Anmeldelse: Blinded by the Light

Mig og Springsteen

Feelgood-opvæksthistorie fra et fremmedfjendtligt England, baseret på den sande historie om Bruce Springsteens største pakistanske fan.
Karakter
Drama
Blinded by the Light
Annonce
Annonce
forfatter

I den engelske industriby Luton vokser teenageren Javed (Kalra) op med sin ærkepakistanske familie. Mor og far emigrerede fra Pakistan i 1960’erne og har arbejdet sig op til middelklassen i et af byens finere kvarterer.

Da den dominerende far mister sit arbejde på bilfabrikken, bliver livet dystert for unge Javed, men han finder trøst, styrke og tro på fremtiden i sangtekster af en arbejderklassesøn fra industribyen Freehold, New Jersey – Bruce “The Boss” Springsteen bliver hans ledestjerne.

 

Blinded by the Light er instrueret af britisk-pakistanske Gurinder Chadha, som også stod bag feelgood-succesen Bend It Like Beckham, og vi følger den unge Javeds op- og nedture, får bagsiden af Thatchers opgør med fagbevægelsen og den hårde økonomiske omstilling at se og bliver vidne til rendyrket britisk racisme mod indvandrere fra de tidligere kolonier såvel som almindelige teenagesorger og -glæder.

Annonce

Chadha bruger Springsteens musik som en rød tråd og finder universelt gehør i hans dybe tekster; tekster, der resonerer lige så godt hos en hvid teenager i Philadelphia som en pakistaner i Luton. Når det er sagt, så er der faktisk ikke så mange ikke-hvide blandt Springsteens enorme fanbase.

Blinded by the Light er også en historie om kultursammenstød, og hvordan andengenerationsindvandrere kæmper med at finde sig til rette i samfundet, klemt som de er mellem to kulturer. Som Javeds far gang på gang påpeger: “Du er ikke britisk, men pakistansk!” Da sønnen så trodsigt siger, at han ville være forfatter, ser faren rødt.

Et ikke helt uigenkendeligt teenageværelse. Viveik Kalra i Blinded by the Night. (Foto: SF)

Viveik Kalra gør en fin indsats som den unge, søgende, tvivlrådige teenager, og Chadha har genskabt 1980’erne med deres karakteristiske tøjstil, musik og parafernalia på fremragende vis. Vi, der rent faktisk voksede op i dette årti, kan nikke genkendende og huske tilbage.

Desværre er personerne for endimensionelle og stereotype, og der er ikke meget plads til nuancer og subtilitet. Javeds udfordringer og prøvelser virker for ukomplicerede, klichéagtige og konstruerede, og filmen har generelt et lidt for sødladent præg. Noget, der står i skarp kontrast til Springsteens ofte hårde realisme.

Blinded by the Light er en fin film til at mindes 1980’erne, og Springsteens tekster underbygger opvæksthistorien og klæder indimellem socialrealismen godt, men alt i alt er filmen langtfra så kompleks og mangefacetteret som hans sange. Fire stjerner.

Annonce
Blinded by the Light_2 Blinded by the Light_5 Blinded by the Light_3 Blinded by the Light_6
<
>
(Foto: SF)
Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 39 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Fakta
  • Blu-ray
  • Release: 26. marts 2020
  • Instruktion: Gurinder Chadha
  • Med: Viveik Kalra, Kulvinder Ghir, Hayley Atwell, Dean-Charles Chapman, Rob Brydon, Nell Williams, Nikita Mehta, Aaron Phagura
  • Genre: Drama
  • Land: UK
  • År: 2019
  • Tid: 1:58 timer
IMDB Rating
Blinded by the Light (2019) 1h 58min | Comedy, Drama, Music | 27 September 2019 (Norway) Summary: In England in 1987, a teenager from an Asian family learns to live his life, understand his family and find his own voice through the music of American rock star Bruce Springsteen.
Countries: UK, USA, FranceLanguages: English

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.
Annonce
Annonce

Læs også

Årets første forårsmåned byder på lysere dage og masser af spændende indhold fra streaming-tjenesterne.
Hvad nu hvis det var Sovjetunionen, der først fik sat en mand på Månen?
Big Sky er et levende bevis på, at selv en af branchens mest erfarne og anerkendte serieskabere kan ramme ved siden af.
To mennesker gør en hel nat deres yderste for at såre og ydmyge hinanden. Den slags kommer der filmkunst ud af.
Tom Hanks brillerer i sobert western-epos med hjertet på rette sted.
Stærke kvinder med meget personlige problemer er drivkraften bag dette stærke Netflix-drama.
En sand historie om en utrolig arkæologisk udgravning er blevet en lille (britisk) perle af en film.
Årets korteste måned byder på lysere dage og masser af nye streaming-titler.
Omar Sy er en smart, elegant gentlemantyv i ny fransk serie, der oser af charme.
Amazon serverer en barsk, beskidt og realistisk mafiahistorie set fra kvindernes synspunkt. Et frisk twist på en lidt stivnet genre.
Vellykket kostumedrama er en blanding af Dollars, Askepot, Farlige forbindelser og Downton Abbey – plus et strejf af Fifty Shades of Grey.
En graviditet, der går frygtelig galt, er ved at rive en ung familie i stykker.
Med Equinox leverer Netflix en af deres bedste nordiske produktioner hidtil.
11 dages juleferie i coronaens tegn, men hvad skal man se for at hygge sig og slappe af?
Endnu en gang leverer Pixar et teknisk pletskud akkompagneret af en stærk emotionel historie.