Anmeldelse: Mary Queen of Scots

Historisk drama med feministisk twist

To fyrrige dronninger strides om magten over Storbritannien med religionskonflikt som dramatisk bagtæppe.
Karakter
Drama
Mary Queen of Scots
Annonce
Annonce
forfatter

I begyndelsen af 1560’erne vender den 18-årige Mary Stuart (Ronan) tilbage til sit hjemland, Skotland, efter at hun kun 15 år gammel blev gift med kongen af Frankrig. Som sørgende enke vil hun nu genindtage tronen i Edinburgh, men som katolik i det protestantiske Storbritannien og med krav på den engelske trone kommer hun hurtigt i konflikt med sin kusine, dronning Elizabeth I (Robbie).

De to kusiner er forskellige, men deler mange af de samme udfordringer, og begge må konstant kæmpe mod dominerende alfahanner. Som Elizabeth lakonisk siger: “Min gerning på tronen har gjort mig til mere mand end kvinde.”

Mandsvældet i det engelske statsapparat betragter Mary som en trussel og frygter ikke mindst pavelig indblanding, hvis hun skulle indtage den engelske trone. Konflikten spidser til, da Mary føder sin førstefødte, mens Elizabeth stadig er barnløs. Og som om det ikke var nok til at kæmpe mod englænderne, er Mary konstant i konflikt med oprørere og forrædere i statsapparatet, i sin familie og i den skotske kirke.

Den debuterende instruktør Josie Rourke fortæller historien om en af de mest fascinerende kongelige fejder i Europa på en forfriskende måde og set fra en ny vinkel. Det er de to kusiners kvindelige fællesskab og kamp mod mandeverdenen, der er i fokus. Begge kvindelige regenter er omgivet af mænd, der taler med to tunger, ser ned på deres kvindelige overhoved og kredser omkring tronen som gribe.

Annonce

Mary Queen of Scots er ikke bare endnu et pompøst kostumedrama, men dramatisk historiefortælling med hib til vores egen tid, alt sammen toppet med imponerende præstationer af Margot Robbie og ikke mindst Saoirse Ronan.

(Foto: Universal/Sony)

Ronan fremstiller den komplekse, men naive dronning med pondus og får både hendes stolthed og mange svage sider frem på en usædvanlig menneskelig måde, som man kan relatere til. At hun blev snydt for en Oscar-nominering, er en skam.

Kostumerne er overdådige, flotte og moderne, men i klassisk stil. Fotograferingen fører os svævende hen over den skotske hede, men samtidig intimt og tæt på hovedpersonerne, mens det hele er subtilt og elegant klippet.

Det er dog ikke alting, der hænger lige godt sammen. Slutningen går lidt for stærkt, og desværre er det ikke alle scener, der virker lige troværdige. Der tages lidt for mange dramaturgiske friheder i forhold til de historiske fakta. Samtidig er mændene generelt lidt for stereotypt “dæmoniserede”, hvilket gør konflikterne lidt for simple. Men fire stærke stjerner til denne forfriskende og vitale historielektion.

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 19 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Fakta
  • Blu-ray
  • Release: 16. september 2019
  • Instruktion: Josie Rourke
  • Med: Saoirse Ronan, Margot Robbie, Gemma Chan, Guy Pearce, David Tennant, Jack Lowden, Joe Alwyn
  • Genre: Drama
  • Land: UK
  • År: 2018
  • Tid: 2:04 timer
  • Karakter: 4
IMDB Rating

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.
Annonce
Annonce

Læs også

Historisk Golden Globe til afdød stjerne.
Amazons streaming-tjeneste vil tilbyde mere eksklusivt indhold til de nordiske kunder og lancerer et samarbejde med ErosSTX.
Efter en lang coronapause er ventetiden (snart) forbi – se traileren til 4. sæson her.
Den nye, internationale streaming-tjeneste Paramount+ kommer snart til Norden. Nu er prisen (og noget af indholdet) klar.
Årets første forårsmåned byder på lysere dage og masser af spændende indhold fra streaming-tjenesterne.
Hvad nu hvis det var Sovjetunionen, der først fik sat en mand på Månen?
Big Sky er et levende bevis på, at selv en af branchens mest erfarne og anerkendte serieskabere kan ramme ved siden af.
To mennesker gør en hel nat deres yderste for at såre og ydmyge hinanden. Den slags kommer der filmkunst ud af.
Tom Hanks brillerer i sobert western-epos med hjertet på rette sted.
Stærke kvinder med meget personlige problemer er drivkraften bag dette stærke Netflix-drama.
En sand historie om en utrolig arkæologisk udgravning er blevet en lille (britisk) perle af en film.
Årets korteste måned byder på lysere dage og masser af nye streaming-titler.
Omar Sy er en smart, elegant gentlemantyv i ny fransk serie, der oser af charme.
Amazon serverer en barsk, beskidt og realistisk mafiahistorie set fra kvindernes synspunkt. Et frisk twist på en lidt stivnet genre.
Vellykket kostumedrama er en blanding af Dollars, Askepot, Farlige forbindelser og Downton Abbey – plus et strejf af Fifty Shades of Grey.
En graviditet, der går frygtelig galt, er ved at rive en ung familie i stykker.
Med Equinox leverer Netflix en af deres bedste nordiske produktioner hidtil.
11 dages juleferie i coronaens tegn, men hvad skal man se for at hygge sig og slappe af?
Endnu en gang leverer Pixar et teknisk pletskud akkompagneret af en stærk emotionel historie.