TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Vi kårer: Apple iPhone 13 Pro

iPhone 13 Pro flytter grænser

Apples iPhone 13 Pro er måske den bedste smartphone lige nu, selv om den ikke er helt perfekt.

Udefra kan det se ud, som om iPhone 13 Pro ikke er den store opdatering i forhold til forgængeren 12 Pro. Men hvis man ser nøjere efter, åbenbarer der sig nogle tydelige forskelle. Til det bedre.

Formfaktoren er ikke ændret. Det kantede design, som man enten elsker eller hader, er genbrugt. Udstansningen til selfie-kameraet øverst på skærmen er blevet lidt mindre, men vægten er øget, og 13 Pro er 1,5 mm tykkere end 12 Pro.

Mens mange mobilkameraer i dag lanceres med 26 eller 40 megapixel opløsning, holder Apple stædigt fast i, at 12 megapixel er nok. Her er alle fire kameraer på 12 megapixel, men billedfladen på billedsensorerne er øget, og det samme er pixelstørrelsen.

Erfarne fotografer vil nikke anerkendende til muligheden for at fotografere i Apples 12 bit raw-format, ProRAW. Fotografer kan også vælge at gemme billederne i HEIF/HEVC-format. Det er en næsten tabsfri komprimering baseret på H.265, som bl.a. understøtter større farvedybde med op til 16 bit på jpeg-filer (mod 8).

Hvis man tager makrobilleder, vil man elske 13 Pro. Ultravidvinklen har endelig fået ordentlig makro med en nærgrænse på 2 cm, hvilket betyder, at man kan komme virkelig tæt på motivet.

Men videokvaliteten i 4K tror jeg ikke, jeg har set bedre fra nogen mobiltelefon. Optagelser i 4K 60 fps med billedstabilisering ser simpelthen fantastiske ud. Det samme gælder casting til TV’et via Apple TV, og det er simpelthen en fest at dele videoer med andre på TV’et.

Konklusion

Den forrige Pro-model, iPhone 12 Pro, var en så stor forbedring, da den kom, at det nærmest ville være naturstridigt, hvis Apple lykkedes lige så godt med 13 Pro. Men det har de faktisk klaret langt hen ad vejen.

Det er ikke alting, der er voldsomt forbedret, og nogle ting er slet ikke forbedret, men et skridt tilbage. Såsom vægten. Vi forstår heller ikke, hvorfor Cinematic Mode ikke fungerer i 4K, og selv om vi byder muligheden for 1 terabyte lager velkommen, synes vi, at det er voldsomt dyrt.

Men de vigtigste ting er forbedret: Skærmen har fået 120 Hz opdateringsfrekvens, de nye kameraer er bedre på både stillbilleder og video, batterilevetiden har taget et spring opad, og brugeroplevelsen er simpelthen eksemplarisk.

LB+ TILBUD: Få fuld adgang til L&B + i 1 uge for kun 14,-
Læs alle artikler, få adgang til vår købeguide med over 5000 tests, sidste nyhedsbrev og mye mer.

Skriv en kommentar

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.