Anmeldelse: I skoven, 1. sæson

Skygger fra fortiden

Et meget vellykket samarbejde mellem den amerikanske krimikonge Harlan Coben og polsk TV-produktion.
Karakter
Krimi
I skoven, 1. sæson
Annonce
Annonce
forfatter

Spørg dig selv, hvornår du sidst har set en polsk film eller TV-serie. Er det længe siden? Det er du helt sikkert ikke ene om. Men I skoven har potentiale til at ændre denne trend.

I den varme sommer 1994 befinder en gruppe unge i de sene teenageår sig på en sommerlejr ude i de store polske skove. Stemningen er god, hormonerne raser, og jalousien kommer op til overfladen, idet der flirtes til alle sider.

Den ungdommelige sommeridyl får dog en brat og brutal afslutning, da fire af lejrdeltagerne forsvinder i den store skov med et hysterisk skrig. To af dem bliver fundet dræbt og ilde tilredt, mens de andre to er som sunket i jorden.

 

Annonce

25 år senere møder vi en af lejrdeltagerne, Pawel Kopinski (Damiecki), igen. Pawel er nu statsadvokat og enkemand, men leder stadig efter svar på, hvad der skete med hans søster den varme sommernat i 1994 – Kamila var en af de to, der aldrig blev fundet efter rædselsnatten.

I skoven er den amerikanske krimiforfatter Harlan Cobens andet projekt sammen med streaming-giganten Netflix. Alle hans bøger er centreret omkring hans hjemegn i New Jersey, USA, men fascinerende nok foregår begge Netflix-serier helt andre steder. The Stranger er hensat til England, mens I skoven foregår i Polen.

Vi tror faktisk ikke, at vi har set en eneste polsk film siden Krzysztof Kieslowskis gripende trilogi Blå, Hvid og Rød i de tidlige 1990’ere. Med vores medfødte anglo-amerikanske “skyklapper” er det meget muligt, at vi er gået glip af mange filmgodbidder – for W glebi lasu (som er originaltitlen) er virkelig er en kanongod krimi!

(Foto: Netflix)

Historien er fængende, original, kompleks og spændende, og personerne er troværdige og naturlige. Coben har ofte en hang til lidt letkøbte løsninger på sine ikke alt for komplekse krimigåder, men det er ikke tilfældet med I skoven.

Fotograferingen ved Pawel Flis er enestående smuk, intim og en kunstfilm værdig. Han elsker at gå tæt på personerne, så vi nærmest kan se deres synder og lidelser – troværdige personer med dybde, menneskelige svagheder og yderst personlige hemmeligheder.

Annonce

Den konstante skiften mellem 1994 og nutiden fungerer godt, og serien har en underliggende, vedvarende uhyggelig stemning, hvor man aner, at der er noget galt, men ikke helt kan sætte fingeren på, hvad det er.

_KW_5577.ARW _KW_5449.ARW _KW_6838.ARW _KW_2098.ARW _KW_9811.ARW
<
>
(Foto: Netflix)

Skuespillerne leverer solide præstationer. Ikke mindst Grzegorz Damiecki er glimrende som den ærgerrige og retfærdighedssøgende statsadvokat med sin egen, dybt personlige dagsorden.

I skoven er en serie, der vil fange dig så meget, at du binger den i løbet af en enkelt aften. Fem stjerner. Og se den for Guds skyld med de originale polske stemmer plus undertekster. At se en polsk serie halvdårligt dubbet til engelsk er en sørgelig affære.

 

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 39 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Fakta
  • Netflix
  • Release: 12. juni 2020
  • Instruktion: Leszek Dawid
  • Originaltitel: W glebi lasu
  • Med: Grzegorz Damiecki, Agnieszka Grochowska, Hubert Milkowski, Wiktoria Filus, Ewa Skibinska, Dorota Kolak, Jacek Koman, Adam Wietrzynski, Przemyslaw Bluszcz, Roman Gancarczyk, Krzysztof Zarzecki
  • Genre: Krimi
  • Land: Polen
  • År: 2020
  • Tid: 5:20 timer
IMDB Rating
The Woods  | TV Mini-Series (2020– ) 51min | Crime, Drama, Mystery | TV Mini-Series (2020– ) Summary: Paul Copeland is looking to solve the murder of his sister back in 1994.
Countries: Poland, USALanguages: Polish

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.
Annonce
Annonce

Læs også

Årets første forårsmåned byder på lysere dage og masser af spændende indhold fra streaming-tjenesterne.
Hvad nu hvis det var Sovjetunionen, der først fik sat en mand på Månen?
Big Sky er et levende bevis på, at selv en af branchens mest erfarne og anerkendte serieskabere kan ramme ved siden af.
To mennesker gør en hel nat deres yderste for at såre og ydmyge hinanden. Den slags kommer der filmkunst ud af.
Tom Hanks brillerer i sobert western-epos med hjertet på rette sted.
Stærke kvinder med meget personlige problemer er drivkraften bag dette stærke Netflix-drama.
En sand historie om en utrolig arkæologisk udgravning er blevet en lille (britisk) perle af en film.
Årets korteste måned byder på lysere dage og masser af nye streaming-titler.
Omar Sy er en smart, elegant gentlemantyv i ny fransk serie, der oser af charme.
Amazon serverer en barsk, beskidt og realistisk mafiahistorie set fra kvindernes synspunkt. Et frisk twist på en lidt stivnet genre.
Vellykket kostumedrama er en blanding af Dollars, Askepot, Farlige forbindelser og Downton Abbey – plus et strejf af Fifty Shades of Grey.
En graviditet, der går frygtelig galt, er ved at rive en ung familie i stykker.
Med Equinox leverer Netflix en af deres bedste nordiske produktioner hidtil.
11 dages juleferie i coronaens tegn, men hvad skal man se for at hygge sig og slappe af?
Endnu en gang leverer Pixar et teknisk pletskud akkompagneret af en stærk emotionel historie.