Anmeldelse: Back to the Future – The Ultimate 4K Trilogy

Nostalgisk fortidstrip

Michael J. Fox brillerer i lidt uddateret “klassiker”.
Karakter
Komedie
Back to the Future – The Ultimate 4K Trilogy
Annonce
Annonce
forfatter

En 1980’ernes største kultfilm udsendes nu i opdateret 4K-version. Back to the Future-trilogien (Tilbage til fremtiden på dansk) gjorde Michael J. Fox til verdensstjerne og skateboards cool. Desværre har filmene ikke helt kunnet tåle tidens tand.

 

Den charmerende ungersvend Marty McFly (Fox) lever et ubekymret liv i det solrige Californien, men hans hverdag vendes på hovedet, da hans gode ven, den småskøre Doc (Lloyd) opfinder en tidsmaskine – endda i form af en lækker DeLorean.

I det sorgløse, idylliske år 1955 møder Marty sine forældre som teenagere og er nødt til at lege Kirsten Giftekniv for at undgå, at han og hans søskende bogstavelig talt forsvinder i tiden. Og hvordan skal han komme tilbage til fremtiden uden plutonium?

(Foto: Universal/Sony)

Back to the Future er en rigtig charmerende film, hvor Fox’ rolle er som skabt til ham. En jordnær, kreativ teenager, der er svigermors drøm og leger sig gennem livet. Fox ER virkelig Marty McFly, og Christopher Lloyd gør en uforglemmelig indsats som den småtossede opfinder.

Birollerne, f.eks. Biff og Martys forældre, står det straks værre til med. De er både flade, endimensionelle og karikerede, og en mere dristig instruktør end Robert Zemeckis kunne nok også have fået mere virilitet ud af materialet.

For nutidens ungdom vil trilogien sandsynligvis opleves som lidt forældet og passé. For de af os, der voksede op i 1980’erne, er det derimod et fornøjeligt og nostalgisk gensyn – men vi husker dog filmene som bedre, end de rent faktisk er.

Filmens special effects er, trods deres 35 år på bagen, stadig imponerende – undtagen den grusomt dårlige sminkning for at gøre skuespillerne ældre; især Lea Thompson ser skrækkelig ud som gammel.

Den første film er afgjort den bedste i serien, mens den anden er den mest eksperimentelle. Her ender Marty i en parallelverden, hvor alting er vendt på hovedet, hvilket byder på mange fornøjelige scener. Den tredje film, hvor hovedpersonerne havner i Det Vilde Vesten, er fornøjelig, men ikke særlig mindeværdig. Mary Steenburgen kommer ind som Docs flamme, men det er Elisabeth Shue, vi husker bedst fra det afsluttende kapitel.

Back to the Future – The Ultimate 4K Trilogy _2 Back to the Future – The Ultimate 4K Trilogy _1 Back to the Future – The Ultimate 4K Trilogy _4 Back to the Future – The Ultimate 4K Trilogy _5 Back to the Future – The Ultimate 4K Trilogy _7
<
>
(Foto: Universal/Sony)

Opgraderingen til 4K er teknisk imponerende med flotte farver, god dybde, god skarphed og godt sortniveau. Stadig lige lovlig kornet billedkvalitet (4K-versionen af Full Metal Jacket, der er omtrent lige så gammel, har f.eks. langt mindre billedstøj) og lidt for skarp diskant i talesporet. Masser af interessant bonusmateriale i denne samleboks – helt sikkert et must for fans af trilogien.

(Foto: Universal/Sony)

 

Fakta
  • 4K UHD Blu-ray
  • Release: 19. oktober 2020
  • Instruktion: Robert Zemeckis
  • Med: Michael J. Fox, Christopher Lloyd, Lea Thompson, Crispin Glover, Thomas F. Wilson, Mary Steenburgen, Elisabeth Shue, James Tolkan, Claudia Wells
  • Genre: Komedie
  • Land: USA
  • År: 1985-1990
  • Tid: 5:42 timer
IMDB Rating
Back to the Future (1985) 1h 56min | Adventure, Comedy, Sci-Fi | 3 July 1985 (USA) Summary: Marty McFly, a 17-year-old high school student, is accidentally sent thirty years into the past in a time-traveling DeLorean invented by his close friend, the eccentric scientist Doc Brown.
Countries: USALanguages: English

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.
Annonce
Annonce

Læs også

Succesforfatteren bag “Bosch” udgiver ny serie på Netflix.
HBO puster nyt liv i en af de mest populære TV-serier gennem tiderne.
Efter at HBO afsluttede deres flagskibsserie Game of Thrones, har seertallene fået et alvorligt skud for boven.
HBO har nu annonceret skuespillerne til 2. sæson af Beforeigners, og vi bemærker bl.a. en gammel kending fra Game of Thrones.
Vellykket kostumedrama er en blanding af Dollars, Askepot, Farlige forbindelser og Downton Abbey – plus et strejf af Fifty Shades of Grey.
En graviditet, der går frygtelig galt, er ved at rive en ung familie i stykker.
Med Equinox leverer Netflix en af deres bedste nordiske produktioner hidtil.
11 dages juleferie i coronaens tegn, men hvad skal man se for at hygge sig og slappe af?
Endnu en gang leverer Pixar et teknisk pletskud akkompagneret af en stærk emotionel historie.
Michael J. Fox brillerer i lidt uddateret “klassiker”.
Endnu en forjul skal tilbringes med den smådesperate single-sygeplejerske Johanne på jagt efter den eneste ene – og det bliver da også ganske fornøjeligt.
En af bluesmusikkens absolutte førstedamer giver os herlig musik – akkompagneret af “Black Panther” – i et intenst kammerspil.
Disney forsøger skamløst at udnytte folks trang til letbenet juleunderholdning.
Alle de fordomme, man måtte have om homoseksuelle, musicalfans og intolerante kristen-konservative i Lilleby-Amerika, bekræftes i The Prom.
Mulan er i toppen af Disneys live-indspilninger af tegnefilmsklassikere.
December byder på kolde dage og mørke aftener – perfekt til mange timer foran TV’et.
At skak kunne være så fascinerende og spændende, havde vi faktisk ikke troet!
Den ellers superbe Trump-imitators nye Netflix-show er en ordentlig maveplasker.
Apple og Tom Hanks byder på en flad spændingskurve i tandløst 2. verdenskrigs-drama.