BLACK FRIDAY TILBUD PÅ LYD & BILLEDE. 50% BARE I DAG! SE TILBUDET HER!

Anmeldelse : Kadaver

Hvad skal man leve af efter dommedag?

Netflix’ første norske spillefilm har store ambitioner og et fascinerende plot, men svigter desværre på centrale punkter.

Karakter
Gyser
Kadaver

Med Kadaver præsenterer Netflix sin første norske spillefilm. Ambitionerne er store, og udgangspunktet lovende, men desværre holder det ikke hele vejen hjem.

Norge ligger i ruiner efter en atomkatastrofe, byerne er ødelagt og forurenet, og de overlevende kæmper om de knappe ressourcer, hvoraf mad er den mest prekære.

 

Da en omrejsende “cirkusdirektør” inviterer til fest og teater ledsaget af et gourmetmåltid, er den lille familie bestående af Leonora (Witt), Jacob (Gullestad) og deres datter Alice (Remman) ikke svære at lokke.

Der burde nok have ringet en klokke for Leonora og Jacob – når noget virker for godt til at være sandt, så er det det som regel også. Heri ligger da også hovedproblemet i instruktør Jarand Herdals andre spillefilm: Vi har virkelig svært ved at tro på den konstruerede historie.

Selvfølgelig er alting ikke, som det ser ud – hvilket vi heller ikke forventer af en gyser – men i det ekstravagante historiske hotel, der drives af den karismatiske Mathias (Harr), er der for meget, der ikke hænger sammen.

(Foto: Netflix)

Herdal har bestemt en sans for det mystiske og en lækker visuel stil; det er spænding og troværdighed, det skorter på. Vi føres gennem rødklædte gange med tunge væg-til-væg-tæpper, makabre malerier og dunkel belysning, hvor “gæsterne” er iført creepy guldmasker, mens “skuespillerne” laver live-action teater. Fiffigt og fascinerende med flere gode enkeltscener, og visuelt er filmen en rigtig lækkerbisken.

Desværre tager hovedpersonerne for mange tåbelige valg, baggrunden for historien serveres drypvis på en måde, der hverken er elegant eller subtil, og slutningen er ét stort antiklimaks.

 

Kadaver_2 Kadaver_3 Kadaver_4 Kadaver_6 Kadaver_7 Kadaver_8 Kadaver_9
<
>
(Foto: Netflix)

Kadavers stærkeste kort er den iboende uhyggelige stemning, flot fotografering og gode skuespilpræstationer fra Thorbjørn Harr og Helge Jordal (der dog bliver brugt alt for lidt). Især Witt, der ikke ligefrem har Shelley Duvalls rædselsregister, og Gullestad slipper derimod uheldigt fra Kadaver, hvilket dog til dels skyldes et dårligt/ufærdigt manuskript, hvor der males med bred pensel, og dialogerne virker tvungne.

Der er desværre noget uforløst over hele projektet, og vi tror, at nogle ekstra runder med manuskriptet kunne have udbedret mange af filmens mangler. Tre lunkne stjerner.

 

Fakta

 • Netflix
 • Release: 22. oktober 2020
 • Instruktion: Jarand Herdal
 • Med: Gitte Witt, Thomas Gullestad, Thorbjørn Harr, Tuva Olivia Remman, Kingsford Siayor, Helge Jordal
 • Genre: Gyser
 • Land: Norge
 • År: 2020
 • Tid: 1:26 timer

IMDB Rating

Summary:
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.
Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Den ellers superbe Trump-imitators nye Netflix-show er en ordentlig maveplasker.
  Apple og Tom Hanks byder på en flad spændingskurve i tandløst 2. verdenskrigs-drama.
  Disney genskaber det amerikanske rumeventyrs barnestadie.
  Kate Mara begår barnerov i rodet og usammenhængende HBO-serie.
  Med Diana på banen får vi for alvor et dystert indblik i den følelsesmæssigt afstumpede britiske kongefamilie.
  Netflix har produceret en visuelt flot film med smukke skuespillere, men særlig skræmmende er dette remake af thriller-klassikeren ikke.
  Herligt charmerende samtidsdrama med genkendelige konflikter og udfordringer.
  The Boss tager fansene med bag kulisserne til indspilningen af sit nye album.

  Aktuelle tilbud

  Annonce
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.