: Cloud Atlas

Blu-ray anmeldelse

“En episk rejse gennem tid og rum” fortæller coveret. At vi skal rejse i tid og rum, kan vi gå med til, men episk er det ikke, snarere det rene volapyk!
Karakter
Sci-fi
Cloud Atlas
Annonce
Annonce
forfatter

Wachowski-brødrene (som nu er blevet bror og søster!) har tidligere givet os bl.a. Matrix-filmene, så parallelle universer og tvetydig og svævende filosofi er bestemt ikke ukendt land for de to. Til Cloud Atlas har de fået Tom Tykwer med på instruktørholdet, og de har også skrevet det forvirrende manuskript på basis af en roman af David Mitchell.

Den røde tråd filmen igennem er, at enkeltpersoners handlinger får uanede konsekvenser gennem tid og rum, samt at historien har en egen evne til at gentage sig selv. For at belyse denne – mildt sagt – omfattende tematik kommer vi med på en rejse gennem seks forskellige tidsperioder (fra 1849 til 2321) på vidt forskellige steder, hvor det er de samme (reinkarnerede?) personer, der går igen.

Hvis meningen med filmen er at forvirre seerne mest muligt ved at fortælle korte brudstykker fra forskellige steder og tidsaldre uden nogen åbenbar sammenhæng, så lykkes Cloud Atlas til fulde. Episodefilm kan fungere udmærket, såsom Short Cuts og Magnolia, men her bliver historien proppet med quasi-filosofi og usammenhængende plapren. Desuden er filmen alt for lang. Nej, til næste film må de to Wachowski-søskende reducere indtaget af centralnervesystem-stimulerende midler. Filmen er en visuel nydelse, men vi tror kun, den kan fungere og give mening med en promille på mindst 1,5!

Et knivskarpt billede med gnistrende farver er, hvad denne BD serverer. Lydsporet (dts-MA 5.1) er rigt og detaljeret. På bonusfronten serveres vi knap en times bag-om-filmen fordelt på syv forskellige minidokumentarer – uden at vi bliver det mindste klogere.

Fakta
  • Release: 18. juli 2013
  • Instruktion: Tom Tykwer,
  • Andy Wachowski, Lana Wachowski
  • Medvirkende: Tom Hanks, Halle Berry, Jim Broadbent, Hugo Weaving
  • Genre: Sci-fi
  • Land: Tyskland
  • År: 2012
  • Tid: 2:53 t
IMDB Rating

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.
Annonce
Annonce

Læs også

Big Sky er et levende bevis på, at selv en af branchens mest erfarne og anerkendte serieskabere kan ramme ved siden af.
To mennesker gør en hel nat deres yderste for at såre og ydmyge hinanden. Den slags kommer der filmkunst ud af.
Tom Hanks brillerer i sobert western-epos med hjertet på rette sted.
Stærke kvinder med meget personlige problemer er drivkraften bag dette stærke Netflix-drama.
En sand historie om en utrolig arkæologisk udgravning er blevet en lille (britisk) perle af en film.
Årets korteste måned byder på lysere dage og masser af nye streaming-titler.
Omar Sy er en smart, elegant gentlemantyv i ny fransk serie, der oser af charme.
Amazon serverer en barsk, beskidt og realistisk mafiahistorie set fra kvindernes synspunkt. Et frisk twist på en lidt stivnet genre.
Vellykket kostumedrama er en blanding af Dollars, Askepot, Farlige forbindelser og Downton Abbey – plus et strejf af Fifty Shades of Grey.
En graviditet, der går frygtelig galt, er ved at rive en ung familie i stykker.
Med Equinox leverer Netflix en af deres bedste nordiske produktioner hidtil.
11 dages juleferie i coronaens tegn, men hvad skal man se for at hygge sig og slappe af?
Endnu en gang leverer Pixar et teknisk pletskud akkompagneret af en stærk emotionel historie.
Michael J. Fox brillerer i lidt uddateret “klassiker”.
Endnu en forjul skal tilbringes med den smådesperate single-sygeplejerske Johanne på jagt efter den eneste ene – og det bliver da også ganske fornøjeligt.