie bestående af kone, tre viltre trillingedrenge og den egenrådige rødtop Merida. Merida er ved at blive kvinde, og forældrene forbereder hendes bryllup – uden hendes viden og mod hendes vilje.

Modig går dermed direkte ind i den aktuelle debat, der raser omkring den forkastelige skik med tvangsægteskaber – modigt (!) gjort af Disney! Men når så vores unge, fyrrige heltinde starter sit ungdomsoprør med relativt store konsekvenser for sin mor, klinger både dramaturgien og filmens nerve af. Animationen er udsøgt og nydelig med flotte landskaber og nogle elegante actionscener (som måske kan blive lidt for voldsomme for familiens yngste), og karaktererne er farverige i en historie tilsat en passende dosis humor. Men det bliver desværre alt for forudsigeligt og indimellem lidt kedeligt.

Her åbnes ballet for et pang og en kontroversiel afgørelse, som desværre ikke følges op; moralen ligger som et tykt og alt for åbenbart tæppe over hele filmen, hvor alle synes, at hovedpersonen skal blive voksen og mindre egoistisk – en tematik, som i den grad også var til stede i Disneys Bjørnebrødre (2003). En visuel nydelse og bestemt en optur efter Biler 2, men vi havde forventet mere af Pixars første forsøg udi den klassiske eventyrgenre. Fire stærke stjerner!

I 3D ser filmen fantastisk ud! Billedkvaliteten er strålende med knivskarpe kontraster, klare og knaldstærke farver og en dybde af en anden verden. Det heftige lydspor (Tru HD 7.1) yder den actionspækkede film fuld retfærdighed, med et meget præcist surround-spor og masser af tryk i bassen. På bonusfronten får vi bl.a. to gode kortfilm, en alternativ åbningsscene, stills, udeladte scener, kommentarspor og en række minidokumentarer – vi savner dog en grundig bag-om-filmen.

Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
 • Over 5.000 produkttests
 • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
 • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
 • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
 • Altid opdateret på sidste nyt
 • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
 • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
 • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!

Vi tester for dig!

Fakta
 • Release: 5. december 2012
 • Instruktion: Mark Andrews/Brenda Chapman
 • Medvirkende: Kelly Macdonald, Billy Connolly, Emma Thompson, Julie Walters, Robbie Coltrane, Kevin McKidd, Craig Ferguson
 • Genre: Animation/familie
 • Land: USA
 • År: 2012
 • Tid: 1:33 timer
IMDB Rating
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Vinder hun kronprinsens hjerte? Netflix frigiver trailer til premiereklar norsk spillefilm.
Dramaet der greb hele verden! En højdramatisk historie fra virkelighedens verden – men Howard får aldrig hævet temperaturen til kogepunktet.
Gosling vs. Evans! Russo-brødrene giver deres bud på en hæsblæsende spionfilm, men glemmer det menneskelige aspekt.
Se trailer for ny Star Wars-serie på Disney+ Der er en ny Star Wars-serie på vej fra Disney+. Se den første fulde trailer her.
Nu kan du streame Game of Thrones i 4K-kvalitet Skarpere 4K-versioner af Game of Thrones 1.-8. sæson er nu klar på HBO Max. Det var på tide!
Schweizisk splatterfilm tester ny crowdfunding-model Mad Heidi er finansieret af fans, der får del i overskuddet, hvis filmen bliver en succes.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend