: Hil Cæsar!

Blu-ray anmeldelse

Brødrene Coen giver os en fascinerende, men ufærdig hommage til Hollywoods guldalder.
Karakter
Komedie
Hil Cæsar!
Annonce
Annonce
forfatter

De særegne brødre Joel og Ethan Coen har et imponerende CV. Med film som Barton Fink, Fargo, The Big Lebowski, No Country for Old Men og Burn After Reading har de sat deres umiskendelige præg på filmhistorien. Med deres kompromisløshed og særlige flair for at fange en god historie på deres helt egen måde har de skabt stor filmkunst.

Også Hil Cæsar! er en god film, men vi fornemmer, at brødrene denne gang har ladet deres forfængelighed og ønske om at være “kunstneriske” få overtaget på bekostning af underholdningsværdien.

Filmen er én lang hyldest til Hollywoods guldalder, dengang de store filmselskaber regerede, og stjernerne var bundet til de enkelte studier. Samtidig giver den – selvfølgelig – et kritisk og humoristisk skævt blik på tidsepoken.

Den barske og effektive “fikser” Eddie Mannix (Brolin) er en arketypisk, karikeret Hollywood studie-mand. Han behandler for stort set sine primadonnaskuespillere, som det passer ham, og kører hen over både dem, instruktørerne og manuskriptforfattere. Vi får bl.a. også serveret en fornøjelig scene med en gruppe religiøse ledere, der diskuterer, hvem Jesus var, og hvordan man kan fremstille ham på det hvide lærred. Ren filmkunst!

Annonce

Hil Cæsar! er spækket med gode enkeltscener, men som sammenhængende filmfortælling svigter dramaturgien. Fokus er på de store studiers guldalder med Mannix som den røde tråd. Ud af denne periode kom bl.a. store mængder af “sandalfilm”, svulstige musicals og letbenede komedier. Og det er i denne kerne, Coen-brødrenes hjerte og engagement ligger. Alt andet er nødvendig staffage for at kunne genskabe scener fra Hollywoods guldalder.

Hovedplottet – i det omfang der er sådan et – er bortførelsen af en af studiets stjerneskuespillere, Baird Whitlock (Clooney), som bliver kidnappet af en gruppe kommunistiske manuskriptforfattere, der vil have en større del af kagen. Clooney glider elegant ind i rollen som Hollywood-frikadelle, men hans historie vækker aldrig den store begejstring.

Filmen har i det hele taget mange gode skuespillere at byde på, men det er kvinderne, der er løbet med de saftigste roller. Ikke mindst rammer Scarlett Johansson plet som svømmeprinsessen DeeAnna Moran – en gudinde på det hvide lærred, men rapkæftet som en havnearbejder, når kameraerne er slukket. Også Tilda Swinton imponerer i en dobbeltrolle som konkurrerende sladderblads-tvillinger.

Hail, Caesar!_7 Hail, Caesar!_6 Hail, Caesar!_5 Hail, Caesar! Hail Caesar!
<
>
Hil Cæsar!

Alt i alt en flot, varm og morsom homage (nærmest med en række film i filmen), der desværre halter lidt usikkert af sted og indimellem opleves som langtrukken og noget usammenhængende. Fire filmstjerner.

Billedkvaliteten matcher glimrende den periode, der fremstilles, med varme farvetoner og skarpe detaljer. Lydsporet (dts-MA 5.1) byder på klar tale og mange detaljer, men mangler lidt punch. Bonusmaterialet består kun af fire minidokumentarer.

Annonce
Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 39 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Fakta
  • Release: 18. juli 2016
  • Instruktion: Joel & Ethan Coen
  • Originaltitel: Hail, Caesar!
  • Med: Josh Brolin, George Clooney, Alden Ehrenreich, Scarlett Johansson, Ralph Fiennes, Tilda Swinton
  • Genre: Komedie
  • Land: USA
  • År: 2016
  • Tid: 01:46 timer
IMDB Rating

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.
Annonce
Annonce

Læs også

Amazons streaming-tjeneste vil tilbyde mere eksklusivt indhold til de nordiske kunder og lancerer et samarbejde med ErosSTX.
Efter en lang coronapause er ventetiden (snart) forbi – se traileren til 4. sæson her.
Den nye, internationale streaming-tjeneste Paramount+ kommer snart til Norden. Nu er prisen (og noget af indholdet) klar.
Med lanceringen af Star kan Disney+ tilbyde 300 “nye” film- og serietitler – inklusive Die Hard og Big Sky.
Hvad nu hvis det var Sovjetunionen, der først fik sat en mand på Månen?
Big Sky er et levende bevis på, at selv en af branchens mest erfarne og anerkendte serieskabere kan ramme ved siden af.
To mennesker gør en hel nat deres yderste for at såre og ydmyge hinanden. Den slags kommer der filmkunst ud af.
Tom Hanks brillerer i sobert western-epos med hjertet på rette sted.
Stærke kvinder med meget personlige problemer er drivkraften bag dette stærke Netflix-drama.
En sand historie om en utrolig arkæologisk udgravning er blevet en lille (britisk) perle af en film.
Årets korteste måned byder på lysere dage og masser af nye streaming-titler.
Omar Sy er en smart, elegant gentlemantyv i ny fransk serie, der oser af charme.
Amazon serverer en barsk, beskidt og realistisk mafiahistorie set fra kvindernes synspunkt. Et frisk twist på en lidt stivnet genre.
Vellykket kostumedrama er en blanding af Dollars, Askepot, Farlige forbindelser og Downton Abbey – plus et strejf af Fifty Shades of Grey.
En graviditet, der går frygtelig galt, er ved at rive en ung familie i stykker.
Med Equinox leverer Netflix en af deres bedste nordiske produktioner hidtil.
11 dages juleferie i coronaens tegn, men hvad skal man se for at hygge sig og slappe af?
Endnu en gang leverer Pixar et teknisk pletskud akkompagneret af en stærk emotionel historie.
Michael J. Fox brillerer i lidt uddateret “klassiker”.