Anmeldelse: Kærlighed og anarki, 1. sæson

Charmerende svensk feelgood-serie

Herligt charmerende samtidsdrama med genkendelige konflikter og udfordringer.
Karakter
DramaKomedie
Kærlighed og anarki, 1. sæson
Annonce
Annonce
forfatter

Netflix fortsætter sin velgennemtænkte strategi med at tilbyde sine 200 millioner abonnenter stadig mere lokalproduceret indhold. Et klart fortrin i streaming-krigen mod konkurrenter som Disney+, Amazon Prime og Apple TV+. Og med Kærlighed og anarki lykkes de i den grad!

Lisa Langseth er manuskriptforfatter sammen med Alex Haridi, der tidligere har samarbejdet med streaming-giganten på Quicksand – Størst af alt. Med Kærlighed og anarki debuterer Langseth som instruktør på en mere hverdagsagtig serie og serverer en herlig feelgood drama-komedie med en strålende Ida Engvoll i hovedrollen.

 

Sofie (Engvoll) er en fremadstormende karrierekvinde med livet på skinner. Stor, flot lejlighed i centrum af Stockholm og fremtiden planlagt samt mand og to børn. Hun ernærer sig som digitaliseringskonsulent, hvilket vil sige, at hun går ind som en “reddende engel” i gammeldags virksomheder, der har brug for at stige på det digitale revolutionstog.

Annonce

Hendes nye kunde er et støvet forlag, der ikke ligefrem har haft innovation, digitalisering og teknologisk forkant på agendaen de sidste 15 år. Sofie kommer ind som en hvirvelvind og vil vende op og ned på alting – og møder forventelig modstand fra de ansatte.

Som stressaflastning tager Sofie et par gange om dagen en lille hyggestund med pornofilm på mobilen og hørepropper i ørerne. Desværre bliver hun opdaget af forlagets unge IT-tekniker, Max (Mosten), hvilket sætter gang i en række uventede og uforudsigelige begivenheder.

Ida Engvoll er perfekt som den lidt naive, småstressede, “uartige” og herligt nysgerrige karrierekvinde, der får ny spænding i tilværelsen ved at spille et vovet spil med sin meget yngre kollega – en frydefuld svensk blanding af Elisabeth Moss og Margot Robbie.

(Foto: Netflix)

De to udfordrer hinanden med stadig vildere påfund, som efterhånden eskalerer ud af kontrol og skaber kaos og hverdagskomik på arbejdspladsen. Her møder vi frygt for at blive effektiviseret væk, latterlig politisk korrekthed, outrerede forældre, konfliktsky chefer og kvinder, der kan og vil stå på egne ben. Enkelte af personerne er for stereotype, men Langseth har fundet en god balance og har herlig komisk timing.

Et ekstra klap på skulderen for at holde episoderne under en halv time. Alt for mange serieskabere har det med at tvære episoderne ud, så man efterhånden træder vande.

Annonce

Historien er ikke specielt original eller nyskabende, men et interessant persongalleri, kvikke dialoger og glimrende skuespil gør serien til en af efterårets store charmebomber. Fem stjerner!

_SR25233.cr2 _SR25407.cr2 _M4_1142.cr2 _M4_1523.cr2
<
>
(Foto: Netflix)
Fakta
  • Netflix
  • Release: 4. november 2020
  • Instruktion: Lisa Langseth
  • Originaltitel: Kärlek och anarki
  • Med: Ida Engvoll, Björn Mosten, Lars Väringer, Reine Brynolfsson, Elsa Ageman Reiland, Bejamin Shaps, Malin Levanon, Fredrik Hammar, Ejke Blomberg, Carla Sehn, Ruben Lopez
  • Genre: Drama-komedie
  • Land: Sverige
  • År: 2020
  • Tid: 3:40 timer
IMDB Rating

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.
Annonce
Annonce

Læs også

Big Sky er et levende bevis på, at selv en af branchens mest erfarne og anerkendte serieskabere kan ramme ved siden af.
To mennesker gør en hel nat deres yderste for at såre og ydmyge hinanden. Den slags kommer der filmkunst ud af.
Tom Hanks brillerer i sobert western-epos med hjertet på rette sted.
Stærke kvinder med meget personlige problemer er drivkraften bag dette stærke Netflix-drama.
En sand historie om en utrolig arkæologisk udgravning er blevet en lille (britisk) perle af en film.
Årets korteste måned byder på lysere dage og masser af nye streaming-titler.
Omar Sy er en smart, elegant gentlemantyv i ny fransk serie, der oser af charme.
Amazon serverer en barsk, beskidt og realistisk mafiahistorie set fra kvindernes synspunkt. Et frisk twist på en lidt stivnet genre.
Vellykket kostumedrama er en blanding af Dollars, Askepot, Farlige forbindelser og Downton Abbey – plus et strejf af Fifty Shades of Grey.
En graviditet, der går frygtelig galt, er ved at rive en ung familie i stykker.
Med Equinox leverer Netflix en af deres bedste nordiske produktioner hidtil.
11 dages juleferie i coronaens tegn, men hvad skal man se for at hygge sig og slappe af?
Endnu en gang leverer Pixar et teknisk pletskud akkompagneret af en stærk emotionel historie.
Michael J. Fox brillerer i lidt uddateret “klassiker”.
Endnu en forjul skal tilbringes med den smådesperate single-sygeplejerske Johanne på jagt efter den eneste ene – og det bliver da også ganske fornøjeligt.