Anmeldelse: Enola Holmes

Feminisme a la Holmes

Netflix lykkes kun delvis med deres feministiske twist på Sherlock Holmes-universet.
Karakter
Eventyr
Enola Holmes
Annonce
Annonce
forfatter

Der er meget i denne verden, man ikke lige har fået fat i, såsom at mesterdetektiven Sherlock Holmes havde en søster – men det er måske også godt det samme?

Enola Holmes er baseret på Nancy Springers romanserie og spinder videre på Arthur Conan Doyles fascinerende univers. I det Herrens år 1900 – med teknologiske fremskridt i et (stadig) mandsdomineret samfund – møder vi drengepigen Enola (Millie Bobby Brown fra Stanger Things).

 

Enola er lillesøster til den langt mere kendte Sherlock Holmes (Cavill), detektiven fra Baker Street 22B. Hun bor sammen med sin mor (Carter) i et lettere forfaldent herskabshus, hvor moren har lært hende alt, hvad hun kan, og gjort hende både belæst, uafhængig, modig og selvsikker.

Annonce

Da moren forsvinder sporløst på Enolas 16 års fødselsdag, vender hendes brødre, Sherlock og Mycroft (Clafin), hjem og lægger planer om at indskrive hende på en fin kostskole for at gøre hende mere dannet, “kvindelig” og gifteklar.

Selvfølgelig flygter den selvstændige Enola, fast besluttet på at finde sin mor. Undervejs møder hun på en anden bortløben, den adelige spradebasse Tewkesbury (Partridge), og plottet kører derudad i eksprestogsfart …

(Foto: Netflix)

Filmens stærkeste kort er uden tvivl den dygtige og charmerende Millie Bobby Brown. Hun har et glimt i øjet, altid en kvik replik parat samt upåklagelig komisk timing. Desværre må hun døje med et manuskript, der er alt for karikeret, indimellem irriterende barnligt, og en rodet dramaturgi.

Den stærke hang til hurtig klipning (nok inspireret af Sherlock Holmes-filmene med Robert Downey Jr.) bliver efterhånden bare irriterende og bremser historien snarere end at drive den fremad. Enolas ældste bror, Mycroft, er så latterligt karikeret, at kun de mindste vil trække på smilebåndene af ham, mens Henry Cavill endnu en gang viser, hvilken begrænset skuespiller han er.

ENOLA HOLMES aka Ferndell ENOLA HOLMES aka Ferndell ENOLA HOLMES (L) MILLIE BOBBY BROWN as ENOLA HOLMES. Cr. LEGENDARY ©2020 ENOLA HOLMES aka Ferndell
<
>
(Foto: Netflix)

Et større problem er, at filmen ofte falder mellem to stole og ikke helt ved, hvilken genre den skal placere sig i. Er det en film for yngre teenagere, eller skal den nå et mere bredt familiepublikum?

Annonce

Handlingen bliver noget rodet og repetitiv, og spilletiden er for lang til at holde spændingen ved lige – indimellem tog vi os faktisk i at kede os. Men så er der jo lige Millie B. Hun alene gør filmen værd at se, og den unge frøken Holmes’ eventyr har afgjort potentiale til at blive en spændende detektivserie for et lidt yngre publikum. Tre stjerner.

(Foto: Netflix)

Fakta
  • Netflix
  • Release: 23. september 2020
  • Instruktion: Harry Bradbeer
  • Med: Millie Bobby Brown, Henry Cavill, Sam Clafin, Helena Bonham Carter, Louis Partridge, Burn Gorman, Adeel Akhtar
  • Genre: Eventyr
  • Land: USA
  • År: 2020
  • Tid: 2:03 timer
IMDB Rating
Enola Holmes (2020) 2h 3min | Adventure, Crime, Drama | 23 September 2020 (USA) Summary: When Enola Holmes-Sherlock's teen sister-discovers her mother missing, she sets off to find her, becoming a super-sleuth in her own right as she outwits her famous brother and unravels a dangerous conspiracy around a mysterious young Lord.
Countries: UKLanguages: English

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.
Annonce
Annonce

Læs også

Amazons streaming-tjeneste vil tilbyde mere eksklusivt indhold til de nordiske kunder og lancerer et samarbejde med ErosSTX.
Efter en lang coronapause er ventetiden (snart) forbi – se traileren til 4. sæson her.
Den nye, internationale streaming-tjeneste Paramount+ kommer snart til Norden. Nu er prisen (og noget af indholdet) klar.
Med lanceringen af Star kan Disney+ tilbyde 300 “nye” film- og serietitler – inklusive Die Hard og Big Sky.
Hvad nu hvis det var Sovjetunionen, der først fik sat en mand på Månen?
Big Sky er et levende bevis på, at selv en af branchens mest erfarne og anerkendte serieskabere kan ramme ved siden af.
To mennesker gør en hel nat deres yderste for at såre og ydmyge hinanden. Den slags kommer der filmkunst ud af.
Tom Hanks brillerer i sobert western-epos med hjertet på rette sted.
Stærke kvinder med meget personlige problemer er drivkraften bag dette stærke Netflix-drama.
En sand historie om en utrolig arkæologisk udgravning er blevet en lille (britisk) perle af en film.
Årets korteste måned byder på lysere dage og masser af nye streaming-titler.
Omar Sy er en smart, elegant gentlemantyv i ny fransk serie, der oser af charme.
Amazon serverer en barsk, beskidt og realistisk mafiahistorie set fra kvindernes synspunkt. Et frisk twist på en lidt stivnet genre.
Vellykket kostumedrama er en blanding af Dollars, Askepot, Farlige forbindelser og Downton Abbey – plus et strejf af Fifty Shades of Grey.
En graviditet, der går frygtelig galt, er ved at rive en ung familie i stykker.
Med Equinox leverer Netflix en af deres bedste nordiske produktioner hidtil.
11 dages juleferie i coronaens tegn, men hvad skal man se for at hygge sig og slappe af?
Endnu en gang leverer Pixar et teknisk pletskud akkompagneret af en stærk emotionel historie.
Michael J. Fox brillerer i lidt uddateret “klassiker”.