Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Anmeldelse: Deep Water

Er det det her vi har ventet 20 år på?

Adrian Lyne er kendt for erotiske thriller-klassikere som Farligt begær og 9½ uge. Kan han få vores blod til at koge endnu en gang?

Skrevet af / 18/03/2022 - 10:55
Deep Water
Tor Aavatsmark

“Erotikkens mester vender tilbage” var den oprindeligt planlagte overskrift til denne anmeldelse, men det var før vi havde set filmen …

Adrian Lyne står bag en af de mest ikoniske filmscener gennem tiderne, den med den kogte kanin fra Farligt begær (1988), hvor en infam Glenn Close går til ekstremer efter at være blevet afvist af sin elsker, spillet af Michael Douglas.

Den britiske instruktør står også bag dampende erotiske thrillere som 9½ uge, Et frækt tilbud, Lolita og Unfaithful, så det er en genre, han burde mestre. Men desværre ser det ud til, at den gamle mester har glemt at tage sin Viagra før optagelserne af Deep Water.

Utroskab og fornedrelse

Manuskriptet til Deep Water er baseret på en roman af ​​samme navn af Patricia Highsmith fra 1957. Filmen handler om det velhavende par Vic (Ben Affleck, Argo, Batman v Superman) og Melinda Van Allen (Ana de Armas, Blade Runner 2049, No Time to Die), hvis ægteskab bliver sat på prøve i en eskalerende hvirvelvind af jalousi, mistillid, vrede og fornedrelse.

Vic er blevet rig på avanceret droneteknologi, og parret lever tilsyneladende et lykkeligt og ubekymret liv i en fashionabel villa i New Orleans. Men under overfladen ulmer det. Det viser sig hurtigt, at den 17 år yngre hustru ikke går af vejen for at hoppe i kanen med villige bejlere – og det endda for øjnene af den forsmåede ægtemand.

Ved enhver festlig lejlighed (og dem er der mange af) hælder den yppige Melinda godt med alkohol på, hvorpå hun kaster sig over den første den bedste mand, der kigger på hende.

Både Vic og parrets omgangskreds ved, hvad der foregår, men vælger enten at lukke øjnene eller vende den anden kind til.

Konflikten eskalerer, da Vic trækker en af elskerne til side og fortæller ham, at det var ham, der tog livet af en af Melindas tidligere elskere, hvis mord ikke er blevet opklaret. En makaber spøg, eller?

Så begynder Melindas unge bejlere at forsvinde én efter én …

Deep Water 6
Ana de Armas i Deep Water. (Foto: Amazon Prime Video)

Gjorde han det?

Plottets centrale punkt er, om Vic er en stakkels hanrej, som dykker dybt ned i ydmygelsen og i det stille slikker sine sår, eller om han er en kynisk, beregnende jaloux seriemorder.

Han konfronterer hende kun i begrænset omfang, og når han gør det, svarer hun hårdt og brutalt igen. Så reagerer han ved at trække sig tilbage til sin noget sære hobby, “opdræt” af snegle i baghaven.

Et besnærende faktum er, at Affleck og de Armas endte som par efter indspilningen af filmen. Det skulle man ikke lige tro, for med undtagelse af en enkelt heftig sexscene er filmen præget af en eklatant mangel på kemi mellem de to.

En kemi, der ikke mindst virker kølig og distanceret som følge af en totalt uinspireret Affleck, der her er topmålet af kedelig og uengageret – Deep Water er åbenbart bare “endnu en dag på arbejdet” for ham.

Læs også Ben Affleck på hjemmebane Ben Affleck er den faderfigur, som en forfatterspire på Long Island savner i sit liv.

I og for sig ikke et helt ukendt fænomen for Affleck, når han spiller med i film, som han ikke brænder for eller “passer ind i”. For at få en idé om, hvor god en skuespiller han egentlig er, kan man se den nye dramafilm The Tender Bar på Amazon Prime, hvor han virkelig får vist, hvad han har af talent.

Deep Water 7
(Foto: Prime Video)

Fyrrige de Armas

Så er Ana de Armas noget mere engageret, men hun har da også fået en mere kompleks, interessant og giftig rolle. Dyrker hun sine udenomsægteskabelige eskapader for at fremkalde en reaktion hos den impotente Vic, eller er hun simpelthen bare ond og følelsesmæssigt afstumpet? Men selv ikke de Armas’ fyrrige skuespil og fremtoning kan få vores blod til at koge i Deep Water.

Desværre er manuskriptet plaget af banaliteter, selvmodsigelser og en konstant følelse af, at der er for lidt på spil, idet den eskalerende konflikt virker mere og mere konstrueret og kunstig.

Den store “afsløring” er ét stort antiklimaks og afdækkes på imponerende tandløs og utroværdig vis.

Deep Water 5 Deep Water 10a Deep Water 2 Deep Water 4 Deep Water 9 Deep Water 3 Deep Water 8 Deep Water 11
<
>
(Foto: Amazon Prime Video)

Lunkent vand

Både kameraføring, tempo og dramaturgi ser ud til at have stået stille, siden Lyne sidst lavede en film. Dramaturgisk halter det, klipning og instruktion virker bedaget, og flere af bipersonerne har en underlig, ofte udefineret rolle i det hele.

Da vi hørte, at den 81-årige Lyne skulle lave sin første film i 20 år, havde vi høje forventninger til et langt mere potent plot og ikke mindst sitrende erotik, spænding og kemi mellem hovedpersonerne.

Deep Water når desværre aldrig kogepunktet, men står og småsimrer med et stort uforløst potentiale. Den er hverken dybsindig eller særlig erotisk. Tre meget middelmådige stjerner til en film, som du elegant kan springe over. Se hellere Farligt begær en gang til!

Deep Water har global premiere på Prime Video den 18. marts.

Deep Water 1
(Foto: Amazon Prime Video)
Karakter
Deep Water

Fakta:

  • Amazon Prime Video
  • Release: 18. marts 2022
  • Instruktion: Adrian Lyne
  • Med: Ben Affleck, Ana de Armas, Jacob Elordi, Tracy Letts, Rachel Blanchard, Dash Mihok, Lil Rel Howery, Finn Wittrock, Kristen Connolly
  • Genre: Drama
  • Land: USA
  • År: 2022
  • Tid: 1:55 timer

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top