: Mission: Impossible – Rogue Nation

Blu-ray anmeldelse

Femte runde med Tom Cruise i rollen som superagenten Ethan Hunt er en stilsikker action-thriller, der befæster seriens fortsatte berettigelse.
Karakter
Action
Mission: Impossible – Rogue Nation
Annonce
Annonce
forfatter

Siden 1996 har Tom Cruise gestaltet rollen som specialagent Ethan Hunt i det superhemmelige IMF. Det hele startede med en usædvanlig god thriller instrueret af Brian de Palma og er siden fortsat i en mere actionpræget retning.

Vi var bestemt ikke imponeret af den fjerde film, Ghost Protocol (2011). Trods heftige actionscener havde filmen et uinteressant plot, irriterende personer og en svag skurk, og alt for ofte kom plat komik i vejen for historien. Men med Rogue Nation kan vi med glæde konstatere, at Tom Cruise leverer sin bedste Mission: Impossible-film siden den første.

 

På kanten af loven

Specialagenterne i The Impossible Missions Force (IMF) tager sager, som CIA ikke kan håndtere, fordi de ikke tåler dagens lys. De opererer på kanten af loven og rapporterer ikke til nogen. Det vil den nuværende CIA-direktør (Baldwin) sætte en stopper for – en organisation, der ikke er åben og ikke kan drages til ansvar, har ingen eksistensberettigelse i nutidens politiske landskab.

Annonce

MISSION: IMPOSSIBLE - ROGUE NATION

Derfor trækkes IMF til høring i Kongressen, og med bombningen af Kreml (i fireren) på CV’et bliver IMF hurtigt smidt på historiens lodseplads. Luther (Rhames) og Brandt (Renner) overføres til CIA, mens Hunt fortsætter med at operere på egen hånd – med både CIA og forbrydernetværk på nakken.

Med Hunt på flugt får vi et intrikat plot, hvor alle jagter alle, og vi aldrig er sikre på, hvilken dagsorden de forskellige aktører har.

MISSION: IMPOSSIBLE – ROGUE NATION

James Bond

Med Rogue Nation har Mission: Impossible-franchisen taget et stort (og vellykket) skridt i retning af de moderne James Bond-film, dvs. Craig-æraen.

Annonce

Manuskriptet til Rogue Nation sender Hunt på jagt efter et verdensomspændende forbrydersyndikat – “the Syndicate” (!) – der minder mistænkeligt om 007’s Spectre. Desuden har Hunt denne gang en næsten lige så omfattende rejseplan som i en hektisk James Bond-film, hvilket bl.a. fører ham til Marokko, Wien og London.

MISSION: IMPOSSIBLE - ROGUE NATION

Denne gang har man faktisk også kopieret Bond i den forstand, at der er lagt en actionsekvens ind før forteksterne. Og sikke en scene! Hunt skal stoppe en transport af kemiske våben og bliver bogstavelig talt nødt til at hoppe på et fly i fart.

Ikke et ondt ord om at skele til og “kopiere” ting, der fungerer, og denne gang har manuskriptforfatterne og instruktøren da også givet os en mere troværdig og realistisk Ethan Hunt. Borte er ting som handsker, der kan holde dig fast på ydersiden af en 800 meter høj bygning. Den påtagede og platte humor fra forrige film er (heldigvis) også nedtonet, og hele IMF fremstår mere som en virkelig organisation, hvor Jeremy Renner (The Bourne Legacy) nu har fundet en stil, der klæder hans rolle.

Selv et af den forrige films største irritationsmomenter, en anmassende og påtaget morsom Simon Pegg, fungerer godt som humoristisk afbræk i Rogue Nation. Og Cruise selv er – med sine 53 år på bagen – stadig et meget vellykket actionhelt med et charmerende glimt i øjet og krudt i benene.

Annonce

MISSION: IMPOSSIBLE - ROGUE NATION

Svensk heltinde

Vi ved ikke, hvilket forhold Tom Cruise (der også er producer) har til svenskere, men ikke alene blev skurken i den forrige film blev spillet af svenske Michael Nyqvist – hvilket ikke var den store succes – denne gang er der også en svensker i en af hovedrollerne. I Rogue Nation spiller Rebecca Ferguson nemlig MI6-agenten Ilsa Faust – og det gør hun med bravur.

MISSION: IMPOSSIBLE ROGUE NATION

Faust er den mest handlekraftige og troværdige kvindelige hovedrolle i hele serien. Hun er måske filmens femme fatale, men har langt mere end sit tiltalende ydre at spille på (selv om det unægtelig også bliver fremhævet).

Ferguson gør en glimrende indsats som den komplekse agent og bidrager til at give figuren flere dimensioner. En figur, der bliver filmens mest interessante, idet man både er usikker på, hvilken side hun er på, og hvad hendes egentlige dagsorden er.

Annonce

Der er faktisk blevet plads til endnu en svensker, idet Jens Hultén spiller en skurk, der elsker at torturere sine fanger. En meget karikeret figur, som vi heldigvis ikke ser så meget til.

MISSION: IMPOSSIBLE - ROGUE NATION

Repetition

Filmens svaghed er, at der efterhånden er blevet lidt for mange elementer, der absolut skal med en Mission: Impossible-film.

Det er åbenbart ikke muligt at skrive et manuskript om Hunt & Co. uden at indlægge mindst én scene, hvor de skal bryde ind i en (tilsyneladende) sikker bygning. Det være sig CIA, en af verdens højeste skyskrabere (to gange!), Kreml eller – som her – en forskningsfacilitet, hvor Hunt må manipulere data i en tank under vand uden ilt. Sejt og forholdsvis spektakulært, men bestemt ikke nyskabende eller originalt, og her bremser det faktisk filmens handling.

MISSION: IMPOSSIBLE ROGUE NATION

Annonce

Når det er sagt, så er Mission: Impossible – Rogue Nation en meget vellykket fusion mellem hæsblæsende actionfilm og klassisk agent-thriller. Ofte intenst spændende, men hele tiden med en befriende uhøjtidelig og forfriskende legesygt skuespil. Hvis vi også i fremtiden kan forvente så gode film, siger vi gerne ja tak til flere gensyn med Hunt & Co. Fem stjerner!

MISSION: IMPOSSIBLE – ROGUE NATION MISSION: IMPOSSIBLE – ROGUE NATION MISSION: IMPOSSIBLE – ROGUE NATION MISSION: IMPOSSIBLE - ROGUE NATION
<
>
(Foto: Producent)

Billedkvaliteten på Blu-ray er knivskarp, og dialogerne sidder som skud i det lækkert miksede surround-spor (Dolby Atmos). Blandt bonusmaterialet vil vi især fremhæve det gode og informative kommentarspor med Cruise og instruktør McQuarrie. Desuden får vi syv minidokumentarer om alt fra special effects til Tom Cruises omfattende involvering i hele processen.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 39 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Fakta
  • Release: 30. november 2015
  • Instruktion: Christopher McQuarrie
  • Med: Tom Cruise, Rebecca Ferguson, Jeremy Renner, Simon Pegg, Sean Harris, Ving Rhames, Simon McBurney, Jens Hultén
  • Genre: Action
  • Land: USA
  • År: 2015
  • Tid: 02:11 timer
IMDB Rating

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.
Annonce
Annonce

Læs også

At 40 procent af de spanske mænd går på bordel, var en chokerende nyhed for os – men søreme om Álex Pina ikke formår at lave bragende underholdning ud af tragedien.
April byder på masser af guf fra streaming-tjenesterne, og du kan også streame indhold fra den “nye” Paramount+.
En hyperaktiv, stærkt alkoholiseret og vanvittig charmerende stewardesse kan der virkelig komme god underholdning ud af.
Det bliver ikke en ordentlig påskeferie uden gode krimier og thrillere!
Den nye streaming-tjeneste Paramount+ lanceres med Maisie Williams som rapkæftet eremit, der brat lukkes ud i livet. Morsomt, men noget uforløst.
2. sæson af Exit følger i samme fascinerende fodspor som 1. sæson, og det er ikke så tosset.
Disney+ beviser, at der stadig er meget spændende materiale at formidle fra det righoldige Marvel-univers.
Mange film er efterfølgende blevet “shinet op” af en misfornøjet instruktør – men ingen så omfattende som Justice League.
Den længe ventede efterfølger til Wonder Woman, der var et frisk pust af en superheltefilm, er nok årets største skuffelse.
En af 1980’ernes store komikere, Eddie Murphy, prøver hårdt på at genoplive en af sine komedieklassikere – men ender med at give os en langt mindre charmerende kopi.
New Orleans’ mest respekterede dommer havner i l*rt til halsen.
Årets første forårsmåned byder på lysere dage og masser af spændende indhold fra streaming-tjenesterne.
Hvad nu hvis det var Sovjetunionen, der først fik sat en mand på Månen?
Big Sky er et levende bevis på, at selv en af branchens mest erfarne og anerkendte serieskabere kan ramme ved siden af.
To mennesker gør en hel nat deres yderste for at såre og ydmyge hinanden. Den slags kommer der filmkunst ud af.
Tom Hanks brillerer i sobert western-epos med hjertet på rette sted.