Anmeldelse: Back to the Future – The Ultimate 4K Trilogy

Nostalgisk fortidstrip

Michael J. Fox brillerer i lidt uddateret “klassiker”.
Karakter
Komedie
Back to the Future – The Ultimate 4K Trilogy
Annonce
Annonce
forfatter

En 1980’ernes største kultfilm udsendes nu i opdateret 4K-version. Back to the Future-trilogien (Tilbage til fremtiden på dansk) gjorde Michael J. Fox til verdensstjerne og skateboards cool. Desværre har filmene ikke helt kunnet tåle tidens tand.

 

Den charmerende ungersvend Marty McFly (Fox) lever et ubekymret liv i det solrige Californien, men hans hverdag vendes på hovedet, da hans gode ven, den småskøre Doc (Lloyd) opfinder en tidsmaskine – endda i form af en lækker DeLorean.

I det sorgløse, idylliske år 1955 møder Marty sine forældre som teenagere og er nødt til at lege Kirsten Giftekniv for at undgå, at han og hans søskende bogstavelig talt forsvinder i tiden. Og hvordan skal han komme tilbage til fremtiden uden plutonium?

Annonce
(Foto: Universal/Sony)

Back to the Future er en rigtig charmerende film, hvor Fox’ rolle er som skabt til ham. En jordnær, kreativ teenager, der er svigermors drøm og leger sig gennem livet. Fox ER virkelig Marty McFly, og Christopher Lloyd gør en uforglemmelig indsats som den småtossede opfinder.

Birollerne, f.eks. Biff og Martys forældre, står det straks værre til med. De er både flade, endimensionelle og karikerede, og en mere dristig instruktør end Robert Zemeckis kunne nok også have fået mere virilitet ud af materialet.

For nutidens ungdom vil trilogien sandsynligvis opleves som lidt forældet og passé. For de af os, der voksede op i 1980’erne, er det derimod et fornøjeligt og nostalgisk gensyn – men vi husker dog filmene som bedre, end de rent faktisk er.

Filmens special effects er, trods deres 35 år på bagen, stadig imponerende – undtagen den grusomt dårlige sminkning for at gøre skuespillerne ældre; især Lea Thompson ser skrækkelig ud som gammel.

Den første film er afgjort den bedste i serien, mens den anden er den mest eksperimentelle. Her ender Marty i en parallelverden, hvor alting er vendt på hovedet, hvilket byder på mange fornøjelige scener. Den tredje film, hvor hovedpersonerne havner i Det Vilde Vesten, er fornøjelig, men ikke særlig mindeværdig. Mary Steenburgen kommer ind som Docs flamme, men det er Elisabeth Shue, vi husker bedst fra det afsluttende kapitel.

Annonce
Back to the Future – The Ultimate 4K Trilogy _2 Back to the Future – The Ultimate 4K Trilogy _1 Back to the Future – The Ultimate 4K Trilogy _4 Back to the Future – The Ultimate 4K Trilogy _5 Back to the Future – The Ultimate 4K Trilogy _7
<
>
(Foto: Universal/Sony)

Opgraderingen til 4K er teknisk imponerende med flotte farver, god dybde, god skarphed og godt sortniveau. Stadig lige lovlig kornet billedkvalitet (4K-versionen af Full Metal Jacket, der er omtrent lige så gammel, har f.eks. langt mindre billedstøj) og lidt for skarp diskant i talesporet. Masser af interessant bonusmateriale i denne samleboks – helt sikkert et must for fans af trilogien.

(Foto: Universal/Sony)

 

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 39 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Fakta
  • 4K UHD Blu-ray
  • Release: 19. oktober 2020
  • Instruktion: Robert Zemeckis
  • Med: Michael J. Fox, Christopher Lloyd, Lea Thompson, Crispin Glover, Thomas F. Wilson, Mary Steenburgen, Elisabeth Shue, James Tolkan, Claudia Wells
  • Genre: Komedie
  • Land: USA
  • År: 1985-1990
  • Tid: 5:42 timer
IMDB Rating
Back to the Future (1985) 116min | Adventure, Comedy, Sci-Fi | 3 July 1985 (USA) Summary: Marty McFly, a 17-year-old high school student, is accidentally sent thirty years into the past in a time-traveling DeLorean invented by his close friend, the eccentric scientist Doc Brown.
Countries: USALanguages: English

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.
Annonce
Annonce

Læs også

At 40 procent af de spanske mænd går på bordel, var en chokerende nyhed for os – men søreme om Álex Pina ikke formår at lave bragende underholdning ud af tragedien.
April byder på masser af guf fra streaming-tjenesterne, og du kan også streame indhold fra den “nye” Paramount+.
En hyperaktiv, stærkt alkoholiseret og vanvittig charmerende stewardesse kan der virkelig komme god underholdning ud af.
Det bliver ikke en ordentlig påskeferie uden gode krimier og thrillere!
Den nye streaming-tjeneste Paramount+ lanceres med Maisie Williams som rapkæftet eremit, der brat lukkes ud i livet. Morsomt, men noget uforløst.
2. sæson af Exit følger i samme fascinerende fodspor som 1. sæson, og det er ikke så tosset.
Disney+ beviser, at der stadig er meget spændende materiale at formidle fra det righoldige Marvel-univers.
Mange film er efterfølgende blevet “shinet op” af en misfornøjet instruktør – men ingen så omfattende som Justice League.
Den længe ventede efterfølger til Wonder Woman, der var et frisk pust af en superheltefilm, er nok årets største skuffelse.
En af 1980’ernes store komikere, Eddie Murphy, prøver hårdt på at genoplive en af sine komedieklassikere – men ender med at give os en langt mindre charmerende kopi.
New Orleans’ mest respekterede dommer havner i l*rt til halsen.
Årets første forårsmåned byder på lysere dage og masser af spændende indhold fra streaming-tjenesterne.
Hvad nu hvis det var Sovjetunionen, der først fik sat en mand på Månen?
Big Sky er et levende bevis på, at selv en af branchens mest erfarne og anerkendte serieskabere kan ramme ved siden af.
To mennesker gør en hel nat deres yderste for at såre og ydmyge hinanden. Den slags kommer der filmkunst ud af.
Tom Hanks brillerer i sobert western-epos med hjertet på rette sted.