Search
Generic filters

Anmeldelse : Blinded by the Light

Mig og Springsteen

Feelgood-opvæksthistorie fra et fremmedfjendtligt England, baseret på den sande historie om Bruce Springsteens største pakistanske fan.

Karakter
Drama
Blinded by the Light

I den engelske industriby Luton vokser teenageren Javed (Kalra) op med sin ærkepakistanske familie. Mor og far emigrerede fra Pakistan i 1960’erne og har arbejdet sig op til middelklassen i et af byens finere kvarterer.

Da den dominerende far mister sit arbejde på bilfabrikken, bliver livet dystert for unge Javed, men han finder trøst, styrke og tro på fremtiden i sangtekster af en arbejderklassesøn fra industribyen Freehold, New Jersey – Bruce “The Boss” Springsteen bliver hans ledestjerne.

 

Blinded by the Light er instrueret af britisk-pakistanske Gurinder Chadha, som også stod bag feelgood-succesen Bend It Like Beckham, og vi følger den unge Javeds op- og nedture, får bagsiden af Thatchers opgør med fagbevægelsen og den hårde økonomiske omstilling at se og bliver vidne til rendyrket britisk racisme mod indvandrere fra de tidligere kolonier såvel som almindelige teenagesorger og -glæder.

Chadha bruger Springsteens musik som en rød tråd og finder universelt gehør i hans dybe tekster; tekster, der resonerer lige så godt hos en hvid teenager i Philadelphia som en pakistaner i Luton. Når det er sagt, så er der faktisk ikke så mange ikke-hvide blandt Springsteens enorme fanbase.

Blinded by the Light er også en historie om kultursammenstød, og hvordan andengenerationsindvandrere kæmper med at finde sig til rette i samfundet, klemt som de er mellem to kulturer. Som Javeds far gang på gang påpeger: “Du er ikke britisk, men pakistansk!” Da sønnen så trodsigt siger, at han ville være forfatter, ser faren rødt.

Et ikke helt uigenkendeligt teenageværelse. Viveik Kalra i Blinded by the Night. (Foto: SF)

Viveik Kalra gør en fin indsats som den unge, søgende, tvivlrådige teenager, og Chadha har genskabt 1980’erne med deres karakteristiske tøjstil, musik og parafernalia på fremragende vis. Vi, der rent faktisk voksede op i dette årti, kan nikke genkendende og huske tilbage.

Desværre er personerne for endimensionelle og stereotype, og der er ikke meget plads til nuancer og subtilitet. Javeds udfordringer og prøvelser virker for ukomplicerede, klichéagtige og konstruerede, og filmen har generelt et lidt for sødladent præg. Noget, der står i skarp kontrast til Springsteens ofte hårde realisme.

Blinded by the Light er en fin film til at mindes 1980’erne, og Springsteens tekster underbygger opvæksthistorien og klæder indimellem socialrealismen godt, men alt i alt er filmen langtfra så kompleks og mangefacetteret som hans sange. Fire stjerner.

Blinded by the Light_2 Blinded by the Light_5 Blinded by the Light_3 Blinded by the Light_6
<
>
(Foto: SF)

Fakta

 • Blu-ray
 • Release: 26. marts 2020
 • Instruktion: Gurinder Chadha
 • Med: Viveik Kalra, Kulvinder Ghir, Hayley Atwell, Dean-Charles Chapman, Rob Brydon, Nell Williams, Nikita Mehta, Aaron Phagura
 • Genre: Drama
 • Land: UK
 • År: 2019
 • Tid: 1:58 timer

IMDB Rating

Blinded by the Light (2019) 1h 58min | Comedy, Drama, Music | 27 September 2019 (Norway) Summary: In England in 1987, a teenager from an Asian family learns to live his life, understand his family and find his own voice through the music of American rock star Bruce Springsteen.
Countries: UK, USA, FranceLanguages: English
Kommenter

Skriv et svar

  Læs også

  Den legendariske, iskolde søster Ratcheds baggrundshistorie danner den perfekte ramme for en usædvanlig vellykket TV-serie.
  Med deres første originale serie puster Disney nyt, men samtidig klassisk liv i Star Wars-sagaen.
  I et ellers gennemsnitligt drama om at rejse sig efter en familietragedie og derpå følgende alkoholisme leverer Ben Affleck den ægte vare.
  September byder på kortere dage og mørkere nætter. Perfekt til lange, lade aftener foran TV’et.
  Hilary Swank leder en international besætning med kurs mod Mars, men både ekspeditionen og familien derhjemme oplever grus i maskineriet.
  Christopher Nolans nye film er en herlig, til tider absurd blanding af James Bond, sci-fi og dommedagsprofeti.
  I et konservativt TV-miljø gennemsyret af mandschauvinisme og sexchikane slår kvinderne igen.
  Amerikanerne prøver at genskabe magien fra Braveheart, men ender med en maveplasker.

  Aktuelle tilbud

  Annonce
  Prisjagt.dk er en kommerciel partner for lydogbillede.dk. De leverer opdaterede priser, prisvarsling og produktinformation.