: Game of Thrones, 5. sæson

Blu-ray anmeldelse

Magtkampen og intrigerne omkring den forjættede Jerntrone i Westeros fortsætter i femte sæson af Game of Thrones. Efter en forholdsvis svag start svinger serien sig igen op til fordums højder.
Karakter
Fantasy
Game of Thrones, 5. sæson
Annonce
Annonce
forfatter

HBO’s Game of Thrones er tidens mest populære tv-serie, og det er bestemt ikke uden grund. Serien er bygget op omkring den klassiske magtkamp mellem det gode og det onde (hvor mange af personerne er et sted midtimellem), den byder på spektakulære special effects og locations, og den har et bredt og varieret persongalleri, som vi bliver engageret i.

Oven i det hele er serien rimelig nyskabende, ved at både forfatteren bag og manuskriptforfatterne overhovedet ingen skrupler har, når det gælder om at tage livet af populære figurer. Læg hertil en masse smukke, letpåklædte kvinder, dampende hed sex, storslåede kampscener, godt skuespil, et vanvittigt budget til kostumer og rekvisitter samt god, medrivende dialog – og vi har en vinderserie!

Noget af det mest unikke er dog, at serien har formået at forny sig fra sæson til sæson og ikke kun er gået ad de slagne veje – med en stadig voksende fanskare som resultat.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

De personer, vi elsker – og dem, vi elsker at hade! – er tilbage, og der er Magtkampen og intrigerne omkring den forjættede Jerntrone i Westeros fortsætter i femte sæson af Game of Thrones. Efter en forholdsvis svag start svinger serien sig igen op til fordums højder.

Annonce

skruet yderligere op for special effects, men i begyndelsen af femte sæson udebliver den store forløsning. Det går trægt og vaklende af sted, uden at sæsonen helt finder sin egen retning, og der mangler nerve. Der springes meget mellem steder og personer, og det er tydeligt, at der bygges op til noget større.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

Første episode hedder The Wars to Come, og det er nok her, noget af udfordringen for den nye sæson ligger. Efter nedslagtningen sidst i tredje sæson (“The Red Wedding”), udrensningen i toppen af huset Lannister og det afgørende angreb på Muren i fjerde sæson er vi lidt på bar bund igen. Hvilket også afspejles i de mange nye personer, der bliver introduceret i femte sæson.

Men efter midten af sæsonen begynder det at spidse til, og rænkespillet når nye højder. Daenerys Targaryen (Clarke) kæmper for at finde balancen mellem streng diktator og barmhjertig hersker, men evner ikke at vinde folkets tillid og gunst i Meereen. Og i kulisserne lægger eunukken planer for hende – med Tyrion (Dinklage) som joker.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

I Nord overtager Jon Snow (Harrington) ledelsen af Nattens Vogtere og får et fristende tilbud, der kan ændre hans skæbne for altid, ligesom han søger nye – og højst uventede – alliancepartnere, mens Stannis fortsætter sit korstog. De overlevende Stark-søstre går nye veje, idet Sansa manipuleres (?) af Littlefinger, mens Arya søger visdom og indsigt i Bravos.

I Kings Landing tærer faderens brutale død på forholdet mellem de “kærlige” søskende Cersei (Headey) og Jaime (Coster-Waldau). Jaime rejser til Dorne for at hente Myrcella hjem og overlader det til Cersei at tage sig af den stadig mere uregerlige sekt Sparrows, ledet af High Sparrow (Pryce). For at stække sin uregerlige svigerdatter, Margaery, går hun i ledtog med sekten – uden at ane konsekvenserne af, hvad hun har sat i gang …

Annonce
(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

Selv efter fem sæsoner formår Game of Thrones at overraske og imponere. Serien viser ingen tegn på træthed eller repetition, men kommer jævnligt med nye, interessante personer, der faktisk tilfører historien noget, og friske intriger til at stramme plotskruen. Og i femte sæson er det i høj grad stærke kvinder, der er i fokus. Fem jernhårde stjerner – vi glæder os allerede til fortsættelsen (sjette sæson har premiere på HBO Nordic den 25. april).

Game of Thrones - sesong 5 (3) Game of Thrones - sesong 5 (4) Game of Thrones - sesong 5 (5) Game of Thrones - sesong 5 (6) Game of Thrones - sesong 5 (7) Game of Thrones - sesong 5 (8) Game of Thrones - sesong 5 (9) Game of Thrones - sesong 5 (10) Game of Thrones - sesong 5 (12) Game of Thrones - sesong 5 (13) Game of Thrones - sesong 5 (14) Game of Thrones - sesong 5 (15) Game of Thrones - sesong 5 (16) Game of Thrones - sesong 5 (17) Game of Thrones - sesong 5 (18)
<
>
(Foto: Producent)

Som sædvanlig får vi lyd (Dolby Atmos) og billede i top fra Westeros. Det omfattende bonusmateriale byder bl.a. på hele 12 kommentarspor, udeladte scener, et kig på de nye personer, fokus for episoden “Mother’s Mercy”, en fantastisk dokumentar, der giver os den “virkelige” historie bag GoT, og flere andre minidokumentarer.

Fakta
  • Release: 14. marts 2016
  • Instruktion: Mark Mylod m.fl.
  • Med: Emilia Clarke, Nikolaj Coster-Waldau, Peter Dinklage, Lena Headey, Kit Harrington, Jonathan Pryce, Natalie Dormer
  • Genre: Fantasy
  • Land: USA
  • År: 2015
  • Tid: 09:10 timer
IMDB Rating

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.
Annonce
Annonce

Læs også

HBO Nordic udsender trailer til deres nye norske dramaserie.
Se den første heftige trailer til den nye storfilm.
Også den nye spiller på streaming-markedet, Paramount+, vil producere lokalt, nordisk indhold.
Nu er traileren kommet til 2. sæson af Exit, en af Norges største seriesucceser. “Endnu mere fucked up” kalder seriens producer den.
Big Sky er et levende bevis på, at selv en af branchens mest erfarne og anerkendte serieskabere kan ramme ved siden af.
To mennesker gør en hel nat deres yderste for at såre og ydmyge hinanden. Den slags kommer der filmkunst ud af.
Tom Hanks brillerer i sobert western-epos med hjertet på rette sted.
Stærke kvinder med meget personlige problemer er drivkraften bag dette stærke Netflix-drama.
En sand historie om en utrolig arkæologisk udgravning er blevet en lille (britisk) perle af en film.
Årets korteste måned byder på lysere dage og masser af nye streaming-titler.
Omar Sy er en smart, elegant gentlemantyv i ny fransk serie, der oser af charme.
Amazon serverer en barsk, beskidt og realistisk mafiahistorie set fra kvindernes synspunkt. Et frisk twist på en lidt stivnet genre.
Vellykket kostumedrama er en blanding af Dollars, Askepot, Farlige forbindelser og Downton Abbey – plus et strejf af Fifty Shades of Grey.
En graviditet, der går frygtelig galt, er ved at rive en ung familie i stykker.
Med Equinox leverer Netflix en af deres bedste nordiske produktioner hidtil.
11 dages juleferie i coronaens tegn, men hvad skal man se for at hygge sig og slappe af?
Endnu en gang leverer Pixar et teknisk pletskud akkompagneret af en stærk emotionel historie.
Michael J. Fox brillerer i lidt uddateret “klassiker”.
Endnu en forjul skal tilbringes med den smådesperate single-sygeplejerske Johanne på jagt efter den eneste ene – og det bliver da også ganske fornøjeligt.