annonce

Mission: Impossible – Rogue Nation

Blu-ray anmeldelse

Femte runde med Tom Cruise i rollen som superagenten Ethan Hunt er en stilsikker action-thriller, der befæster seriens fortsatte berettigelse.

(Foto: Producent)
annonce

Siden 1996 har Tom Cruise gestaltet rollen som specialagent Ethan Hunt i det superhemmelige IMF. Det hele startede med en usædvanlig god thriller instrueret af Brian de Palma og er siden fortsat i en mere actionpræget retning.

Vi var bestemt ikke imponeret af den fjerde film, Ghost Protocol (2011). Trods heftige actionscener havde filmen et uinteressant plot, irriterende personer og en svag skurk, og alt for ofte kom plat komik i vejen for historien. Men med Rogue Nation kan vi med glæde konstatere, at Tom Cruise leverer sin bedste Mission: Impossible-film siden den første.

 

På kanten af loven

Specialagenterne i The Impossible Missions Force (IMF) tager sager, som CIA ikke kan håndtere, fordi de ikke tåler dagens lys. De opererer på kanten af loven og rapporterer ikke til nogen. Det vil den nuværende CIA-direktør (Baldwin) sætte en stopper for – en organisation, der ikke er åben og ikke kan drages til ansvar, har ingen eksistensberettigelse i nutidens politiske landskab.

MISSION: IMPOSSIBLE - ROGUE NATION

Derfor trækkes IMF til høring i Kongressen, og med bombningen af Kreml (i fireren) på CV’et bliver IMF hurtigt smidt på historiens lodseplads. Luther (Rhames) og Brandt (Renner) overføres til CIA, mens Hunt fortsætter med at operere på egen hånd – med både CIA og forbrydernetværk på nakken.

annonce

Med Hunt på flugt får vi et intrikat plot, hvor alle jagter alle, og vi aldrig er sikre på, hvilken dagsorden de forskellige aktører har.

annonce

MISSION: IMPOSSIBLE – ROGUE NATION

James Bond

Med Rogue Nation har Mission: Impossible-franchisen taget et stort (og vellykket) skridt i retning af de moderne James Bond-film, dvs. Craig-æraen.

Manuskriptet til Rogue Nation sender Hunt på jagt efter et verdensomspændende forbrydersyndikat – “the Syndicate” (!) – der minder mistænkeligt om 007’s Spectre. Desuden har Hunt denne gang en næsten lige så omfattende rejseplan som i en hektisk James Bond-film, hvilket bl.a. fører ham til Marokko, Wien og London.

MISSION: IMPOSSIBLE - ROGUE NATION

annonce

Denne gang har man faktisk også kopieret Bond i den forstand, at der er lagt en actionsekvens ind før forteksterne. Og sikke en scene! Hunt skal stoppe en transport af kemiske våben og bliver bogstavelig talt nødt til at hoppe på et fly i fart.

Ikke et ondt ord om at skele til og “kopiere” ting, der fungerer, og denne gang har manuskriptforfatterne og instruktøren da også givet os en mere troværdig og realistisk Ethan Hunt. Borte er ting som handsker, der kan holde dig fast på ydersiden af en 800 meter høj bygning. Den påtagede og platte humor fra forrige film er (heldigvis) også nedtonet, og hele IMF fremstår mere som en virkelig organisation, hvor Jeremy Renner (The Bourne Legacy) nu har fundet en stil, der klæder hans rolle.

Selv et af den forrige films største irritationsmomenter, en anmassende og påtaget morsom Simon Pegg, fungerer godt som humoristisk afbræk i Rogue Nation. Og Cruise selv er – med sine 53 år på bagen – stadig et meget vellykket actionhelt med et charmerende glimt i øjet og krudt i benene.

MISSION: IMPOSSIBLE - ROGUE NATION

Svensk heltinde

Vi ved ikke, hvilket forhold Tom Cruise (der også er producer) har til svenskere, men ikke alene blev skurken i den forrige film blev spillet af svenske Michael Nyqvist – hvilket ikke var den store succes – denne gang er der også en svensker i en af hovedrollerne. I Rogue Nation spiller Rebecca Ferguson nemlig MI6-agenten Ilsa Faust – og det gør hun med bravur.

MISSION: IMPOSSIBLE ROGUE NATION

Faust er den mest handlekraftige og troværdige kvindelige hovedrolle i hele serien. Hun er måske filmens femme fatale, men har langt mere end sit tiltalende ydre at spille på (selv om det unægtelig også bliver fremhævet).

Ferguson gør en glimrende indsats som den komplekse agent og bidrager til at give figuren flere dimensioner. En figur, der bliver filmens mest interessante, idet man både er usikker på, hvilken side hun er på, og hvad hendes egentlige dagsorden er.

Der er faktisk blevet plads til endnu en svensker, idet Jens Hultén spiller en skurk, der elsker at torturere sine fanger. En meget karikeret figur, som vi heldigvis ikke ser så meget til.

MISSION: IMPOSSIBLE - ROGUE NATION

Repetition

Filmens svaghed er, at der efterhånden er blevet lidt for mange elementer, der absolut skal med en Mission: Impossible-film.

Det er åbenbart ikke muligt at skrive et manuskript om Hunt & Co. uden at indlægge mindst én scene, hvor de skal bryde ind i en (tilsyneladende) sikker bygning. Det være sig CIA, en af verdens højeste skyskrabere (to gange!), Kreml eller – som her – en forskningsfacilitet, hvor Hunt må manipulere data i en tank under vand uden ilt. Sejt og forholdsvis spektakulært, men bestemt ikke nyskabende eller originalt, og her bremser det faktisk filmens handling.

MISSION: IMPOSSIBLE ROGUE NATION

Når det er sagt, så er Mission: Impossible – Rogue Nation en meget vellykket fusion mellem hæsblæsende actionfilm og klassisk agent-thriller. Ofte intenst spændende, men hele tiden med en befriende uhøjtidelig og forfriskende legesygt skuespil. Hvis vi også i fremtiden kan forvente så gode film, siger vi gerne ja tak til flere gensyn med Hunt & Co. Fem stjerner!

MISSION: IMPOSSIBLE – ROGUE NATION MISSION: IMPOSSIBLE – ROGUE NATION MISSION: IMPOSSIBLE – ROGUE NATION MISSION: IMPOSSIBLE - ROGUE NATION
<
>
(Foto: Producent)

Billedkvaliteten på Blu-ray er knivskarp, og dialogerne sidder som skud i det lækkert miksede surround-spor (Dolby Atmos). Blandt bonusmaterialet vil vi især fremhæve det gode og informative kommentarspor med Cruise og instruktør McQuarrie. Desuden får vi syv minidokumentarer om alt fra special effects til Tom Cruises omfattende involvering i hele processen.

  • Release: 30. november 2015
  • Instruktion: Christopher McQuarrie
  • Med: Tom Cruise, Rebecca Ferguson, Jeremy Renner, Simon Pegg, Sean Harris, Ving Rhames, Simon McBurney, Jens Hultén
  • Genre: Action
  • Land: USA
  • År: 2015
  • Tid: 02:11 timer

Film
Ekstra
Lyd
Billede
Har du noget at tilføje?
Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Læs også

Thor knuser jættekranier

Netflix’ første norske serie giver os et originalt og moderne twist på den nordiske mytologi.

Pavelig underholdning

Storspil fra veteranskuespillere gør The Two Popes til en særdeles fornøjelig og fascinerende filmaften.

Johansson og Driver imponerer

Scarlett Johansson og Adam Driver giver alt i en oprivende skilsmissefilm, som kun amerikanerne kan gøre det.

The Boss’ personlige og selvudleverende triumf

Endnu en gang kører rockkongen Bruce Springsteen sin karriere ud på et sidespor – og sikke et sidespor!

Tarantino-festaften

Quentin Tarantinos hyldest til Hollywoods guldalder er en af hans stærkeste film.

The A-Team på speed

Hvad får man, hvis man giver adrenalin-junkien Michael Bay et ubegrænset budget og frie tøjler? En af alle tiders dummeste og mest rutsjebane-actionmættede film.

Bliver der sex til jul?

Før jul lyver Johanne sig til en fiktiv kæreste – nu har hun 24 dage til at skaffe en.

Die Motherfucker!

To gange har Gerard Butler reddet præsidenten – denne gang skal han redde sig selv.

Woody takker af

24 år efter deres banebrydende debutfilm takker Toy Story-banden af med en solid, men temmelig overflødig firer.

Teknisk brillant

Afslutningen på den episke Star Wars-saga indfrier desværre ikke de store forventninger.