Anmeldelse: Inden faldet

Forbered dig på det værste

Enhver tænkelig katastrofe lurer lige rundt om hjørnet. Hvis du vil overleve, må du selv tage ansvar for din sikkerhed og dit helbred!
Karakter
Thriller
Inden faldet
Annonce
Annonce
forfatter

Hvornår har du sidst set en canadisk film? For længe siden, siger du? Hvornår var sidste gang, du så en fransksproget canadisk film? Det er sandsynligvis aldrig sket før. Så er det på tide, for Inden faldet er både aktuel og pokkers spændende i al sin enkelhed.

Lidet anede manuskriptforfatter Charles Dionne og instruktør Patrice Laliberté, at en verdensomspændende pandemi var på vej, da de lavede filmen Inden faldet (Jusqu’au déclin) i Quebec i hjertet af det fransktalende Canada. Med den nuværende sociale situation kunne filmen (tragisk nok) ikke have været mere aktuel.

 

Vi har sikkert alle sammen set det, når vi har kæde-zappet rundt på YouTube en sen aften:

Annonce

Deciderede nutjobs, der præsenterer overlevelsesvideoer om, hvordan man kommer igennem en altudslettende begivenhed, f.eks. økonomisk kollaps (læs: finanskrisen x10), et uventet militærangreb (f.eks. fra Rusland), de satans indvandrere, den demokratiske regerings sammenbrud, at de – Gud forbyde det! – tager vores grundlovssikrede automatvåben fra os, en miljøkatastrofe eller en altomfattende pandemi, der nedlægger det samfund, som vi lever i og stoler på vil tage sig af os.

De “seje” rednecks med bazooka på ryggen og automatvåben over skuldrene, som protesterer mod corona-nedlukningen af det amerikanske samfund – eller som Trump siger om dem: “I’m sure there’s very fine people on both sides!” – er netop den type mennesker, der ser overlevelsesvideoer af Alain (Bossé), hovedpersonen i Inden faldet. Mens de brovtende klapper hinanden på ryggen (ikke noget med tøsekram her) og selvsikkert siger: “I told you so!”

I storbyen Montréal møder vi Antoine (Laurin), en tilsyneladende almindelig familiefar, men overdrevet optaget af våben, konserves, og hvordan man opbevarer store lagre af ris. Han er sådan en far, der vækker børnene midt om natten for at træne evakuering, og har overlevelsesguruen Alain som sit store forbillede. Så får han pludselig muligheden for en “overlevelseslejr” med selveste sit idol …

(Foto: Netflix)

Inden faldet er et bevis på, at man ikke behøver 100 millioner dollars for at lave en medrivende spændingsfilm, ligesom man ikke behøver at have Leonardo DiCaprio eller Will Smith på rollelisten.

Vi lærer en gruppe relativt gennemsnitlige mennesker at kende, som alle er totalt overbevist om, at katastrofen lurer lige rundt om hjørnet, og at regeringen slet ikke er til at stole på. Vi er selvfølgelig ikke sikre, men vi tvivler på, at de her folk står først i køen med deres børn, når der skal gennemføres vaccineprogrammer i folkeskolen.

Annonce

Ude i den enorme canadiske vildmark kommer de til Alains “fort”. Med sin 200 hektar store ejendom og utallige sikkerhedsforanstaltninger, inklusive hjemmelavede bomber, fælder og fuldautomatiske våben, er Alain forberedt på det værste. Nu vil han hærde en flok byboere til samme indstilling – men så går det hele galt.

Da overlevelseslejren går ad helvede til, er gode råd dyre. I ren Fluernes herre-stil går gruppen i opløsning, konspirerer mod hinanden og tænker kun på egen overlevelse.

Jusqu'au Declin Jusqu'au Declin Jusqu'au Declin JAD_still_BCalmeau_1017.RAF
<
>
(Foto: Netflix)

Charles Dionne har skrevet et særdeles autentisk manuskript, der suger dig i den spændende handling, og instruktør Laliberté tager os med på en nærmest dokumentarisk rejse ind i det skræmmende, men også dybt fascinerende redneck-land. Spændende, realistisk og særdeles velspillet.

Ikke alle personernes valg og handlinger virker lige logiske, men Inden faldet er en solid independent-film, der er havnet under giganten Netflix’ paraply. Flot fotografering og klipning trækker helhedsindtrykket op, og filmens korte varighed er faktisk ikke et minus.

Flere af den slags film, Netflix, og vi forbliver abonnent for evigt. Fire bundsolide stjerner til denne canadiske spændingstriumf.

Annonce
Fakta
  • Netflix
  • Release: 27. marts 2020
  • Instruktion: Patrice Laliberté
  • Med: Marc Beaupré, Réal Bossé, Marie-Evelyne Lessard, Marilyn Castonguay, Marc-André Grondin, Guillaume Cyr, Isabelle Giroux, Guillaume Laurin, Juliette Maxyme Proulx
  • Genre: Thriller
  • Land: Canada
  • År: 2020
  • Tid: 1:23 timer
IMDB Rating
Summary:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.
Annonce
Annonce

Læs også

HBO Nordic udsender trailer til deres nye norske dramaserie.
Se den første heftige trailer til den nye storfilm.
Også den nye spiller på streaming-markedet, Paramount+, vil producere lokalt, nordisk indhold.
Nu er traileren kommet til 2. sæson af Exit, en af Norges største seriesucceser. “Endnu mere fucked up” kalder seriens producer den.
Big Sky er et levende bevis på, at selv en af branchens mest erfarne og anerkendte serieskabere kan ramme ved siden af.
To mennesker gør en hel nat deres yderste for at såre og ydmyge hinanden. Den slags kommer der filmkunst ud af.
Tom Hanks brillerer i sobert western-epos med hjertet på rette sted.
Stærke kvinder med meget personlige problemer er drivkraften bag dette stærke Netflix-drama.
En sand historie om en utrolig arkæologisk udgravning er blevet en lille (britisk) perle af en film.
Årets korteste måned byder på lysere dage og masser af nye streaming-titler.
Omar Sy er en smart, elegant gentlemantyv i ny fransk serie, der oser af charme.
Amazon serverer en barsk, beskidt og realistisk mafiahistorie set fra kvindernes synspunkt. Et frisk twist på en lidt stivnet genre.
Vellykket kostumedrama er en blanding af Dollars, Askepot, Farlige forbindelser og Downton Abbey – plus et strejf af Fifty Shades of Grey.
En graviditet, der går frygtelig galt, er ved at rive en ung familie i stykker.
Med Equinox leverer Netflix en af deres bedste nordiske produktioner hidtil.
11 dages juleferie i coronaens tegn, men hvad skal man se for at hygge sig og slappe af?
Endnu en gang leverer Pixar et teknisk pletskud akkompagneret af en stærk emotionel historie.
Michael J. Fox brillerer i lidt uddateret “klassiker”.
Endnu en forjul skal tilbringes med den smådesperate single-sygeplejerske Johanne på jagt efter den eneste ene – og det bliver da også ganske fornøjeligt.