annonce

Game of Thrones, 5. sæson

Blu-ray anmeldelse

Magtkampen og intrigerne omkring den forjættede Jerntrone i Westeros fortsætter i femte sæson af Game of Thrones. Efter en forholdsvis svag start svinger serien sig igen op til fordums højder.

(Foto: Producent)
annonce

HBO’s Game of Thrones er tidens mest populære tv-serie, og det er bestemt ikke uden grund. Serien er bygget op omkring den klassiske magtkamp mellem det gode og det onde (hvor mange af personerne er et sted midtimellem), den byder på spektakulære special effects og locations, og den har et bredt og varieret persongalleri, som vi bliver engageret i.

Oven i det hele er serien rimelig nyskabende, ved at både forfatteren bag og manuskriptforfatterne overhovedet ingen skrupler har, når det gælder om at tage livet af populære figurer. Læg hertil en masse smukke, letpåklædte kvinder, dampende hed sex, storslåede kampscener, godt skuespil, et vanvittigt budget til kostumer og rekvisitter samt god, medrivende dialog – og vi har en vinderserie!

Noget af det mest unikke er dog, at serien har formået at forny sig fra sæson til sæson og ikke kun er gået ad de slagne veje – med en stadig voksende fanskare som resultat.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

De personer, vi elsker – og dem, vi elsker at hade! – er tilbage, og der er Magtkampen og intrigerne omkring den forjættede Jerntrone i Westeros fortsætter i femte sæson af Game of Thrones. Efter en forholdsvis svag start svinger serien sig igen op til fordums højder.

skruet yderligere op for special effects, men i begyndelsen af femte sæson udebliver den store forløsning. Det går trægt og vaklende af sted, uden at sæsonen helt finder sin egen retning, og der mangler nerve. Der springes meget mellem steder og personer, og det er tydeligt, at der bygges op til noget større.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

Første episode hedder The Wars to Come, og det er nok her, noget af udfordringen for den nye sæson ligger. Efter nedslagtningen sidst i tredje sæson (“The Red Wedding”), udrensningen i toppen af huset Lannister og det afgørende angreb på Muren i fjerde sæson er vi lidt på bar bund igen. Hvilket også afspejles i de mange nye personer, der bliver introduceret i femte sæson.

annonce

Men efter midten af sæsonen begynder det at spidse til, og rænkespillet når nye højder. Daenerys Targaryen (Clarke) kæmper for at finde balancen mellem streng diktator og barmhjertig hersker, men evner ikke at vinde folkets tillid og gunst i Meereen. Og i kulisserne lægger eunukken planer for hende – med Tyrion (Dinklage) som joker.

annonce
(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

I Nord overtager Jon Snow (Harrington) ledelsen af Nattens Vogtere og får et fristende tilbud, der kan ændre hans skæbne for altid, ligesom han søger nye – og højst uventede – alliancepartnere, mens Stannis fortsætter sit korstog. De overlevende Stark-søstre går nye veje, idet Sansa manipuleres (?) af Littlefinger, mens Arya søger visdom og indsigt i Bravos.

I Kings Landing tærer faderens brutale død på forholdet mellem de “kærlige” søskende Cersei (Headey) og Jaime (Coster-Waldau). Jaime rejser til Dorne for at hente Myrcella hjem og overlader det til Cersei at tage sig af den stadig mere uregerlige sekt Sparrows, ledet af High Sparrow (Pryce). For at stække sin uregerlige svigerdatter, Margaery, går hun i ledtog med sekten – uden at ane konsekvenserne af, hvad hun har sat i gang …

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

Selv efter fem sæsoner formår Game of Thrones at overraske og imponere. Serien viser ingen tegn på træthed eller repetition, men kommer jævnligt med nye, interessante personer, der faktisk tilfører historien noget, og friske intriger til at stramme plotskruen. Og i femte sæson er det i høj grad stærke kvinder, der er i fokus. Fem jernhårde stjerner – vi glæder os allerede til fortsættelsen (sjette sæson har premiere på HBO Nordic den 25. april).

Game of Thrones - sesong 5 (3) Game of Thrones - sesong 5 (4) Game of Thrones - sesong 5 (5) Game of Thrones - sesong 5 (6) Game of Thrones - sesong 5 (7) Game of Thrones - sesong 5 (8) Game of Thrones - sesong 5 (9) Game of Thrones - sesong 5 (10) Game of Thrones - sesong 5 (12) Game of Thrones - sesong 5 (13) Game of Thrones - sesong 5 (14) Game of Thrones - sesong 5 (15) Game of Thrones - sesong 5 (16) Game of Thrones - sesong 5 (17) Game of Thrones - sesong 5 (18)
<
>
(Foto: Producent)

Som sædvanlig får vi lyd (Dolby Atmos) og billede i top fra Westeros. Det omfattende bonusmateriale byder bl.a. på hele 12 kommentarspor, udeladte scener, et kig på de nye personer, fokus for episoden “Mother’s Mercy”, en fantastisk dokumentar, der giver os den “virkelige” historie bag GoT, og flere andre minidokumentarer.

annonce
  • Release: 14. marts 2016
  • Instruktion: Mark Mylod m.fl.
  • Med: Emilia Clarke, Nikolaj Coster-Waldau, Peter Dinklage, Lena Headey, Kit Harrington, Jonathan Pryce, Natalie Dormer
  • Genre: Fantasy
  • Land: USA
  • År: 2015
  • Tid: 09:10 timer

Film
Ekstra
Lyd
Billede
Har du noget at tilføje?
Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Læs også

Thor knuser jættekranier

Netflix’ første norske serie giver os et originalt og moderne twist på den nordiske mytologi.

Pavelig underholdning

Storspil fra veteranskuespillere gør The Two Popes til en særdeles fornøjelig og fascinerende filmaften.

Johansson og Driver imponerer

Scarlett Johansson og Adam Driver giver alt i en oprivende skilsmissefilm, som kun amerikanerne kan gøre det.

The Boss’ personlige og selvudleverende triumf

Endnu en gang kører rockkongen Bruce Springsteen sin karriere ud på et sidespor – og sikke et sidespor!

Tarantino-festaften

Quentin Tarantinos hyldest til Hollywoods guldalder er en af hans stærkeste film.

The A-Team på speed

Hvad får man, hvis man giver adrenalin-junkien Michael Bay et ubegrænset budget og frie tøjler? En af alle tiders dummeste og mest rutsjebane-actionmættede film.

Bliver der sex til jul?

Før jul lyver Johanne sig til en fiktiv kæreste – nu har hun 24 dage til at skaffe en.

Die Motherfucker!

To gange har Gerard Butler reddet præsidenten – denne gang skal han redde sig selv.

Woody takker af

24 år efter deres banebrydende debutfilm takker Toy Story-banden af med en solid, men temmelig overflødig firer.

Teknisk brillant

Afslutningen på den episke Star Wars-saga indfrier desværre ikke de store forventninger.