: Billions, 1. sæson

HBO

I kølvandet på finanskrisen er der kommet et stadig mere kritisk fokus på de børshajer, som opererer i gråzonen. Billions tager pulsen på det dekadente liv og følger jagten på dem, der bryder loven.
Karakter
Drama
Billions, 1. sæson
Annonce
Annonce
forfatter

Occupy Wall Street-bevægelsen fik sin spæde begyndelse i 2011. Tre år efter at Lehman Brothers kollapsede, og finanskrisen skyllede ind over verden – med hundredtusindvis, der ikke længere kunne betale deres huslån – voksede en protestbevægelse frem, som krævede mere fokus på at gå efter de finansfyrster, der stod bag krisen.

https://www.youtube.com/watch?v=kk6jveZdpUA

På denne baggrund træder vi ind i en verden, hvor finansfyrsten Bobby “Axe” Axelrod (Lewis) lever livet på toppen af Wall Street-hierarkiet. Med sine varierede hedge-fonde skovler Axelrod milliarder af dollars ind på kontoen hvert år – og det er ikke dem alle, der er tilegnet på lovlig vis.

Axelrod er en ægte alfahan, der dyrker det stærke og ser ned på de svage – i hans verden kan alle få succes, hvis de bare arbejder hårdt nok og er tilstrækkelig kyniske. Han mener selv, at han er hævet over loven. På den måde minder han meget om Jordan Belfort, hvis utrolige liv vi fik præsenteret i den herlige The Wolf of Wall Street.

Episode 101

Annonce

Axelrods vej til toppen fik et boost efter 11. september 2001, hvor han var den eneste overlevende partner i firmaet. Med sin trofækone (svenskfødte Malin Åkerman, Watchmen) og sine to sønner lever han det glade liv og fremstår som den rene Moder Teresa for sine ansatte og mange andre i New York, der nyder godt af hans gavmilde donationer.

Episode 101

På den anden side af bordet har den offentlige anklager i New York, Chuck Rhoades (Giamatti), længe ventet på at få noget konkret på Axelrod. Rhoades’ jagt på finansfyrsten kompliceres i høj grad af, at hans kone er en af Axelrods nærmeste betroede og firmaets coach.

Vi får lov til at være flue på væggen i Axelrods meget succesrige liv og følger ham, når insider-tips bruges på tvivlsom vis, og store kontantsummer skifter hænder for at sikre loyalitet og/eller manipulere en virksomheds aktiekurs.

Episode 101

Annonce

Den beregnende og helt igennem kyniske Axelrod fremstilles glimrende af Damian Lewis (som vi sidst så som terrorist i Homeland). En glat ål, der forstår at sno både sine ansatte og den offentlige mening om sin lillefinger, og som aldrig tøver med at mele sin egen kage – på lovlig eller ulovlig vis – mens han hele tiden prøver at fremme sit infantile ego ved at fremstå som succesfuld, rig og villig til at betale flere hundrede millioner dollars for at få bygninger opkaldt efter sig.

Episode 102

Hans lodrette modsætning er den offentlige anklager, der har besluttet sig for, at hans administration skal være uangribelig og ubestikkelig. Selv kommer han fra en velhavende familie, men tøver ikke med at smide sin fars bekendte bag lås og slå.

Det er i spændingsfeltet mellem disse to personer, Billions er bedst, og vi får strålende tv-drama med skuespil i top og skarp, intelligent dialog. Ikke mindst Giamatti en fryd som offentlig anklager, en figur med mange facetter og drifter.

Episode 101 Episode 101 Episode 101 Episode 101
<
>
(Foto: Producent)

Desværre er manuskriptet lidt for poleret, for søgt og indimellem for utroværdigt. Vi kan godt forstå, at det skaber drama og friktion, at den offentlige anklagers kone arbejder for hans primære mål, men vi tror ikke et sekund på, at det kunne være sket i virkeligheden. Men ser man bort fra nogle letkøbte løsninger og nogle lidt for usandsynlige twists, så får man et fascinerende og højaktuelt tv-drama med to hovedrolleindehavere i topform. Fire stjerner til Billions.

Annonce

Episode 101

Første sæson har premiere på HBO Nordic den 18. januar med et nyt afsnit hver uge, og streaming-kvaliteten af både lyd og billede er imponerende. (Anmeldelsen er baseret på de første to episoder ud af 12).

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 19 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Fakta
  • Release: 18. januar 2016
  • Instruktion: James Foley m.fl.
  • Med: Damian Lewis, Paul Giamatti, Maggie Siff, Malin Åkerman, Toby Leonard Moore, Daniel K. Isaac
  • Genre: Drama
  • Land: USA
  • År: 2016
  • Tid: 10:00 timer
IMDB Rating

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.
Annonce
Annonce

Læs også

Disney ryster selve fundamentet for biografernes eksklusive filmmonopol.
Historisk Golden Globe til afdød stjerne.
Amazons streaming-tjeneste vil tilbyde mere eksklusivt indhold til de nordiske kunder og lancerer et samarbejde med ErosSTX.
Efter en lang coronapause er ventetiden (snart) forbi – se traileren til 4. sæson her.
Årets første forårsmåned byder på lysere dage og masser af spændende indhold fra streaming-tjenesterne.
Hvad nu hvis det var Sovjetunionen, der først fik sat en mand på Månen?
Big Sky er et levende bevis på, at selv en af branchens mest erfarne og anerkendte serieskabere kan ramme ved siden af.
To mennesker gør en hel nat deres yderste for at såre og ydmyge hinanden. Den slags kommer der filmkunst ud af.
Tom Hanks brillerer i sobert western-epos med hjertet på rette sted.
Stærke kvinder med meget personlige problemer er drivkraften bag dette stærke Netflix-drama.
En sand historie om en utrolig arkæologisk udgravning er blevet en lille (britisk) perle af en film.
Årets korteste måned byder på lysere dage og masser af nye streaming-titler.
Omar Sy er en smart, elegant gentlemantyv i ny fransk serie, der oser af charme.
Amazon serverer en barsk, beskidt og realistisk mafiahistorie set fra kvindernes synspunkt. Et frisk twist på en lidt stivnet genre.
Vellykket kostumedrama er en blanding af Dollars, Askepot, Farlige forbindelser og Downton Abbey – plus et strejf af Fifty Shades of Grey.
En graviditet, der går frygtelig galt, er ved at rive en ung familie i stykker.
Med Equinox leverer Netflix en af deres bedste nordiske produktioner hidtil.
11 dages juleferie i coronaens tegn, men hvad skal man se for at hygge sig og slappe af?
Endnu en gang leverer Pixar et teknisk pletskud akkompagneret af en stærk emotionel historie.