Search
Generic filters
Anmeldelse

Inden faldet

 itemprop
AnmeldelseInden faldet
Thriller
Inden faldet

Forbered dig på det værste

Enhver tænkelig katastrofe lurer lige rundt om hjørnet. Hvis du vil overleve, må du selv tage ansvar for din sikkerhed og dit helbred!

Hvornår har du sidst set en canadisk film? For længe siden, siger du? Hvornår var sidste gang, du så en fransksproget canadisk film? Det er sandsynligvis aldrig sket før. Så er det på tide, for Inden faldet er både aktuel og pokkers spændende i al sin enkelhed.

Lidet anede manuskriptforfatter Charles Dionne og instruktør Patrice Laliberté, at en verdensomspændende pandemi var på vej, da de lavede filmen Inden faldet (Jusqu’au déclin) i Quebec i hjertet af det fransktalende Canada. Med den nuværende sociale situation kunne filmen (tragisk nok) ikke have været mere aktuel.

 

Vi har sikkert alle sammen set det, når vi har kæde-zappet rundt på YouTube en sen aften:

Deciderede nutjobs, der præsenterer overlevelsesvideoer om, hvordan man kommer igennem en altudslettende begivenhed, f.eks. økonomisk kollaps (læs: finanskrisen x10), et uventet militærangreb (f.eks. fra Rusland), de satans indvandrere, den demokratiske regerings sammenbrud, at de – Gud forbyde det! – tager vores grundlovssikrede automatvåben fra os, en miljøkatastrofe eller en altomfattende pandemi, der nedlægger det samfund, som vi lever i og stoler på vil tage sig af os.

De “seje” rednecks med bazooka på ryggen og automatvåben over skuldrene, som protesterer mod corona-nedlukningen af det amerikanske samfund – eller som Trump siger om dem: “I’m sure there’s very fine people on both sides!” – er netop den type mennesker, der ser overlevelsesvideoer af Alain (Bossé), hovedpersonen i Inden faldet. Mens de brovtende klapper hinanden på ryggen (ikke noget med tøsekram her) og selvsikkert siger: “I told you so!”

I storbyen Montréal møder vi Antoine (Laurin), en tilsyneladende almindelig familiefar, men overdrevet optaget af våben, konserves, og hvordan man opbevarer store lagre af ris. Han er sådan en far, der vækker børnene midt om natten for at træne evakuering, og har overlevelsesguruen Alain som sit store forbillede. Så får han pludselig muligheden for en “overlevelseslejr” med selveste sit idol …

annonce
(Foto: Netflix)

Inden faldet er et bevis på, at man ikke behøver 100 millioner dollars for at lave en medrivende spændingsfilm, ligesom man ikke behøver at have Leonardo DiCaprio eller Will Smith på rollelisten.

annonce

Vi lærer en gruppe relativt gennemsnitlige mennesker at kende, som alle er totalt overbevist om, at katastrofen lurer lige rundt om hjørnet, og at regeringen slet ikke er til at stole på. Vi er selvfølgelig ikke sikre, men vi tvivler på, at de her folk står først i køen med deres børn, når der skal gennemføres vaccineprogrammer i folkeskolen.

Ude i den enorme canadiske vildmark kommer de til Alains “fort”. Med sin 200 hektar store ejendom og utallige sikkerhedsforanstaltninger, inklusive hjemmelavede bomber, fælder og fuldautomatiske våben, er Alain forberedt på det værste. Nu vil han hærde en flok byboere til samme indstilling – men så går det hele galt.

Da overlevelseslejren går ad helvede til, er gode råd dyre. I ren Fluernes herre-stil går gruppen i opløsning, konspirerer mod hinanden og tænker kun på egen overlevelse.

Jusqu'au Declin Jusqu'au Declin Jusqu'au Declin JAD_still_BCalmeau_1017.RAF
<
>
(Foto: Netflix)

Charles Dionne har skrevet et særdeles autentisk manuskript, der suger dig i den spændende handling, og instruktør Laliberté tager os med på en nærmest dokumentarisk rejse ind i det skræmmende, men også dybt fascinerende redneck-land. Spændende, realistisk og særdeles velspillet.

annonce

Ikke alle personernes valg og handlinger virker lige logiske, men Inden faldet er en solid independent-film, der er havnet under giganten Netflix’ paraply. Flot fotografering og klipning trækker helhedsindtrykket op, og filmens korte varighed er faktisk ikke et minus.

Flere af den slags film, Netflix, og vi forbliver abonnent for evigt. Fire bundsolide stjerner til denne canadiske spændingstriumf.

Fakta

  • Netflix
  • Release: 27. marts 2020
  • Instruktion: Patrice Laliberté
  • Med: Marc Beaupré, Réal Bossé, Marie-Evelyne Lessard, Marilyn Castonguay, Marc-André Grondin, Guillaume Cyr, Isabelle Giroux, Guillaume Laurin, Juliette Maxyme Proulx
  • Genre: Thriller
  • Land: Canada
  • År: 2020
  • Tid: 1:23 timer

IMDB Rating

Summary:

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Læs også

EUROVISION SONG CONTEST: The Story of Fire Saga - Will Ferrell as Lars Erickssong, Rachel McAdams as Sigrit Ericksdottir. Credit Elizabeth Viggiano/NETFLIX © 2020

Uoriginal og kedelig

Will Ferrells seneste film fremstår som en ren hyldest til verdens mindst inspirerende sangkonkurrence.

SPACE FORCE

Space Farce

Steve Carell er glimrende som selvcentreret general i Trumps absurde mission om at få mænd på Månen igen.

BAD BOYS FOR LIFE

Old Boys

Småsjovt og småkedeligt gensyn med storsnakkende strissere i en lidt forslidt genre.

 data-srcset

Isdronningen

Remake af årets Oscar-vinders dystopiske dommedagstogrejse.

 data-srcset

Release-liste juni

Her er juni måneds film- og serie-releases – på Blu-ray og 4K UHD Blu-ray samt Netflix, HBO Nordic og Amazon Prime.

SWEET MAGNOLIAS

Sæbeopera fra Sydstaterne

Tre barndomsveninder griner, græder, kæmper og drikker sig igennem det yderst ordinære og kunstige liv i en åh så charmerende sydstatsby.

 data-srcset

Dommedag buh!

Belgiens første originale Netflix-serie er lige så kunstig og oppustet som landets blå, genmodificerede superkvæg.

Jusqu'au Declin - Photo Credit: Netflix / Bertrand Calmeau

Rednecks på skovtur

Enhver tænkelig katastrofe lurer lige rundt om hjørnet. Hvis du vil overleve, må du selv tage ansvar for din sikkerhed og dit helbred!

Schofield (George MacKay, left) with fellow soldiers in

Imponerende brutalitet

Få krige er skildret så ofte på film som “Den Store Krig”. Alligevel formår Sam Mendes at tilføre genren noget nyt og imponerende.

 data-srcset

Toeren stinker!

Ud over forventninger om et overskud til produktionsselskabet kan der ikke have været én eneste tanke bag dette bras.