TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Billions, 1. sæson

HBO

I kølvandet på finanskrisen er der kommet et stadig mere kritisk fokus på de børshajer, som opererer i gråzonen. Billions tager pulsen på det dekadente liv og følger jagten på dem, der bryder loven.

forfatter
Publiceret 19/02/2016 - 11:16
Karakter
Drama
Billions, 1. sæson

Occupy Wall Street-bevægelsen fik sin spæde begyndelse i 2011. Tre år efter at Lehman Brothers kollapsede, og finanskrisen skyllede ind over verden – med hundredtusindvis, der ikke længere kunne betale deres huslån – voksede en protestbevægelse frem, som krævede mere fokus på at gå efter de finansfyrster, der stod bag krisen.

youtu.be/kk6jveZdpUA

På denne baggrund træder vi ind i en verden, hvor finansfyrsten Bobby “Axe” Axelrod (Lewis) lever livet på toppen af Wall Street-hierarkiet. Med sine varierede hedge-fonde skovler Axelrod milliarder af dollars ind på kontoen hvert år – og det er ikke dem alle, der er tilegnet på lovlig vis.

Axelrod er en ægte alfahan, der dyrker det stærke og ser ned på de svage – i hans verden kan alle få succes, hvis de bare arbejder hårdt nok og er tilstrækkelig kyniske. Han mener selv, at han er hævet over loven. På den måde minder han meget om Jordan Belfort, hvis utrolige liv vi fik præsenteret i den herlige The Wolf of Wall Street.

Episode 101

Axelrods vej til toppen fik et boost efter 11. september 2001, hvor han var den eneste overlevende partner i firmaet. Med sin trofækone (svenskfødte Malin Åkerman, Watchmen) og sine to sønner lever han det glade liv og fremstår som den rene Moder Teresa for sine ansatte og mange andre i New York, der nyder godt af hans gavmilde donationer.

Episode 101

På den anden side af bordet har den offentlige anklager i New York, Chuck Rhoades (Giamatti), længe ventet på at få noget konkret på Axelrod. Rhoades’ jagt på finansfyrsten kompliceres i høj grad af, at hans kone er en af Axelrods nærmeste betroede og firmaets coach.

Vi får lov til at være flue på væggen i Axelrods meget succesrige liv og følger ham, når insider-tips bruges på tvivlsom vis, og store kontantsummer skifter hænder for at sikre loyalitet og/eller manipulere en virksomheds aktiekurs.

Episode 101

Den beregnende og helt igennem kyniske Axelrod fremstilles glimrende af Damian Lewis (som vi sidst så som terrorist i Homeland). En glat ål, der forstår at sno både sine ansatte og den offentlige mening om sin lillefinger, og som aldrig tøver med at mele sin egen kage – på lovlig eller ulovlig vis – mens han hele tiden prøver at fremme sit infantile ego ved at fremstå som succesfuld, rig og villig til at betale flere hundrede millioner dollars for at få bygninger opkaldt efter sig.

Episode 102

Hans lodrette modsætning er den offentlige anklager, der har besluttet sig for, at hans administration skal være uangribelig og ubestikkelig. Selv kommer han fra en velhavende familie, men tøver ikke med at smide sin fars bekendte bag lås og slå.

Det er i spændingsfeltet mellem disse to personer, Billions er bedst, og vi får strålende tv-drama med skuespil i top og skarp, intelligent dialog. Ikke mindst Giamatti en fryd som offentlig anklager, en figur med mange facetter og drifter.

Episode 101 Episode 101 Episode 101 Episode 101
<
>
(Foto: Producent)

Desværre er manuskriptet lidt for poleret, for søgt og indimellem for utroværdigt. Vi kan godt forstå, at det skaber drama og friktion, at den offentlige anklagers kone arbejder for hans primære mål, men vi tror ikke et sekund på, at det kunne være sket i virkeligheden. Men ser man bort fra nogle letkøbte løsninger og nogle lidt for usandsynlige twists, så får man et fascinerende og højaktuelt tv-drama med to hovedrolleindehavere i topform. Fire stjerner til Billions.

Episode 101

Første sæson har premiere på HBO Nordic den 18. januar med et nyt afsnit hver uge, og streaming-kvaliteten af både lyd og billede er imponerende. (Anmeldelsen er baseret på de første to episoder ud af 12).

Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
 • Over 5.000 produkttests
 • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
 • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
 • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
 • Altid opdateret på sidste nyt
 • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
 • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
 • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!

Vi tester for dig!

Fakta
 • Release: 18. januar 2016
 • Instruktion: James Foley m.fl.
 • Med: Damian Lewis, Paul Giamatti, Maggie Siff, Malin Åkerman, Toby Leonard Moore, Daniel K. Isaac
 • Genre: Drama
 • Land: USA
 • År: 2016
 • Tid: 10:00 timer
IMDB Rating
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Vinder hun kronprinsens hjerte? Netflix frigiver trailer til premiereklar norsk spillefilm.
Dramaet der greb hele verden! En højdramatisk historie fra virkelighedens verden – men Howard får aldrig hævet temperaturen til kogepunktet.
Gosling vs. Evans! Russo-brødrene giver deres bud på en hæsblæsende spionfilm, men glemmer det menneskelige aspekt.
Se trailer for ny Star Wars-serie på Disney+ Der er en ny Star Wars-serie på vej fra Disney+. Se den første fulde trailer her.
Nu kan du streame Game of Thrones i 4K-kvalitet Skarpere 4K-versioner af Game of Thrones 1.-8. sæson er nu klar på HBO Max. Det var på tide!
Schweizisk splatterfilm tester ny crowdfunding-model Mad Heidi er finansieret af fans, der får del i overskuddet, hvis filmen bliver en succes.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend